Obrazovanje – oblast koja se dosljedno ignoriše

Na polovici aktuelnog mandata, partije koje predstavljaju vlast na državnom i federalnom nivou ponovo su po strani ostavile obećanja koja se tiču obrazovanja. Najavljene reforme još uvijek nisu ugledale svjetlo dana, a ono što je ranije i bilo započeto potpuno je zaustavljeno.

U oblasti obrazovanja, nauke, kulture, sporta i mladih, od ukupno 59 obećanja datih na oba nivoa vlasti, u proteklih godinu dana započet je rad na njih 6, a značajniji napredak zabilježen je u tek 5. Rad na ispunjenju čak tri obećanja ocijenjen je kao zaustavljen.

Ionako mali broj obećanja iz oblasti obrazovanja datih za državni nivo vlasti (samo 9) još uvijek čeka konkretnije korake za ispunjenje. Harmonizacija kantonalnih i entitetskih zakona sa zakonima na nivou države nije sprovedena, kao ni utvrđivanje nadležnosti državnog nivoa za propisivanje minimalnih standarda kvaliteta. I formiranje državnog ministarstva obrazovanja još je jedno od datih, pa zaboravljenih obećanja iz ove oblast.

Partije koje čine vlast na nivou Federacije BiH ponudile su za oblast obrazovanja ukupno 50 obećanja, od čega je u 5 obećanja postignut značajniji progres, dok je rad na 6 započet.

Tako je ocjenom “u progresu” označeno obećanje koje se odnosi na omogućavanje odrađivanja pripravničkog staža, te na zapošljavanje mladih, s obzirom da je Vlada FBiH krajem 2015. godne donijela Uredbu o poticanju zapošljavanja. Uredbom i programima Federalnog zavoda za zapošljavanje obuhvaćeno je blizu 8.000 nezaposlenih osoba. Federalnim budžetom za 2016. godinu na ime poticaja zapošljavanju bilo je planirano 50 miliona konvertibilnih maraka, a u 2015. godini 20 miliona KM. Federalna vlada je i ove godine u budžetu predvidjela novih 30 miliona KM za novo zapošljavanje, ali ostaje da se vidi koliko će od toga biti realizovano.

Jedan od rijetkih koraka Vlade FBiH koji je na početku aktuelnog mandata ocijenjen kao pozitivan, na kraju druge godine ipak je zaustavljen. Nakon što je početkom 2016. godine usvojena Informacija o mogućnosti uvođenja obaveznog srednjoškolskog obrazovanja sa dvogodišnjim trajanjem u FBiH, sa određenim zaključcima, nije bilo drugih aktivnosti na obećanom uvođenju obaveznog srednjoškolskog obrazovanja .

Vlada FBiH svakako nastavlja svoje kontinuirane aktivnosti koje se odnose na finansijska izdvajanja usmjerena na podršku sportskim klubovima, te afirmisanje profesionalnog i amaterskog sporta. Također, prisutne sukontinuirane aktivnosti na dodjeli sredstava za institucije nauke i kulture na državnom nivou kroz Transfer za institucije nauke i kulture od značaja za BiH. Sredstva su namijenjena za podršku programima i projektima institucija nauke i kulture kojima se osigurava kontinuitet njihovog rada i održavanje djelatnosti navedenih institucija.

Na osnovu gore navedenih aktivnosti, određeni broj obećanja ocijenjen je pozitivnom ocjenom.

Bez obzira na gore navedeno, Vlada zaboravlja na velike infrastrukturne projekte, kao što je otvaranje novih škola, kulturnih i sportskih objekata. Osim što s vremena na vrijeme konstatuje kako opada broj studenata i učenika, Vlada ne poduzima mjere kako bi sprječila isto. Implementacija Bolonjskog procesa još uvijek nije dovedena do kraja, a partije uveliko obećavaju nove, temeljite reforme obrazovanja. Nažalost, ni na njima ne rade.

Kako je već konstatovano u ranijim izvještajima, decentralizovani i neujednačeni sistem obrazovanja, segregacija, nedovoljan obuhvat romske djece obrazovnim sistemom, te obrazovanje djece sa poteškoćama u razvoju, gorući su problemi našeg obrazovnog sistema. Partije na vlasti dosljedno ignorišu navedene probleme, već drugu godinu za redom .

Obrazovanje i dalje čeka neka bolja vremena. Problemi se gomilaju, a političke garniture na vlasti ili ih ne vide, ili ih jednostavno ignorišu.

(istinomjer.ba)

Penzije u RS od oktobra veće od 3-5%

Godinama unazad svjedoci smo teškog života penzionara u cijeloj BiH. Penzioneri u Federaciji najavili su mogućnost...

Selma Ašćerić

BiH još uvijek daleko od “velikog gradilišta”

Građevinska sezona već je napola prošla, a od obećanja da će BiH u 2017. godini postati "veliko gradilište" još uvijek nema ništa.   Krećemo danas sa velikom investicijom HE ‘Vranduk’,...

Tijana Cvjetićanin

Potpuni zaokret Dodikovih stavova o PDV-u


Selma Ašćerić

Dalio Sijah

Selma Ašćerić

Mališani iz osjetljivih i marginalizovanih društvenih grupa dobit će “putujući vrtić”

Briga o najmlađima trebala bi biti prioritet svih razina vlasti, a pogotovo nadležnih na lokalnim nivoima. Nedostatak kapaciteta u vrtićima, nebriga o djeci sa poteškoćama u razvoju, neadekvatna...

Selma Ašćerić