O spornim slučajevima u vezi sa raspodjelom prihoda odluke donosi Upravni odbor UIO BiH

Nakon što je pravobranilaštvo RS-a pokrenulo tužbu u cilju izmirenja obaveza tužene strane, tim povodom oglasio se portparol Uprave za indirektno oporezivanje, Ratko Kovačević pozivajući Upravni odbor UIO da riješi pitanje preostalog duga.

Republika Srpska tužila je Upravu za indirektno oporezivanje (UIO) jer je, kako se navodi “prilikom raspodjele prihoda za 2009. i 2010. godinu oštetila Republiku Srpsku za gotovo 59 miliona maraka”. Dug je izmiren, ali je nakon nove sudske presude 2016. godine ostala kamata koja je “u međuvremenu dostigla 28 milona”.

Pravobranilaštvo je pred nadležnim sudom pokrenulo izvršni postupak i preuzelo sve pravne radnje kako bi obaveza od tužene strane bila izmirena.

Slađana Kosmajac, zamjenica pravobranioca RS-a, 16.04.2018.

Međutim, Ratko Kovačević, portparol Uprave za indirektno oporezivanje tvrdi da bez odluke njenog Upravnog odbora, UIO BiH nije mogla izvršiti poravnanje raspodjele prihoda iz 2009. i 2010. godine, te da zbog toga ne bi “trebalo da budu tužena strana”, pozivajući Upravni odbor da u vezi ovog pitanja zauzmu stav:

Od njih tražimo da se zauzme stav kako će se izvršiti ova sudska presuda.

Ratko Kovačević, portparol UIO BiH, 16.04.2018:

U skladu sa Zakonom o UIO BiH, “za svoj rad, UIO BiH putem Upravnog odbora odgovara Vijeću ministara Bosne i Hercegovine”. Članovi Upravnog odbora UIO BiH u trenutnom sazivu su Vjekoslav Bevanda, predsjedavajući Upravnog odbora, Jelka Milićević, ministar finansija FBiH, Zoran Tegeltija, ministar finansija RS, Miodrag Kudić, ekspert iz Republike Srpske, Ismet Suljendić, ekspert Vijeća ministara BiH i Muhamed Kozadra, ekspert iz FBiH.

Tvrdnja da UIO BiH ne može izvršiti pomenutu presudu bez odluke Upravnog odbora tačna je, a potvrda se nalazi u Poslovniku o radu Upravnog odbora UIO BiH, gdje se u članu 2. koji govori o nadležnostima Odbora, u stavu f. kaže da je nadležnost Upravnog odbora UIO BiH i “donošenje odluka o spornim slučajevima u vezi s raspodjelom prihoda”.

Uz konstataciju da su iz Upravnog odbora UIO BiH poručili “da su se tim pitanjem bavili na prošloj sjednici i da će rješenje tražiti i na sljedećim sjednicama”, Istinomjer izjavu Ratka Kovačevića, portparola Uprave za Indirektno oporezivanje u dijelu u kojem kaže da bez odluke Upravnog odbora UIO ne može izvršiti sporno poravnanje prihoda iz 2009. i 2010. godine, smatra istinitom.

(istinomjer.ba)

 

Istražno tijelo Vijeća Evrope o optužbama na račun Milice Marković

Nema dokaza koji bi potvrdili optužbe na račun Milice Marković iznešene u pismu koje je krajem 2016. godine stiglo na...

Program sufinansiranja zapošljavanja asistenata na fakultete „150+“

Krajem prošle godine svjedočili smo najavi velikih planova i obećanja iz Vlade KS kada je u pitanju zapošljavanje. Između ostalog mogli smo čuti i da budžet za 2018. godinu garantuje i zaposlenje 150...Bosić je uputio Ivaniću poziv za hitnu sjednicu Zastupničkog doma PS BiH

Razlozi zbog kojih Mladen Ivanić, kako kaže, nije dobio poziv za pomenutu sjednicu, javnosti trenutno nisu poznati. Hitna sjednica Zastupničkog doma Parlamenta Bosne i Hercegovine, sa jedinom...