Novi Kolektivni ugovor za uposlenike osnovnog obrazovanja u HNK

Tokom sastanaka, ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta u Hercegovačko-neretvanskom kantonu, Rašid Hadžović izrazio je optimizam u krajnji ishod pregovora, te najavio i rok u kojem bi se oni trebali uspješno okončati.

Nakon što su u aprilu i maju ove godine uposlenici u osnovnom obrazovanju u Hercegovačko-neretvanskom kantonu dvosatnim štrajkovima upozoravali, kako se navodi, “na probleme poput ugovora o radu na određeno vrijeme, iznosa plata, i evidentanog viška kadra”, krajem jula mjeseca ove godine Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona, u cilju potpisivanja novog kolektivnog ugovora, započela je nove pregovore sa sindikalnim predstavnicima pomenutog dijela obrazovnog sistema ovog kantona.

Tokom sastanaka, ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta u Hercegovačko-neretvanskom kantonu, Rašid Hadžović izrazio je optimizam u krajnji ishod pregovora, te najavio i rok u kojem bi se oni trebali uspješno okončati:

Novi kolektivni ugovor trebao bi sadržavati još pogodnosti za uposlenike, te riješiti sve dosadašnje probleme i ponuditi odgovore na dodatna pitanja. Rok je 45 dana i do kraja vjerujem da ćemo se dogovoriti na obostrano zadovoljstvo.

Rašid Hadžović, 29.07.2018.

Mjesec dana nakon navedene izjave, ministar Hadžović je sa predsjednikom Sindikata učitelja, Slavkom Laušem i predsjednikom Sindikata osnovnog odgoja i obrazovanja, Omerom Tipurom u Mostaru, 30.08.2018. godine potpisao Kolektivni ugovor o pravima i obavezama poslodavaca i radnika iz djelatnosti osnovnog odgoja i obrazovanja.

Ovim obećanje ministra obrazovanja, nauke, kulture i sporta u Hercegovačko-neretvanskom kantonu, Rašida Hadžovića vezano za potpisivanje novog Kolektivnog ugovora sa predstavnicima uposlenika osnovnog obrazovanja i odgoja u Hercegovačko-neretvanskom kantonu, Istinomjer ocjenjuje ispunjenim.

(istinomjer.ba)

 

Elektronski dnevnici i dalje na čekanju

Nakon što je Ministarstvo obrazovanja, nauke i mladih KS, u prošloj školskoj godini, realizovalo pilot projekat...

Parlamentarni angažman i ostvarena zarada

Kandidat Naše stranke za člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda, Boriša Falatar, u jednom od svojih nedavnih intervjua komentirao je način na koji njegovi protukandidati, u utrci za...


Čelinac: Gdje su kamen i kamen, puna torba kamenja

Tokom postavljanja kamena temeljca za novi most na rijeci Vrbanji u Čelincu, kojoj su prisustvovali premijerka Republike Srpske, Željka Cvijanović, predsjednik tog entiteta, Milorad Dodik, te između...