Novi gradonačelnik, novo iščekivanje trebevićke žičare

Istinomjer je već pisao o tome kako glavni grad BiH već dvije decenije čeka na rekonstrukciju trebevićke žičare. Gradonačelnici i gradske Uprave Sarajeva tokom svih ovih godina su, iz mandata u mandat, najavljivali i obećavali izgradnju i stavljanje u pogon žičare. Ni novoizabrani gradonačelnik Sarajeva, Abdulah Skaka, nije zaobišao trebevićku žičaru govoreći o svojim planovima i projektima koji će biti realizovani u naredne četiri godine. 

Kao i svi njegovi prethodnici, novi gradonačelnik najavio je žičaru kao jedan od svojih prioriteta.

Ugovor sa izvodžačem je potpisan i početkom proljeća očekujemo početak radova koji bi trebali biti završeni do kraja godine, što bi omogućilo građanima da naredne zime bijeg od gradskog smoga potraže na Trebeviću.

(Abdulah Skaka, 28.02.2017.)

Skaka je istakao da je i u svojstvu dogradonačelnika bio angažovan na projektu obnove jednog od prijeratnih simbola grada, na čiju obnovu građani i građanke Sarajeva čekaju godinama.

Nakon što sam prije nešto više od godinu izabran na mjesto dogradonačelnika zatekao sam projekat obnove žičare u kritičnoj fazi. Gospodin Offermann je najavio da se povlači iz projekta i da neće donirati oko 7 miliona KM, a tadašnji gradonačelnik Ivo Komšić je objavio kako se uprkos najavljenom povlačenju donatora projekat neće ugasiti i da će Grad finansirati obnovu. Prepoznao sam da ovom projektu treba svježa krv i ponudio sam da se angažujem i pokušam spasiti donaciju, što je gospodin Komšić prihvatio i pružio mi podršku. Za šest mjeseci uspjeli smo razriješiti brojna pitanja i radovi na rušenju polazne i dolazne stanice su pokrenuti.

(Abdulah Skaka, 28.02.2017.)

Nakon što su izvršene korekcije Regulacionih planova, koje je zahtjevao Zavod za planiranje razvoja Kantona Sarajevo, a koje je Gradsko vijeće usvojilo na sjednici održanoj 29. marta 2017.godine, izrađena je, i dostavljena Općini, Odluka o usvajanju i provođenju izmjena i dopuna Regulacionih planova “Lijeva obala Miljacke-Bistrik”, “Hrid”, “Mahmutovac” i “Jarčedoli”.

Služba za urbanizam Općine Stari Grad izdala je urbanističku saglasnost za izvođenje radova na izgradnji trebevićke žičare, te je iz općine saopšteno da “što se tiče Općine Stari Grad Sarajevo, više nema nikakvih prepreka za realizaciju ovog projekta”.

Pri kraju je postupak eksproprijacije nekretnina pokrenut po prijedlogu Grada Sarajeva, a u predmetu izgradnje trebevićke žičare (objekat polazne -donje stanice 10 stubova, objekat dolazne-gornje stanice). Radi se o vrlo složenom upravnom postupku gdje se kao predmet eksproprijacije nekretnina pojavljuje skoro 30 parcela, a od toga je 15 potpuna eksproprijacija, dok preostale predstavljaju postupak nepotpune eksproprijacije i rješavat će se kao služnost odnosno prilaz objektima žičare.

(Ibrahim Hadžibajrić, 20.07.2017.)

Nakon okončanog postupka za dobijanje građevinske dozvole gradonačelnik Sarajeva, Abdulah Skaka, najavio je ubrzanu obnovu jednog od prijeratnih simbola grada.

Dobijena je i građevinska dozvola za polaznu i dolaznu stanicu, sve stubove, a riješeni su imovinskopravni odnosi. Potpisani su ugovori sa dobavljačima koji su već preuzeli potrebnu opremu, te sa izvođačima radova za montažu stubova, dolazne i polazne stanice. Rok izvođenja radova je 150 radnih dana, što znači da je preostalo još 140 dana do završetka. Sve ide predviđenim tokom, a dinamika radova je ubrzana. 

(Abdulah Skaka, 12.09.2017.)

Iako su intenzivirani radovi na izgradnji, građani/ke Sarajeva ove zime se ipak neće provozati žičarom do Trebevića, što je gradonačelnik Skaka prvobitno obećao. Rok je prolongiran, a prema novoj najavi, žičara će biti u funkciji tek iduće godine.

Po dinamičkom planu otvaranje trebevićke žičare se može očekivati u aprilu. Vjerujem da će rokovi biti ispoštovani i da ćemo građane grada Sarajeva obradovati prvom vožnjom Trebevićke žičare početkom aprila.

(Abdulah Skaka, 27.10.2017.)

Istinomjer će pratiti da li će ovaj novi rok biti ispoštovan.
(Istinomjer.ba)

Kanton Sarajevo: Lokalna samouprava i implementacija amandmana na Ustav KS

Skupština Kantona Sarajevo u julu 2017. godine usvojila je amandmane na Ustav Kantona Sarajevo kojima su utvrđene...

Dosljedan stav i pogrešna saznanja

Zakon o akcizama BiH usvojen je na prošlosedmičnoj maratonskoj sjednici PD PSBiH. Za usvajanje ovog Zakona glasala su 22 zastupnika, dok je 20 bilo protiv. Aleksandra Pandurević, za razliku od mnogih...


Opština Pale: Rekonstruisan tunel “Kalovita brda”

Nekoliko mjeseci unazad, na dionici magistralnog puta Ljubogošta-Pale saobraćaj je bio izuzetno otežan, između ostalog i zbog sanacije tunela Kalovita brda, na ulazu u Pale. Sanacija u vrijednosti...