Novi gradonačelnik, novo iščekivanje trebevićke žičare

Istinomjer je već pisao o tome kako glavni grad BiH već dvije decenije čeka na rekonstrukciju trebevićke žičare. Gradonačelnici i gradske Uprave Sarajeva tokom svih ovih godina su, iz mandata u mandat, najavljivali i obećavali izgradnju i stavljanje u pogon žičare.

Ni novoizabrani gradonačelnik Sarajeva, Abdulah Skaka, nije zaobišao trebevićku žičaru govoreći o svojim planovima i projektima koji će biti realizovani u naredne četiri godine. Kao i svi njegovi prethodnici, novi gradonačelnik najavio je žičaru kao jedan od svojih prioriteta.

Ugovor sa izvodžačem je potpisan i početkom proljeća očekujemo početak radova koji bi trebali biti završeni do kraja godine, što bi omogućilo građanima da naredne zime bijeg od gradskog smoga potraže na Trebeviću.

(Abdulah Skaka, 28.02.2017.)

Skaka je istakao da je i u svojstvu dogradonačelnika bio angažovan na projektu obnove jednog od prijeratnih simbola grada, na čiju obnovu građani i građanke Sarajeva čekaju godinama.

Nakon što sam prije nešto više od godinu izabran na mjesto dogradonačelnika zatekao sam projekat obnove žičare u kritičnoj fazi. Gospodin Offermann je najavio da se povlači iz projekta i da neće donirati oko 7 miliona KM, a tadašnji gradonačelnik Ivo Komšić je objavio kako se uprkos najavljenom povlačenju donatora projekat neće ugasiti i da će Grad finansirati obnovu. Prepoznao sam da ovom projektu treba svježa krv i ponudio sam da se angažujem i pokušam spasiti donaciju, što je gospodin Komšić prihvatio i pružio mi podršku. Za šest mjeseci uspjeli smo razriješiti brojna pitanja i radovi na rušenju polazne i dolazne stanice su pokrenuti.

(Abdulah Skaka, 28.02.2017.)

Nakon što su izvršene korekcije Regulacionih planova, koje je zahtjevao Zavod za planiranje razvoja Kantona Sarajevo, a koje je Gradsko vijeće usvojilo na sjednici održanoj 29. marta 2017.godine, izrađena je, i dostavljena Općini, Odluka o usvajanju i provođenju izmjena i dopuna Regulacionih planova “Lijeva obala Miljacke-Bistrik”, “Hrid”, “Mahmutovac” i “Jarčedoli”.

Nakon dostavljanja pomenute Odluke, Služba za urbanizam Općine Stari Grad izdala je urbanističku saglasnost za izvođenje radova na izgradnji trebevićke žičare, te je iz općine saopšteno da “što se tiče Općine Stari Grad Sarajevo, više nema nikakvih prepreka za realizaciju ovog projekta”.

Istinomjer će nastaviti pratiti realizaciju projekta obnove žičare.

(Istinomjer.ba)

BALKANSKA “FACT-CHECKING” NAGRADA

Odlukom redakcije Istinomjera, Balkanska "Fact-checking" nagrada za Bosnu i Hercegovinu dodijeljena je Aleksandru...

Selma Ašćerić

(Ne)domaćinski odnos ministra Juske prema budžetu i službeno vozilo vrijedno preko 80.000 KM

Nakon što je postao ministar saobraćaja i komunikacija, Ismir Jusko je zbog svojih postupaka, poput odbijanja putovanja biznis klasom, i izjava da želi biti "od koristi državi", i odnositi se...

Selma Ašćerić

Selma Ašćerić

Selma Ašćerić

Pogledali smo slike i premijer definitivno laže

Fadil Novalić je optužio radnice “Borca” da su bile plaćene da protestuju ispred Vlade Federacije. Kao “krunski dokaz” ponudio je tvrdnju da su se, tokom osmodnevnog protesta, pred zgradom Vlade...

Tijana Cvjetićanin