Novca za doktore i stomatologe u KS ima, pa nema

Početkom novembra prošle godine uspješno su okončani pregovori Vlade KS i predstavnika Saveza strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije FBiH, koji su rezultirali potpisivanjem Kolektivnog ugovora između Vlade KS i Sindikata doktora medicine i stomatologije KS. Ovim ugovorom je između ostalog dogovoreno kvartalno povećanje koeficijenata plate, a pri tom je i naglašeno da novac nije, niti će biti problem. Od tada, do danas, situacija se drastično promijenila.

Vlada KS nije ispunila svoje obećanje vezano za kvartalna povećanja, sada navodno novca nema, a sindikalisti su ponovo zaprijetili štrajkom.

Vlada KS ne poštuje potpisani kolektivni ugovor, i zato su delegati Skupštine zadužili Upravni odbor Sindikata da započne pripreme oko štrajka. Upravo danas treba da se sastanem s advokatima, i da odmah krenemo u proceduru organizovanja štrajka.

(Izet Hočko, predsjednik Sindikata doktora medicine i stomatologije KS, 29.06.2018.)

Prema riječima predsjednika ovog Sindikata, Izeta Hočka, Vlada KS i resorna minstrica Zilha Ademaj, osim što tvrde da novca za ovu namjenu nema, realizaciju kolektivnog ugovora uslovljavaju i restruktuiranjem sindikata.

U početku je izgledalo da Vlada poštuje ono na što je stavila potpis, ali sada nadležna ministrica Zilha Ademaj tvrdi da para nema. Što je još najgore, umjesto da vodi računa o realizaciji ugovora, ona hoće da se naš razgovor vodi o sindikalnoj organizovanosti ljekara i stomatologa. Opet počinje priču o ujedinjavanju sindikata. To je nedopustivo ponašanje. Ministrica nikako da shvati da nema pravo uplitati se u tu oblast, jer, mi smo stekli reprezentativnost, i, ona ga je dužna poštovati.

(Izet Hočko, predsjednik Sindikata doktora medicine i stomatologije KS, 29.06.2018.)

Ovim kolektivnim ugovorom,  između ostalog, dogovoreno je povećanje koeficijenata na sljedeći način:

Od 01.11.2017. godine za doktore grupe 1 (završen medicinski ili stomatološki fakultet) 0.4; za doktore grupe 2 (sa specijalizacijom i subspecijalizacijom) 0.5. 

Do kraja 2018.godine koeficijenti ce biti definisani na način: Grupa 1 – 4.6, Grupa 2 – 5.4 i Grupa 3 – 5.6 ( specijalisti sa 10 i više godina specijalističkog staža i subspecijalisti). Neto satnica je 2.60 KM. Minuli rad će se obračunavati po 0.5 % po godini. Radni sati sedmično će biti 37.5 h.

(Saopćenje Sindikata doktora medicine i stomatologije KS, 08.11.2017.)

Podsjećamo, ministrica zdravstva KS Zilha Ademaj, prilikom potpisivanja ugovora sa Sindikatom doktora medicine i stomatologije KS izjavila je da su se ugovorom riješila sporna pitanja.

Prva je procent uvećanja dodatka po osnovu dežurstva na osnovnu plaću koje je bilo predloženo u rasponima, dok su predstavnici sindikata tražili da to bude maksimalni procent. I drugo sporno pitanje je bilo način daljeg povećanja plaća u idućoj godini do zacrtanog povećanja od 1,2 na iznos koeficijenata, a što se danas uspjelo dogovoriti uz male modifikacije. Što se tiče dežurstava napravljen je ustupak da se na dežurstva primjenjuje maksimalni procent, s tim da je smanjen koeficijent za ljekare opće prakse sa 0,5 na 0,4. Mi za ovaj kolektivni ugovor možemo osigurati sredstva.

(Zilha Ademaj, 06.11.2017.)

Početkom ove godine, sumirajući šta je sve urađeno u 2017. godini, ministrica Ademaj pohvalila se sklapanjem kolektivnih ugovora, te ponovila obećanje Vlade KS da će u 2018. godini doktorima i stomatolozima biti povećane plate.

Nisam završila sve ono što sam željela. Prvenstveno mislim na program reorganizacije zdravstvenih ustanova. To smo odložili za 2018. godinu i taj će proces ići postepeno, na način da to ne osjete ni pacijenti ni zaposleni. Dosta sredstava ustanove su dobile za kapitalne investicije, čime će se značajno poboljšati uvjeti rada. Zaključena su dva kolektivna ugovora, povećat će se plaće svim zdravstvenim radnicima. Oko 13 posto svima, plus ljekarima na to 12,5 posto, ljekarima i stomatolozima, dakle, povećanje oko 25 posto. Mislim da su to bili značajni iskoraci kada je u pitanju zdravstvo. Istim tempom nastavljamo i u 2018. godini.

(Zilha Ademaj, 01.01.2018.)

Obećana kvartalna povećanja stomatolozima i doktorima nisu se realizovala, a kako sada stvari stoje za to “para nema”, zbog čega predstavnici sindikata najavljuju štrajk. Vlada KS i resorna ministrica Ademaj, za nepoštivanje kolektivnog ugovora u djelu koji se odnosi na povećanje plata, dobijaju ocjenu neispunjeno.

Istinomjer će pratiti da li će doći do najavljenog štrajka i šta će Vlada KS uraditi po ovom pitanju.

 

(Istinomjer.ba)

 

“Zloupotreba u predizbornoj kampanji” krivac za neaktiviranje MAP-a?

Šta tačno Dragan Čović podrazumijeva pod “zloupotrebom u predizbornoj kampanji”, nejasno je, ali ono što je javnosti...

Nakon isteka “maksimalnih sedam” dana, migranti i dalje bez smještaja

Migrantska kriza u Unsko-sanskom kantonu ne jenjava, te je u pravcu rješavanja nagomilanih problema, ministar sigurnosti u Vijeću ministara BiH, Dragan Mektić  05.07.2018. godine najavio novi...


Nema MAP-a ni na mapi

Proteklih 7 godina svjedočili smo mnogim neispunjenih obećanja i promašenih rokova kada je u pitanju aktivacija MAP-a za članstvo BiH u NATO. Od svih bh. zvaničnika, član Predsjedništva BiH, Bakir...