Nova “crna lista” State Department-a demantovala Dodika

Nakon što nije dobio vizu za ulazak u SAD kako bi navodno prisustvovao inauguraciji novoizabranog američkog predsjednika Donalda Trumpa, predsjednik RS-a, Milorad Dodik tvrdio je kako je njegovo ime na američkoj „crnoj listi“ očajnički potez odlazeće administracije ove zemlje u BiH. Međutim, posljednje vijesti koje su stigle iz SAD-a demantovale su Dodikove tvrdnje kako će nova američka administracija podržavati njegovu politiku.

 

Kao što vidite, njihova politika je doživjela slom na izborima u novembru u SAD. Ja sam i dalje politički aktivan i zbog tog je uslijedila odmazda. Vjerovatno je ne bi ni bilo da nisam pozvan na inauguraciju od mojih prijatelja bliskih dolazećoj administraciji. I to je bila kapisla koju su oni upalili da bi spriječili moj odlazak, jer naprosto nisu mogli podnijeti da me vide tamo.”

Milorad Dodik, 18.01.2017.

Dodik je ovu izjavu dao nakon što je Američka ambasada u BiH objavila da su protiv njega uvedene sankcije zbog kršenja Dejtonskog mirovnog sporazuma, a o tome je pisao i Istinomjer. Kako je tada navedeno, sankcije protiv Dodika pokrenute su, uz konsultacije sa State Departmentom, od strane Ureda za kontrolu imovine stranaca pri Ministarstvu trezora SAD.

U komentaru na tvrdnju iz američke ambasade Dodik je ponovio tvrdnje koje je i ranije iznosio – da ga je njegova “beskompromisna politika” učinila metom odlazeće administracija SAD-a, te da ambasadorica SAD-a Maureen Cormack protiv njega provodi “ličnu odmazdu”.

Još od pobjede Donalda Trumpa na predsjedničkim izborima u SAD-u, među zvaničnicima RS  vlada uvjerenje kako će nova američka administracija u potpunosti zaokrenuti svoj kurs politike prema ovom entitetu, a euforija je kulminirala farsom o odlasku premijerke RS-,a Željke Cvijanović na inauguraciju novoizabranog američkog predsjednika, čime se Istinomjer također bavio u više navrata.  

Milorad Dodik je svakako od nove američke administracije očekivao skidanje sa “crne liste”, a to je kao gotovu stvar najavljivao njegov savjetnik Aleksandar Vranješ čim je objavljena vijest o sankcijama koje su uvedene Dodiku. Vranješ je išao toliko daleko da je između ostalog tvrdio i kako je nova administracija SAD-a već pokazala “veliko razumevanje prema Republici Srpskoj”, u smislu da će podržati i odlazak stranih sudija iz Ustavnog Suda BiH, ali i ukidanje OHR-a.

S obzirom da je nova administracija do sada pokazala dobru volju, možemo očekivati da on bude skinut sa te liste.”

Definitivno možemo očekivati da se time i predsednik Dodik skine sa liste, tako da na kraju, bila ova informacija tačna ili ne, to nije nikakva katastrofa ni po predsednika Dodika, ni po Republiku Srpsku.“

Aleksandar Vranješ, savjetnik predsjednika RS, 18.01.2017.

 

Međutim, od svih tih najava nije bilo ništa, a ime Milorada Dodika ponovo se našlo na ažuriranoj “crnoj listi”, koju je nedavno objavio Ured za kontrolu stranih sredstava (OFAC) Ministarstva finansija SAD-a. Prema tome sve tvrdnje Milorada Dodika kako je zabrana njegovog ulaska u SAD samo “hir odlazeće administracije”, mogu ocijeniti kao neistinite.

Novom listom definitivno je potvrđeno da je aktuelna američka administracija zadržala sankcije Miloradu Dodiku, suprotno uvjeravanjima Dodika i njegovog savjetnika.

(Istinomjer.ba)

Bivši radnici “FAMOSA” očekuju obećanu isplatu

Od kupoprodaje "FAMOSA" trebalo bi biti isplaćeno po 2.500 KM za 327 bivših radnika. Nakon što je stavljen pod...

Nerealne prognoze premijerke RS-a

Nakon što smo već ocijenili kao neistinite tvrdnje direktora Fonda PIO RS, Mladena Milića, koji je rekao kako su penzije u ovom entitetu u posljednjih pet godina narasle za više od 15%, slične...Od sada u Makedoniju samo sa ličnom kartom

U protekle dvije godine, od članova Vijeća ministara BiH čuli smo nekoliko najava o tome da će građani/ke BiH u Makedoniju moći putovati samo sa ličnom kartom. Juče je na sastanku delegacija BiH i...