Nikšić i Komšić: Prvi koraci ipak učinjeni

Nikšić i Komšić“Učinit ću sve da se situacija rasplete u ponedjeljak ili utorak, šta god to značilo”. Ovu izjavu je lider Demokratske Fronte, Željko Komšić dao prošle sedmice povodom (ne)formiranja vlasti u Federaciji Bosne i Hercegovine. U istoj izjavi, Komšić je također naveo da od toga šta će se desiti početkom iduće sedmice zavisi da li će DF ostati u priči o koaliciji, ili izaći iz nje.

Formiranje vlasti u FBiH traje već skoro četiri mjeseca, te je od samog početka praćeno određenim problemima. Najnoviji, a nadamo se i posljednji u nizu, je nemogućnost imenovanja potpredsjednika FBiH iz reda srpskog naroda.

Tokom ovog procesa, najviše se potencirala činjenica da SDP blokira imenovanje Slobodana Šoje, kandidata Demokratske fronte za tu poziciju, te da na taj način blokira cijeli proces uspostave vlasti u FBiH. Na ove optužbe je na svom Facebook profilu odgovorio predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić, koji se u to vrijeme nalazio u Kataru gdje je pratio rukometnu reprezentaciju BiH na Svjetskom prvenstvu, rekavši da je moguće formirati vlastu u FBiH i bez SDP-a, te da SDP neće biti kočničar u formiranju vlasti. Također je naveo i da će se o ovom pitanju izjašnjavati Glavni odbor SDP-a, te da takvu odluku ne može donijeti jedan čovjek.

Nakon sjednice Glavnog odbora SDP-a (31.01.2015.), Nikšić se ponovo oglasio putem svog Facebook profila, te je izjavio da će delegati SDP-a u Domu naroda FBiH dati potpis na kandidaturu DF-ovog kandidata za poziciju predsjednika FBiH iz srpskog naroda, ali da to ne može biti Slobodan Šoja.

Nakon ove Nikšićeve izjave, na potezu je bila Demokratska fronta i njihov lider Željko Komšić. Umjesto Slobodana Šoje, za ovu poziciju kandidovan je Milan Dunović, čija je kandidatura dobila potpise SDP-ovih delegata u Domu naroda FBiH, ali, prema riječima Slaviše Šućura, predsjednika Kluba Srba u Domu naroda, neće dobiti podršku SDP-ovih delegata u vidu glasova.

Ovakva situacija u osnovi znači da će lista kandidata za predsjednika i potpredsjednike FBiH dobiti podršku u Zastupničkom domu, te da neće dobiti podršku u Domu naroda FBiH. Nakon toga, kandidatska lista će se ponovo vratiti Zastupničkom domu na usvajanje, gdje bi trebala biti usvojena, budući da u tom domu većinu imaju SDA, DF i HDZ, te će formiranje vlasti u FBiH biti “otkočeno”.

I Nermin Nikšić i Željko Komšić su u ovoj situaciji pokazali dosljednost. Nermin Nikšić je ostao dosljedan svojim izjavama da SDP neće blokirati proces formiranja vlasti, ali da neće aktivno učestvovati u izboru iste, dok je Željko Komšić demonstrirao volju da učini sve što je u njegovoj moći da se formira vlast u FBiH, pristajući na zahtjeve SDP-a da Slobodan Šoja ne bude kandidat za potpredsjednika FBiH, te je umjesto njega imenovao Milana Dunovića.

(istinomjer.ba)

 

Sljedeće sedmice GRAS dobija prinudnu upravu, a naredne godine odlazi u stečaj?

Po ko zna koji put, premijer KS pokrenuo je pitanje KJKP GRAS i svih problema sa kojima se susreće ovo javno preduzeće....

Selma Ašćerić

BiH može zadesiti značajan odliv kapitala zbog krize u Agrokoru

Kriza u koncernu Agrokor, a koja prijeti da za sobom povuče i sve firme-kćerke, danima je tema u medijima, ali i na sjednicama Vlada država u kojima Agrokor posluje. Hrvatska Vlada o ovom pitanju...

Selma Ašćerić

Selma Ašćerić

Selma Ašćerić

Ko će upravljati olimpijskom dvoranom Zetra?

Sarajevska dvorana Zetra nekada je bila simbol grada i ljepših vremena, a sada je simbol dugovanja i još jedan rezultat lošeg upravljanja i nadzora u kantonalnim javnim preduzećima. Istinomjer je...

Selma Ašćerić