(Ne)privrženost ideji pristupa EU

Ovih dana ponovo svjedočimo izjavama Milorada Dodika o sve većoj privrženosti ideji pristupanja Europskoj Uniji. Tako je Dodik nedavno izjavio i da je BiH trebalaprije 5 godina” postati članicom EU. Istinomjer je i ranije pisao o ambivalentnom odnosu SNSD-a i Milorada Dodika prema procesu EU integracija, a zvanični Dodikovi stavovi o pristupanju EU, i izjave da je to “krajnji cilj RS”, i dalje su nedosljedni u usporedbi sa njegovim izjavama o “propalom sistemu EU”.

Govoreći o aktuelnim unutrašnjim odnosima i pitanjima u BiH, Dodik je nedavno iznio procjenu da je BiH trebala postati članica Evropske unije još prije pet godinada je bilo političke pameti“, te da sada misli kako je kandidatski status BiH najveći domet zemlje na putu prema EU.

Svoju opredjeljenost za EU integracije Dodik u zadnje vrijeme često ističe. Tako je i juče ponovio da je RS spremna za evropski put.

Nemam ništa protiv da BiH što prije dođe do statusa kandidata, a kasnije i članstva u EU. Republika Srpska je ispunila sve uslove za evropski put.

(Milorad Dodik, 22.03.2018.)

Ove izjave ne bi privlačile pažnju, i imale drugačiji kontekst od pozitivnog, da prije godinu i po nismo svjedočili suprotnim stavovima i Dodikovoj izjavi da “treba još sačekati” i da EU nije neka sreća.

Vidimo šta se dešava sa Evropom, a elementarna pamet nalaže da se stane malo i sagleda kuda ide Evropa da bismo mi mogli da znamo gdje ćemo. Sada se zna da Evropa nije ono što je bila prije pet godina i da neće biti, te bi zbog toga trebalo da sačekamo i vidimo njenu poziciju.

(Milorad Dodik, 28.06.2016.)

Dodikove sadašnje i ranije izjave u direktnoj su suprotnosti jedna sa drugom. Obzirom da je prije godinu i po pričao da treba sačekati, te da je “sistem EU propao”, a sada da je BiH trebala biti u EU prije 5 godina, Dodiku dajemo ocjenu nedosljedno.

 

(Istinomjer.ba)

SDP BiH ustupio partnerima kandidatska mjesta za potpredsjednike RS-a

Jedna u nizu koalicija, saveza i blokova uspostavljenih u svrhu zajedničkog izlaska na predstojeće Opšte izbore u...

Plate u Federaciji BiH su, ipak, “nešto veće” nego u RS-u

Istinomjer je u vezi ove izjave konsultovao zvanične stranice Federalnog zavoda za statistiku FBiH i Republičkog zavoda za statistiku RS-a, te izračunao razliku u procentima u prosječnoj neto plati u...Većina u NS RS-a odbila Šukalovu inicijativu o izmjenama i dopunama Zakona o javnim tužilaštvima i Zakona o krivičnom postupku Srpske.

Šukalo je svoju inicijativu obrazložio time da “treba brisati član 29. Zakona o izmjenama zakona o javnim tužilaštvima Srpske po kome glavni tužilac, njegov zamjenik i svi tužioci u Srpskoj ne mogu u...