(Ne)privrženost ideji pristupa EU

Ovih dana ponovo svjedočimo izjavama Milorada Dodika o sve većoj privrženosti ideji pristupanja Europskoj Uniji. Tako je Dodik nedavno izjavio i da je BiH trebalaprije 5 godina” postati članicom EU. Istinomjer je i ranije pisao o ambivalentnom odnosu SNSD-a i Milorada Dodika prema procesu EU integracija, a zvanični Dodikovi stavovi o pristupanju EU, i izjave da je to “krajnji cilj RS”, i dalje su nedosljedni u usporedbi sa njegovim izjavama o “propalom sistemu EU”.

Govoreći o aktuelnim unutrašnjim odnosima i pitanjima u BiH, Dodik je nedavno iznio procjenu da je BiH trebala postati članica Evropske unije još prije pet godinada je bilo političke pameti“, te da sada misli kako je kandidatski status BiH najveći domet zemlje na putu prema EU.

Svoju opredjeljenost za EU integracije Dodik u zadnje vrijeme često ističe. Tako je i juče ponovio da je RS spremna za evropski put.

Nemam ništa protiv da BiH što prije dođe do statusa kandidata, a kasnije i članstva u EU. Republika Srpska je ispunila sve uslove za evropski put.

(Milorad Dodik, 22.03.2018.)

Ove izjave ne bi privlačile pažnju, i imale drugačiji kontekst od pozitivnog, da prije godinu i po nismo svjedočili suprotnim stavovima i Dodikovoj izjavi da “treba još sačekati” i da EU nije neka sreća.

Vidimo šta se dešava sa Evropom, a elementarna pamet nalaže da se stane malo i sagleda kuda ide Evropa da bismo mi mogli da znamo gdje ćemo. Sada se zna da Evropa nije ono što je bila prije pet godina i da neće biti, te bi zbog toga trebalo da sačekamo i vidimo njenu poziciju.

(Milorad Dodik, 28.06.2016.)

Dodikove sadašnje i ranije izjave u direktnoj su suprotnosti jedna sa drugom. Obzirom da je prije godinu i po pričao da treba sačekati, te da je “sistem EU propao”, a sada da je BiH trebala biti u EU prije 5 godina, Dodiku dajemo ocjenu nedosljedno.

 

(Istinomjer.ba)

Narod i Pravda: Prvi koraci u Skupštini KS biće…

Nedavno formirana politička partija Narod i Pravda, na čijem čelu je bivši premijer Kantona Sarajevo, Elmedin Konaković...

Za Dodika, Ustav BiH nije uvijek bio “neprikosnoven dokument”

Nije bilo tako davno kada se upravo Dodik nije pridržavao Ustava BiH, koji tako za njega nije bio uvijek, kako kaže, neprikosnoven dokument. Očekujući da, kako kaže, “kolektivno rukovodstvo...


Stanivuković se i u Narodnoj skupštini RS odriče naknade

Stanivuković je kao kandidat PDP-a na Opštim izborima 2018. godine osvojio mandat za poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srpske, te će i ovaj put biti najmlađi poslanik u jednom zakonodavnom...