Neopravdano nezadovoljstvo Naše stranke uređivačkom politikom FTV-a

Početkom ove sedmice iz Naše stranke je izraženo nezadovoljstvo zbog odluke Federalne televizije da kandidata ove stranke za člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda, Borišu Falatara, pozove u gostovanje u debatnoj emisiji u kojoj će također sudjelovati i drugi kandidati za Predsjedništvo Senad Šepić, Amer Jerlagić, Jerko Ivanković Lijanović i Mirsad Hadžikadić.

Naime u ovoj stranci smatraju kako se FTV ponaša nesprofesionalno i diskriminatorno spram pojedinih kandidata, kao i da je ova televizija takvom odlukom kao direktne oponente i favorite za člana Predsjedništva iz hrvatskog naroda predstavila Željka Komšića i Dragana Čović, a iz reda bošnjačkog Denisa Bećirovića, Fahrudina Radončića i Šefika Džaferovića, dok je sve druge kandidate svrstala u “drugi ešalon”.

Na upit uredništvu čime su se vodili prilikom izbora kandidata, odgovoreno nam je – uredničkom procjenom. Pošto smatramo da se emisije takvog tipa u toku izborne kampanje ne mogu praviti uredničkom procjenom, već onako kako je propisano Izbornim zakonom, član 16. 7 u kojem piše:

Redoslijed nastupa za direktno obraćanje političkih subjekata u posebnim emisijama utvrdit će se žrijebanjem uoči početka izborne kampanje, a u prisustvu predstavnika političkih subjekata.”

Smatramo da na taj način kandidat Naše stranke nije u mogućnosti ući u debatu sa svim svojim protivkandidatima. Time sama emisija debate gubi svoju formu jer je tako pretvorena u dijalošku emisiju, u emisiju Pitanja i odgovori.”

Saopštenje Naše stranke, 24.09.2018.

Istinomjer je kontaktirao i Regulatornu agenciju za komunikacije u vezi sa ovim slučajem te dobio mišljenje ove institucije da je FTV postupio u skladu sa zakonom.

Predmetne planove kreiraju sami mediji, vodeći računa o tome da omoguće predstavljanje pod jednakim uslovima svim političkim subjektima registrovanim u izbornoj jedinici koju medij pokriva svojim signalom. U konkretnom slučaju, Federalna televizija je omogućila učešće u dijaloškim emisijama svim kandidatima za Predsjedništvo BiH sa područja Federacije BiH, što je u skladu sa relevantnim pravilima. Važno je napomenuti da dijaloške emisije nisu obavezne, odnosno da su javni mediji prema odredbama Izbornog zakona BiH dužni obezbijediti neposredno obraćanje za sve političke subjekte iz zone svog pokrivanja, ali dijaloške emisije i način njihove realizacije u ingerenciji su uredničke odluke samog medija, uz poštivanje već pomenutog principa da su u slučaju njihove realizacije dužni omogućiti učešće svim političkim subjektima, što je u konkretnom slučaju ispoštovano. Obaveza utvrđivanja redoslijeda nastupa putem žrijeba odnosi se na direktno, odnosno neposredno obraćanje koje je obavezno za javne medije, ali ne i na dijaloške emisije koje nisu posebno definisane Izbornim zakonom BiH.”

Regulatorna agencija za komunikacije, 26.09.2018.

Prije svega nejasno je kojim kriterijem se vodila Naša stranka prilikom podjele predsjedničkih kandidata na “ešalone” i “favorite” te obzirom da svi dijele isto biračko tijelo pojedine kandidate nazvala “direktnim oponentima”. To je posebno sporno i iz razloga što pomenute debate nisu uopšte koncipirane na taj način da kandidate po emisijama grupiše na one iz reda bošnjačkog i hrvatskog naroda zasebno.

Sa druge strane, kako Federalna televizija uopšte nije bila obavezna da u svom programu ima debatne emisije, a da je u skladu sa zakonom na koji se poziva i Naša stranka, obezbijedila neposredno obraćanje svim političkim subjektima, Istinomjer će navode ove stranke ocijeniti kao neistinite.

(istinomjer.ba)

 

Još jedna netačna tvrdnja o broju neprovedenih odluka Ustavnog suda BiH

Veoma često se od strane visokih političkih dužnosnika u Bosni i Hercegovini iznose netačne tvrdnje kada je u pitanju...

Odnos člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda i Kluba Hrvata u PSBiH

Govoreći o “krizi vlasti”, koja je po njegovom mišljenju već nastupila, jer “ne postoji zakon po kojem se može popuniti Dom naroda u Parlamentu FBiH, pa tako ni u Parlamentu BiH” Mario Karamatić,...Plate u ZDK ipak nisu najniže u FBiH

Govoreći na predizbornom skupu Saveza za bolju budućnost (SBB), Ismet Sarajlić, nosilac liste ove stranke za Skupštinu ZDK, ustvrdio je kako zaposleni u ZDK imaju najniže plate. ZDK je, prema...