Nazire se kraj procesu digitalizacije u BiH

Ministar komunikacija i prometa BiH, Ismir Jusko, predstavljajući rezultate ostvarene u protekloj godini, između ostalog je najavio da će do polovine naredne godine 80% teritorije BiH biti pokriveno digitalnim signalom.

Ministar Jusko i ranije je najavio prelazak sa analogne na digitalnu zemaljsku radiodifuznu frekvenciju, odnosno uvođenje 4G mreže u 2018. godini. MPK BiH je 16.03.2017. godine raspisalo međunarodni tender za javnu nabavku digitalnih mikrotalasnih linkova javnih radiotelevizijskih servisa u BiH. Ovim je okončana prva i započeta druga faza digitalizacije, od ukupno tri.

Pustili smo testni digitalni signal. Imamo informacije da je taj testni digitalni signal otišao 20 kilometara dalje nego što je planirano.

(Ismir Jusko, 13.12.2017.)

Druga faza digitalizacije, prema prvobitnoj najavi trebala je biti završena početkom iduće godine, međutim to je prolongirano, zbog procesa žalbi, koji je prema Juskinim riječima trajao sedam mjeseci.

U uži krug su ušla dva ponuđača, onaj koji nije izabran se žalio sada. Do sredine godine bi 80 posto zemlje trebalo biti pokriveno digitalnim signalom.

(Ismir Jusko, 13.12.2017.)

U toku prethodne godine Ministarstvo prometa i komunikacija, na čelu sa ministrom Juskom uspješno je okončalo prvu i započelo drugu faza digitalizacije što je Istinomjer pratio i ocjenio kao ispunjeno. I dalje ćemo pratiti proces prelaska sa analogne na digitalnu zemaljsku radiodifuznu frekvenciju, a što očekujemo u 2018.godini.

 

(istinomjer.ba)

Vlada FBiH izdvaja milione za zapošljavanje

Poduzimanje aktivnosti u oblasti rada i zapošljavanja osim što su velika potreba bh. društva također su i u samom vrhu...

Vanjska politika BiH od sada u okviru usvojene Strartegije

“Ne možemo vanjsku politiku voditi od danas do sutra i korigirati neke odnose”. Problemi u vanjskopolitičkom djelovanju Bosne i Hercegovine evidentni su i postoje od samog potpisivanja...


Nova obećanja borcima

Proteklih dana svjedočili smo borbi bivših pripadnika Armije R BiH za svoja prava. Iako boračka populacija nema jedinstveno mišljenje i stav oko mnogih pitanja, većina se slaže da demobilisani borci...