Nazire se kraj procesu digitalizacije u BiH

Ministar komunikacija i prometa BiH, Ismir Jusko, predstavljajući rezultate ostvarene u protekloj godini, između ostalog je najavio da će do polovine naredne godine 80% teritorije BiH biti pokriveno digitalnim signalom.

Ministar Jusko i ranije je najavio prelazak sa analogne na digitalnu zemaljsku radiodifuznu frekvenciju, odnosno uvođenje 4G mreže u 2018. godini. MPK BiH je 16.03.2017. godine raspisalo međunarodni tender za javnu nabavku digitalnih mikrotalasnih linkova javnih radiotelevizijskih servisa u BiH. Ovim je okončana prva i započeta druga faza digitalizacije, od ukupno tri.

Pustili smo testni digitalni signal. Imamo informacije da je taj testni digitalni signal otišao 20 kilometara dalje nego što je planirano.

(Ismir Jusko, 13.12.2017.)

Druga faza digitalizacije, prema prvobitnoj najavi trebala je biti završena početkom iduće godine, međutim to je prolongirano, zbog procesa žalbi, koji je prema Juskinim riječima trajao sedam mjeseci.

U uži krug su ušla dva ponuđača, onaj koji nije izabran se žalio sada. Do sredine godine bi 80 posto zemlje trebalo biti pokriveno digitalnim signalom.

(Ismir Jusko, 13.12.2017.)

U toku prethodne godine Ministarstvo prometa i komunikacija, na čelu sa ministrom Juskom uspješno je okončalo prvu i započelo drugu faza digitalizacije što je Istinomjer pratio i ocjenio kao ispunjeno. I dalje ćemo pratiti proces prelaska sa analogne na digitalnu zemaljsku radiodifuznu frekvenciju, a što očekujemo u 2018.godini.

 

(istinomjer.ba)

Još nije počela izgradnja krematorija u Vlakovu

I pored toga što se sahrane posmrtnih ostataka kremiranih osoba obavljaju na gradskim grobljima “Vlakovo” i “Bare”,...

Ivanić nije dao saglasnost za održavanje vojne vježbe na Manjači

Šta Košarac pod “prećutnom saglasnošću” podrazumijeva, nije poznato. Ono što jeste poznato je da Mladen Ivanić, u svojstvu funkcije koju obavlja, nije dao saglasnost za održavanje pomenute vojne...Od sada online registracija stranaca koji borave u BiH

Ministarstvo sigurnosti BiH, krajem jula prošle godine, najavilo je uspostavljanje sistema za online registraciju stranaca koji borave u BiH, a kako bi se kontrole ulaska i boravka podigle “na veći...