Nazire se kraj procesu digitalizacije u BiH

Ministar komunikacija i prometa BiH, Ismir Jusko, predstavljajući rezultate ostvarene u protekloj godini, između ostalog je najavio da će do polovine naredne godine 80% teritorije BiH biti pokriveno digitalnim signalom.

Ministar Jusko i ranije je najavio prelazak sa analogne na digitalnu zemaljsku radiodifuznu frekvenciju, odnosno uvođenje 4G mreže u 2018. godini. MPK BiH je 16.03.2017. godine raspisalo međunarodni tender za javnu nabavku digitalnih mikrotalasnih linkova javnih radiotelevizijskih servisa u BiH. Ovim je okončana prva i započeta druga faza digitalizacije, od ukupno tri.

Pustili smo testni digitalni signal. Imamo informacije da je taj testni digitalni signal otišao 20 kilometara dalje nego što je planirano.

(Ismir Jusko, 13.12.2017.)

Druga faza digitalizacije, prema prvobitnoj najavi trebala je biti završena početkom iduće godine, međutim to je prolongirano, zbog procesa žalbi, koji je prema Juskinim riječima trajao sedam mjeseci.

U uži krug su ušla dva ponuđača, onaj koji nije izabran se žalio sada. Do sredine godine bi 80 posto zemlje trebalo biti pokriveno digitalnim signalom.

(Ismir Jusko, 13.12.2017.)

U toku prethodne godine Ministarstvo prometa i komunikacija, na čelu sa ministrom Juskom uspješno je okončalo prvu i započelo drugu faza digitalizacije što je Istinomjer pratio i ocjenio kao ispunjeno. I dalje ćemo pratiti proces prelaska sa analogne na digitalnu zemaljsku radiodifuznu frekvenciju, a što očekujemo u 2018.godini.

 

(istinomjer.ba)

SNSD: Nešto ću ti reći ako nisi ljut…

Na sinoćnjoj burnoj sjednici Predstavničkog doma PS BiH, na kojoj je usvojen set Zakona o akcizama, ponovo smo bili...

Završeni radovi na tunelu “Kalovita brda”

Tunel “Kalovita brda” na samom ulazu u Pale zatvoren je za saobraćaj još početkom septembra. Tada je najavljeno da je rok za završetak radova tri mjeseca. Sada, Nenad Nešić iz JP “Putevi Republike...


Vlada FBiH i resorno ministarstvo ne znaju koliko su dužni

Tokom posljednjih par godina, na hiljade bivših i sadašnjih državnih službenika i namještenika tužili su poslodavce i kompanije koje su u vlasnišvu FBiH, te federalne, kantonalne i općinske...