Nazire se kraj procesu digitalizacije u BiH- druga i treć faza istovremeno

Ministar komunikacija i prometa BiH, Ismir Jusko, predstavljajući rezultate ostvarene u prošloj godini, između ostalog je najavio da će do polovine 2018. godine oko 80% teritorije BiH biti pokriveno digitalnim signalom. Međutim, najavljeno nije realizovano zbog žalbenih postupaka tokom tenderskih procedura. Kako bi se nadoknadilo izgubljeno vrijeme ministar Jusko odlučio je objediniti drugu i treću fazu digitalizacije.

Sredinom maja ove godine ministar komunikacija i prometa BiH, Ismir Jusko donio je odluku o poništenju tendera za drugu fazu digitalizacije u Bosni i Hercegovini. Tada je najavljeno i da će raspisivanjem novog tendera biti objedinjena druga i treća faza digitalizacije.

Pošto nema razloga da gubimo vrijeme, objedinjujemo drugu i treću fazu, raspisujemo novi tender, što će na kraju opet staviti proces na istom nivou kao što je bio predviđen i ranije. Provođenjem druge i treće faze digitalizacije, Bosna i Hercegovina bi trebala da bude pokrivena negdje oko 90 posto sa digitalnim signalom i iskreno se nadam da ovaj put nećemo imati problema, kao što smo imali ranije, da kompanije koje su ispale iz igre, ulažu žalbe i razvlače ove procese.

(Ismir Jusko, 16.05.2018.)

Podsjećamo, Ministarstvo prometa i komunikacija BiH je 16.03.2017. godine raspisalo međunarodni tender za javnu nabavku digitalnih mikrotalasnih linkova javnih radiotelevizijskih servisa u BiH. Ovim je okončana prva i započeta druga faza digitalizacije, od ukupno tri.

Pustili smo testni digitalni signal. Imamo informacije da je taj testni digitalni signal otišao 20 kilometara dalje nego što je planirano.

(Ismir Jusko, 13.12.2017.)

Druga faza digitalizacije, prema prvobitnoj najavi trebala je biti završena početkom ove godine, međutim to je prolongirano, zbog procesa žalbi, koji je prema Juskinim riječima trajao sedam mjeseci.

U uži krug su ušla dva ponuđača, onaj koji nije izabran se žalio sada. Do sredine godine bi 80 posto zemlje trebalo biti pokriveno digitalnim signalom.

(Ismir Jusko, 13.12.2017.)

Iz resornog ministarstva napominju da oni nemaju ingerencije da utiču na ubrzanje tenderske procedure koja će objediniti drugu i treću fazu digitalizacije, obzirom da se moraju poštivati odluke Ureda za žalbe kao i Zakon o javnim nabavkama BiH.

Istinomjer će i dalje pratiti proces prelaska sa analogne na digitalnu zemaljsku radiodifuznu frekvenciju, odnosno okončanje druge i treće faze digitalizacije, što bi, prema ranijim najavama, trebalo da se desi do kraja 2018.godine.

 

(istinomjer.ba)

“Zloupotreba u predizbornoj kampanji” krivac za neaktiviranje MAP-a?

Šta tačno Dragan Čović podrazumijeva pod “zloupotrebom u predizbornoj kampanji”, nejasno je, ali ono što je javnosti...

Nakon isteka “maksimalnih sedam” dana, migranti i dalje bez smještaja

Migrantska kriza u Unsko-sanskom kantonu ne jenjava, te je u pravcu rješavanja nagomilanih problema, ministar sigurnosti u Vijeću ministara BiH, Dragan Mektić  05.07.2018. godine najavio novi...


Nema MAP-a ni na mapi

Proteklih 7 godina svjedočili smo mnogim neispunjenih obećanja i promašenih rokova kada je u pitanju aktivacija MAP-a za članstvo BiH u NATO. Od svih bh. zvaničnika, član Predsjedništva BiH, Bakir...