Naša stranka o SDA kako na kojem nivou vlasti

Predrag Kojović
Predrag Kojović

“Mi smatramo da nas je vlast SDA dovela u tešku situaciju u kojoj se nalazimo i da je s tom strankom, dok funkcioniše na principima na kojima funkcioniše već 20 godina, nemoguće krenuti u reforme.“

(Radiosarajevo.ba, 20.11.2014.)

Komentar:

Naša stranka nedavno je javno odustala od pregovora sa DF-om o formiranju Vlade Kantona Sarajevo, zbog toga što je ova stranka potpisala sporazum o principima sudjelovanja u vlasti u naredne četiri godine sa SDA. Na ovu temu oglasili su se zvaničnici Naše stranke, između ostalih i Peđa Kojović, koji je objasnio kako je sa SDA nemoguće krenuti u reforme zbog toga što je ona kriva za tešku situaciju.

Međutim, 2012. godine Naša stranka jeste pregovarala sa SDA o formiranju vlasti u KS, te je i sam Kojović razmatrao ponudu o ministarskom mjestu za Našu stranku u Vladi KS, koju na kraju ipak nije prihvatio. Pored toga, kada je biran gradonačelnik Grada Sarajeva, u proljeće 2013. godine, upravo je Naša stranka bila ta koja je odlučila pri izboru Ive Komšića kao zajedničkog kandidata SDU-a, SDA i SBiH-a. Naša stranka je, iako je u početku predlagala Jakoba Fincija za gradonačelnika, na kraju ipak odustala od svog kandidata i u odabiru gradonačelnika stala uz “koaliciju” na gradskom nivou, čiji je dio bila i SDA.

Kojovićevo posljednje odbijanje saradnje sa partijom koja je u koaliciji sa SDA stoga nije u potpunosti dosljedno, jer je Naša stranka još uvijek u nekoj vrsti partnerskog odnosa sa SDA na nivou Grada Sarajeva, s obzirom da su upravo viječnici ove stranke dali podršku Ivi Komšiću kao zajedničkom kandidatu.

(Istinomjer.ba)

 

Čović ranije tvrdio da izbora neće biti bez izmjena Izbornog zakona

Lider HDZ-a i još uvijek aktuelni član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda, Dragan Čović rekao je kako je...

“Relativni izborni pobjednici” imaju pravo, ali ne i obavezu formiranja vlasti

U ovom kontekstu, smatramo da je važno podsjetiti na, kada je uspostava vlasti nakon izbora na određenim nivoima u pitanju, instituciju vanrednih izbora koja je u demokratskom svijetu standard kojim...Za Dodika, Ustav BiH nije uvijek bio “neprikosnoven dokument”

Nije bilo tako davno kada se upravo Dodik nije pridržavao Ustava BiH, koji tako za njega nije bio uvijek, kako kaže, neprikosnoven dokument. Očekujući da, kako kaže, “kolektivno rukovodstvo...