Napravljen krupan korak ka digitalizaciji RTV Cazin

Da realizacija najavljenog projekta teče po planu, svjedoči i potpisivanje ugovora u vrijednosti od 300.000 maraka sa firmom „SD sistemi“ iz Banja Luke, a koji se odnosi na nabavku i ugradnju opreme sa kojom će biti realizirana prva faza digitalizacije RTV Cazin.

Proces gašenja analogne, te uvođenje digitalne zemaljske televizije u Bosni i Hercegovini, obaveza je preuzeta od strane naše zemlje potpisivanjem međunarodnih ugovora.

U tom smjeru, direktor RTV Cazin, Kenan Alagić u par navrata iskazao je uvjerenje da će RTV Cazin uspješno odgovoriti novim tehnološkim izazovima:

Televizija je skupa ‘igračka’. Mislim da će se kroz proces digitalizacije izvršiti određeno filtriranje, pa će opstati samo oni koji ekonomski mogu podnijeti taj izazov. Ipak, vjerujem da će i RTV Cazin pratiti te trendove i da će u budućnosti postati i modernija televizija. Opredjeljenje gradskih vlasti u Cazinu je da televizija nastavi živjeti, ali i razvijati te povećavati broj uposlenih.

Kenan Alagić, 18.01.2018.

Naglašavajući da iza RTV Cazin stoji 25 godina uspješnog rada, te da je ona “od velike važnosti za život svih Cazinjana”, direktor Alagić najavio je početak realizacije projekta digitalizacije:

Želimo li opstati i svojim građanima dati pravovremenu informaciju iz svakog kutka našeg Grada, digitalizacija je neophodna. Digitalizacija podrazumijeva prelazak sa analognog signala na digitalno emitovanje TV signala, čime se omogućava bolji kvalitet slike i zvuka, prijem raznovrsnijih sadržaja, kao i veći broj televizijskih kanala u standardnoj SD i visokoj HD rezoluciji. Uz digitalizaciju Televizije Cazin, bit će poboljšan i radio signal, te instalirana potpuno nova oprema za proizvodnju i emitovanje radijskog programa. Projekat je ovo kojeg provodimo u suradnji sa gradskom upravom, a  već je raspisan tender za nabavku opreme.

Kenan Alagić, 20.02.2018.

Da realizacija najavljenog projekta teče po planu, svjedoči i potpisivanje ugovora u vrijednosti od 300.000 konvertibilnih maraka sa firmom „SD sistemi“ iz Banja Luke, a koji se odnosi na nabavku i ugradnju opreme s kojom će biti realizirana prva faza digitalizacije RTV Cazin.

Tom prilikom Alagić je rekao:

Ovo je za RTV Cazin historijski trenutak s obzirom da Radio Cazin traje od 1975., a naša Televizija od 1992. godine. I stoga bih se ovom prilikom zahvalio gradonačelniku i Gradskom vijeću na dugogodišnjoj podršci i ovoj zaista značajnoj investiciji. Riječ je o modernizaciji našeg medija, a u ovakvoj medijskoj koncepciji u BiH mislim da su lokalni mediji izuzetno značajni jer mnoge informacije koje se pojave na lokalnim, nažalost nikada neće doći do državnih medija. Ukratko, ovo za nas znači ogroman iskorak u produkcijskom smislu i otvara nam niz novih mogućnosti u budućem radu.

Kenan Alagić, 18.04.2018.

Kako se navodi, “studijska oprema za proizvodnju digitalnog signala, potpuna rekonstrukcija studijskog i režijskog prostora, daleko bolji signal i još niz drugih detalja dio su kompletnog procesa pred kojim se nalazi Radio- televizija Cazin i koji bi do kraja ljeta trebao biti okončan”.

Istinomjer će nastaviti pratiti implementaciju projekta digitalizacije RTV Cazin.

(istinomjer.ba)

Zakazana vanredna sjednica na kojoj bi se trebalo raspravljati o izbornim jedinicama u FBiH

Prethodnih dana mnogo se govorilo o sjednici Doma naroda Parlamenta Federacije BiH, na kojoj bi se trebao razmatrati...

Republika Srpska: Poslodavci koji ne budu povećali plate radnicima/cama biće kažnjeni

Ova izborna godina, kada je u pitanju Republika Srpska, zasigurno će ostati najviše zapamćena po povećanju plata u javnom sektoru, povećanju penzija ali i raznih socijalnih davanja. Kako sada stvari...Tumač znakovnog jezika u programu Kantonalne televizije TVSA

Nakon dugog niza sastanka ministra pravde i uprave Kantona Sarajevo, Maria Nenadića sa direktorom JP Televizija Sarajevo (TVSA), u maju ove godine čuli smo najavu da će “u najskorije vrijeme” biti...