Najniža plata u Republici Srpskoj iduće godine iznosit će 410 KM

Veliki broj građana/ki cijele BiH žive u teškom siromaštvu. U Republici Srpskoj, najniža plata u prethodnih 6 godina iznosila je 370 KM, a krajem prošle godine povećana je na iznos od 395 KM, nakon što je Ekonomsko-socijalni savjet Republike Srpske uspio sa resornim ministarstvom postići dogovor o povećanju visine najniže plate za simboličan iznos od 15 KM. U 2018. godini najniža plata u RS iznosit će 410 KM.

Premijerka RS, Željka Cvijanović, govoreći o mjerama koje aktuelna Vlada planira realizirati u 2018. godini, između ostalog najavila je i povećanje najniže plate u RS na iznos od 405 KM i to:

Vrlo brzo. To je naše opredjeljenje za sljedeću godinu i to je jedna od mjera koje su predviđene, mislim da smo, evo, prošle godine pregovarali da bi od ove godine bila povećana plata i ona mora da bude povećana u narednom periodu, to jeste opredjeljenje Vlade.

Mi smo prošli put čekali na to povećanje prosto iz razloga što smo željeli da sindikat i poslodavci o tome postignu sporazum, ali pošto tog sporazuma nije bilo onda kada smo ga željeli i mi smo na određeni način intervenisali i od tad je povećana i moramo ići dalje na povećanje minimalne plate.

(Željka Cvijanović, 08.10.2017.)

S druge strane, republički Sindikat je tražio da najniža plata u RS iznosi 50% prosječne plate u Republici Srpskoj za prethodnu godinu. Po toj računici najniža plata trebala je iznositi 418 KM.

Juče je Ekonomsko-socijalni savjet Republike Srpske postigao dogovor, odnosno kompromis između Vlade RS i resornog ministarstva, s jedne strane, te Saveza sindikata i Unije udruženja poslodavaca RS s druge strane, da najniža plata u Republici Srpskoj u narednoj godini iznosi 410 KM.

Iako se radi o minimalnom povećanju u odnosu na svakodnevni rast troškova života, Istinomjer najavu premijerke Cvijanović da će u 2018. biti povećana najniža plata u RS, za sada, ocjenjuje sa radi se na tome. Konačna ocjena ispunjeno obećanja ipak će sačekati isplatu prve uvećane najniže plate u 2018. godini.

 

(Istinomjer.ba)

KS: Izgradnja kompostane, u kojoj će KJKP Park “pretvarati” biootpad u smeđe đubrivo privodi se kraju

Ljetos je KJKP Park Sarajevo prezentovalo javnosti ideju i projekt izgradnje kompostane, odnosno mjesta na kojem će se...

KS: 2018. biće godina zdravstva

Vlada Kantona Sarajevo započela je kompletnu reformu zdravstva, doneseni su strateteški dokumenti, usvojeni akcioni planovi, ali provedba je otežana, jer “određeni ljudi gube komoditete i benefite na...Čoviću se pričinila Herceg-Bosna u Washingtonskom sporazumu

Prije nekoliko dana, u Parlamentu FBiH održana je burna rasprava o brisanju imena Herceg Bosne i nacionalnog prefiksa iz naziva javnih preduzeća. Komentirajući inicijativu za ukidanje naziva...