Najniža plata u Republici Srpskoj iduće godine iznosit će 405 KM

Veliki broj građana/ki cijele BiH žive u teškom siromaštvu. U Republici Srpskoj, najniža plata u prethodnih 6 godina iznosila je 370 KM, a krajem prošle godine povećana je na iznos od 395 KM, nakon što je Ekonomsko-socijalni savjet Republike Srpske uspio sa resornim ministarstvom postići dogovor o povećanju visine najniže plate za simboličan iznos od 15 KM.

Premijerka RS, Željka Cvijanović, govoreći o mjerama koje aktuelna Vlada planira realizirati u 2018. godini, između ostalog najavila je i povećanje najniže plate u RS na iznos od 405 KM i to:

Vrlo brzo. To je naše opredjeljenje za sljedeću godinu i to je jedna od mjera koje su predviđene, mislim da smo, evo, prošle godine pregovarali da bi od ove godine bila povećana plata i ona mora da bude povećana u narednom periodu, to jeste opredjeljenje Vlade.

Mi smo prošli put čekali na to povećanje prosto iz razloga što smo željeli da sindikat i poslodavci o tome postignu sporazum, ali pošto tog sporazuma nije bilo onda kada smo ga željeli i mi smo na određeni način intervenisali i od tad je povećana i moramo ići dalje na povećanje minimalne plate.

(Željka Cvijanović, 08.10.2017.)

Iako se radi o minimalnom povećanju u odnosu na svakodnevni rast troškova života, Istinomjer će pratiti ispunjenje ovog obećanja.

 

(Istinomjer.ba)

Šta govori MMF, a šta predstavnici vlasti?

Predsjednik i premijerka Republike Srpske često govore o dogovorenom i nikada aktiviranom kreditnom aranžmanu sa...

Tijana Cvjetićanin

BiH uskoro dobija Zakon o vanjskim poslovima

Istinomjer je već pisao o tome da je Bosna i Hercegovina jedina država u regionu koja nema Zakon o vanjskim poslovima i da bh diplomate širom svijeta svoje poslove obavljaju bez zakonskih okvira i...

Selma Ašćerić

Selma Ašćerić

Aida Ajanović

Konaković: Vlada KS izdvojila po 500.000 KM za dva sarajevska stadiona

Iz dana u dan svjedočimo nebrizi nadležnih za bh. kulturu i sport. Eminentne ustanove kulture se ili zatvaraju ili su pred zatvaranjem, sportske manifestacije isčezavaju, vrhunski sportisti nemaju...

Selma Ašćerić