Mostar: Sve škole i objekti Gradske uprave biće pod video nadzorom

Inicijativa za postavljanje video nadzora u mostarskim školama i objektima od značaja postoji još od tragičnog ubistva mostarskog studenta 2015. godine. Počinilac ubistva koje je potreslo javnost bio je maloljetnik, a nakon ovog događaja uslijedila je inicijativa za postavljanje nadzornih kamera, ne samo zbog delinkvencije već i zbog zaštite školskih objekta. Prema najavi nadležnih, dugo očekivano postavljanje video nadzora u Mostaru desit će se uskoro.

Gradske vlasti Mostara, na čelu sa gradonačelnikom Ljubom Bešlićem, 2015. godine predstavili su idejni projekt na osnovu kojeg je Mostar trebao dobiti besplatan WI-FI, video nadzor i tako posati jedan od tzv. “pametnih” gradova.

Gradonačelnik Bešlić, govoreći tada o projektima koji se ne mogu realizovati zbog nepostojanja Gradskog vijeća uvjeravao je da će se ovaj projekt ipak realizovati. Međutim, tek krajem 2017. godine uprava grada Mostara donijela je Odluku o izboru najpovoljnijeg ponuđača za ovaj posao.

Pozdravljamo inicijativu, tu smo da pomognemo koliko je u našoj moći. Granice se pomjeraju i u tom pravcu trebamo ići dalje kako bi djeca bila sigurnija tokom vremena koje provode u krugu škole, ali i školski objekti zaštićeniji.

Inicijativa postoji još od ubistva Đanija Balića i drago mi je ako će projekat uskoro zaživjeti.

(Rašid Hadžović, kantonalni ministar obrazovanja, 25.12.2017.)

Postupak javne nabavke je okončan, najpovoljniji ponuđač za postavljanje video nadzora je odabran, a nakon potpisivanja Ugovora između gradske uprave i najpovoljnijeg ponuđača biće definisan i rok za realizaciju ovog posla.

“Video nadzor u školama i objektima Gradske uprave u Mostaru dodjeljuje se ponuditelju ”Katarina d.o.o.” za ponuđenu cijenu od 192.858,41 KM s PDV-om kao najbolje ocijenjenom ponuditelju”, navedeno je u Odluci Grada Mostara.

Obzirom da se o uvođenju video nadzora u mostarskim školama i objektima od značaja govori već neko vrijeme, Istinomjer će pratiti da li će ovo obećanje u dogledno vrijeme biti realizovano.

(Istinomjer.ba)

Kanton Sarajevo: U 2018. godini otvaranje centara za korisnike komunalnih usluga na području tri općine

Na području općine Novi Grad Sarajevo nedavno je zvanično otvoren dugo najavljivani Centar za korisnike komunalnih...

U 2018. godini kvalitetnija zaštita porodilja u FBiH

Dopremijer Federacije Bosne i Hercegovine i ministar rada i socijalne politike, Vesko Drljača, najavio je brojne aktivnosti Vlade FBiH na polju socijalne politike u 2018. godini. U ovoj godini...


Dodik o postrojavanju vojske – jedne godine ovako, druge onako

Milorad Dodik je prošle godine insistirao na postrojavanju Trećeg pješadijskog puka OS BiH povodom 9. januara, Dana Republike Srpske, koji je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim. Ove godine, stavovi...