Mostar: Sve škole i objekti Gradske uprave biće pod video nadzorom

Inicijativa za postavljanje video nadzora u mostarskim školama i objektima od značaja postoji još od tragičnog ubistva mostarskog studenta 2015. godine. Počinilac ubistva koje je potreslo javnost bio je maloljetnik, a nakon ovog događaja uslijedila je inicijativa za postavljanje nadzornih kamera, ne samo zbog delinkvencije već i zbog zaštite školskih objekta. Prema najavi nadležnih, dugo očekivano postavljanje video nadzora u Mostaru desit će se uskoro.

Gradske vlasti Mostara, na čelu sa gradonačelnikom Ljubom Bešlićem, 2015. godine predstavili su idejni projekt na osnovu kojeg je Mostar trebao dobiti besplatan WI-FI, video nadzor i tako posati jedan od tzv. “pametnih” gradova.

Gradonačelnik Bešlić, govoreći tada o projektima koji se ne mogu realizovati zbog nepostojanja Gradskog vijeća uvjeravao je da će se ovaj projekt ipak realizovati. Međutim, tek krajem 2017. godine uprava grada Mostara donijela je Odluku o izboru najpovoljnijeg ponuđača za ovaj posao.

Pozdravljamo inicijativu, tu smo da pomognemo koliko je u našoj moći. Granice se pomjeraju i u tom pravcu trebamo ići dalje kako bi djeca bila sigurnija tokom vremena koje provode u krugu škole, ali i školski objekti zaštićeniji.

Inicijativa postoji još od ubistva Đanija Balića i drago mi je ako će projekat uskoro zaživjeti.

(Rašid Hadžović, kantonalni ministar obrazovanja, 25.12.2017.)

Postupak javne nabavke je okončan, najpovoljniji ponuđač za postavljanje video nadzora je odabran, a nakon potpisivanja Ugovora između gradske uprave i najpovoljnijeg ponuđača biće definisan i rok za realizaciju ovog posla.

“Video nadzor u školama i objektima Gradske uprave u Mostaru dodjeljuje se ponuditelju ”Katarina d.o.o.” za ponuđenu cijenu od 192.858,41 KM s PDV-om kao najbolje ocijenjenom ponuditelju”, navedeno je u Odluci Grada Mostara.

Obzirom da se o uvođenju video nadzora u mostarskim školama i objektima od značaja govori već neko vrijeme, Istinomjer će pratiti da li će ovo obećanje u dogledno vrijeme biti realizovano.

(Istinomjer.ba)

Stevandić o Erdoganovoj “poruci broj jedan”

Tokom jedne od dijaloških emisija, upitan da prokomentariše, kako novinarka kaže “poruku broj jedan... da Erdogan daje...

Niz neistina o migrantima: Na red su došli narkotici i zarazne bolesti

Migrantska kriza u Bosni i Hercegovini prerasla je u politički problem, glavnu temu dnevno političkih prepucavanja ali i neiscrpan izvor neutemeljenih i neistinitih izjava koje slušamo sa svih nivoa...

Sebija Izetbegović “može” do 26. maja odlučiti hoće li učestvovati u utrci, ali Zvizdić ne

Predizborna neizvjesnost o tome koga će SDA predložiti za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH u punom je jeku. Predsjedavajući Vijeća ministara BiH, Denis Zvizdić iako je bio najozbiljniji kandidat...