Mostar: Kolektor na Neretvi do kraja juna

Prethodnih godina stanovnici/ce Mostara i kupaći u rijeci Neretvi često su upozoravani da je voda u ovoj rijeci mikrobiološki neispravna, a samim tim i da nije pogodna za kupanje. O zagađenosti Neretve Istinomjer je i ranije pisao. Iz Fonda za zaštitu okoliša Federacije BiH nedavno je najavljen skori završetak radova na izgradnji i stavljanju u pogon kolektora i pročistača u Mostaru, zahvaljujući kojem će voda u rijeci Neretvi biti biohemijski potpuno ispravna.

Prema najavi direktora Fonda za zaštitu okoliša FBiH, Fuada Čibukčića ovih dana će biti obavljeno testiranje prečistača, odnosno puštanje u pogon lijevoobalnog kolektora, koji će biti spojen na uređaj za pročišćavanje.

Desnoobalni kolektor već je dovršen i ovih dana će doći do probnog puštanja (…) građani Mostara, ali i oni nizvodno od grada, moći će uživati u Neretvi bez straha, jer će voda biohemijski biti potpuno ispravna.

(Fuad Čibukčić, 02.02.2018.)

Završetak radova i stavljanje u pogon kolektora očekuje se do kraja juna, a Istinomjer će pratiti da li će ovaj kapitalni projekt bit realizovan u najavljenom roku.

 

(Istinomjer.ba)

Većina u NS RS-a odbila Šukalovu inicijativu o izmjenama i dopunama Zakona o javnim tužilaštvima i Zakona o krivičnom postupku Srpske.

Šukalo je svoju inicijativu obrazložio time da “treba brisati član 29. Zakona o izmjenama zakona o javnim tužilaštvima...

Neodlučni CIK i stranka “Dr. Vojislav Šešelj”

Opći izbori sve su bliže, a Centralna izborna komisija BiH (CIK), ako je suditi po ovjerama kandidatura političkih partija, prilično neodlučno dočekuje iste. Naime, CIK je najprije odbio ovjeriti...Bećirović tvrdi da Izetbegović nije sarađivao sa opozicijom

Da je Bakir Izetbegović ipak sarađivao i sarađuje sa opozicijom svjedoči nekoliko primjera, od kojih je primjer saradnje tokom razgovora o izmjenama Izbornog zakona BiH najaktuelniji. U...