Ministar dva mjeseca čeka na informaciju

Enver Bijedic
Enver Bijedic

Federalni ministar prometa i komunikacija Enver Bijedić potvrdio je za “Dnevni avaz” da će od Nadzornog odbora “BH Telecoma” zatražiti kompletnu informaciju o kupovini zgrade na Marindvoru u Sarajevu. Podsjetimo da je “BH Telecom” kupio ovu zgradu od kompanije “Oki”, čiji su vlasnici bliski vrhu SDA, za čak 34 miliona maraka.

Osim što je objekt kupljen pod krajnje sumnjivim okolnostima, čudno je da on nakon pune dvije godine i dalje zjapi prazan. Bijedić dodaje da, generalno govoreći, treba mijenjati propise kako bi se Vladi i Parlamentu FBiH omogućilo da imaju veću kontrolu nad radom “BH Telecoma”.

“Došlo je do toga da su upravljačka prava veća od vlasničkih. To bi bilo kao da ja Vama dam da vozite moj automobil i Vi onda imate veća prava nad njim od mene koji sam njegov vlasnik. To se dešava u ovoj kompaniji i to treba mijenjati “- kazao je naš sagovornik.

(Dnevni Avaz, 07.09.2012. godine)

Komentar:

Prošlo je više od dva mjeseca od kada je federalni ministar prometa i komunikacija Enver Bijedić najavio da će od Nadzornog odbora “BH Telecoma” zatražiti informaciju o kupovini zgrade na Marindvoru u Sarajevu, a da se još uvijek ne zna kod koga se ta informacija trenutno nalazi. Kako tim Istinomjera saznaje iz Ministarstva prometa i komunikacija FBiH, ministar Bijedić je početkom septembra, u periodu kada je i dao navedenu izjavu, zaista i zatražio informaciju i zadužio nadzorni odbor BH Telecoma da se ona dostavi. Ipak u ministarstvu nisu znali reći da li je zahtjev upućen usmeno ili pismeno, niti kod koga se trenutno nalazi sporna informacija. Obzirom da je prošlo dosta vremena od kada je ministar zadužio nadzorni odbor da dostavi informaciju o kupljenoj zgradi, a da ta informacija još uvijek nije dostupna javnosti, može se konstatovati da dato obećanje nije ispunjeno.

(istinomjer.ba)

Hujić nije obavio “dužnost” koju je 2016. godine obećao građanima B. Petrovca

Ovakve vrste kandidatura izborna legislativa u BiH predviđa, ali ćemo ovom prilikom podsjetiti i na obećanje koje je...

Vareš: Da li je Komšić dobrodošao?

Komentari i reakcije na izborne rezultate koje su ostvarile stranke i pojedinci na nedavno održanim Općim izborima 2018. godine i dalje su aktuelna tema u bh. javnosti. Komentirajući nedavno održane...


CIK BiH: Govor mržnje i govor koji je “mogao da pozove ili podstakne na nasilje”

Predizborna kampanja za Opće izbore 2018. godine bila je sve osim fer i korektna. Od stranaka koje su se borile za naklonost birača u BiH najmanje smo slušali konkretne programske ciljeve i planove...