Mehmedović preuzeo retoriku opozicije

Šemsudin Mehmedović

“Stanje u bh. društvu sve je složenije, a vode se jalove rasprave bez konkretnih poteza, društvo tone u sve dublju krizu u svakom pogledu. Izlaz je u promjenama, prvo u individualnim pa će se desiti i društvene” – izjava iz intervjua Šemsudina Mehmedovića, poslanika u PS BiH i potpredsjednika SDA, portalu Sarajevo-x.com.

(Sarajevo-x.com, 8. 12. 2011.)

Komentar:

Na prvo čitanje, čini se kao da Mehmedović zaista govori ono što jest. No, granica između demagogije i iskrenosti je tanka, a Mehmedović ju je prešao. Evo i zašto:
SDA je (bila) na vlasti 20 godina. Izuzmemo li rat, već 15 godina (izuzetak su dvije godine vladavine Alijanse) ta stranka “vedri i oblači” u ovom društvu, zajedno sa svojim koalicionim partnerima. Krenimo redom: SDS, HDZ, SBiH, SNSD, SDP. Ako nekome nije jasno da je i SDA direktno odgovorna, ili barem suodgovorna, za sadašnje stanje u državi, možemo ga nazvati neinformisanim, da ne budemo grublji. Jer, SDA je jedina “konstanta” u vlasti, dok su se partneri te stranke mijenjali. Konstantna je i kriza ovog društva, koje sve dublje tone.
Ako je neko trebao inicirati individualne promjene, to je SDA. Društvene – takođe SDA.
No, ovo je društvo u kojem skoro pa ništa više ne funkcioniše – od javnog prevoza, preko nestašica vode i plina (sjetimo se prošle zime), pa do uspostave vlasti.
Uzevši navedeno u obzir, zadnji dio Mehmedovićeve izjave ima čak i više smisla – potpuno je jasno kakve “individualne” promjene su potrebne, da bi društvo prestalo da “tone”.

Kantonalna televizija TVSA uskoro dobija tumača znakovnog jezika

Nakon nedavno održanog sastanka ministra pravde i uprave Kantona Sarajevo, Maria Nenadića sa direktorom JP Televizija...

Predsjednička pomilovanja u entitetima

Rekorderi po broju pomilovanja u Federaciji BiH su Vladimir Šoljić i Ejup Ganić. Kada su u pitanju pomilovanja u Republici Srpskoj, najdarežljiviji su bili Mirko Šarović i Dragan Čavić. Živko Budimir...


I Skopljaković se predomislio-neće biti kandidat za Predsjedništvo BiH

Početkom maja ove godine, predsjednik Hrvatske stranke, Božo Skopljaković odlučno je najavio svoju kandidaturu za člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda. Početkom maja ove godine,...