Mehmedović preuzeo retoriku opozicije

Šemsudin Mehmedović

“Stanje u bh. društvu sve je složenije, a vode se jalove rasprave bez konkretnih poteza, društvo tone u sve dublju krizu u svakom pogledu. Izlaz je u promjenama, prvo u individualnim pa će se desiti i društvene” – izjava iz intervjua Šemsudina Mehmedovića, poslanika u PS BiH i potpredsjednika SDA, portalu Sarajevo-x.com.

(Sarajevo-x.com, 8. 12. 2011.)

Komentar:

Na prvo čitanje, čini se kao da Mehmedović zaista govori ono što jest. No, granica između demagogije i iskrenosti je tanka, a Mehmedović ju je prešao. Evo i zašto:
SDA je (bila) na vlasti 20 godina. Izuzmemo li rat, već 15 godina (izuzetak su dvije godine vladavine Alijanse) ta stranka “vedri i oblači” u ovom društvu, zajedno sa svojim koalicionim partnerima. Krenimo redom: SDS, HDZ, SBiH, SNSD, SDP. Ako nekome nije jasno da je i SDA direktno odgovorna, ili barem suodgovorna, za sadašnje stanje u državi, možemo ga nazvati neinformisanim, da ne budemo grublji. Jer, SDA je jedina “konstanta” u vlasti, dok su se partneri te stranke mijenjali. Konstantna je i kriza ovog društva, koje sve dublje tone.
Ako je neko trebao inicirati individualne promjene, to je SDA. Društvene – takođe SDA.
No, ovo je društvo u kojem skoro pa ništa više ne funkcioniše – od javnog prevoza, preko nestašica vode i plina (sjetimo se prošle zime), pa do uspostave vlasti.
Uzevši navedeno u obzir, zadnji dio Mehmedovićeve izjave ima čak i više smisla – potpuno je jasno kakve “individualne” promjene su potrebne, da bi društvo prestalo da “tone”.

Klirinški dug uplaćen Federaciji BiH nije otišao u infrastrukturne projekte

Još prije nego su sredstva uplaćena, premijer Vlade FBiH, Fadil Novalić u par navrata izjavio je da će novac od...

Sjednica Narodne skupštine RS bez Adama Šukala

Poslanik Adam Šukalo na sjednici Narodne skupštine Republike Srpske, održanoj 03.07.2018. godine na kojoj se između ostalog raspravljalo o “izvještaju Anketnog odbora formiranog Odlukom Narodne...BiH od sada može izvoziti sve vrste mlijeka i mliječnih proizvoda u EU

Sredinom jula ove godine ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Mirko Šarović izjavio je kako resorno ministarstvo i Kancelarija za veterinarstvo BiH vode intenzivne, završne pregovore,...