Mehmedović preuzeo retoriku opozicije

Šemsudin Mehmedović

“Stanje u bh. društvu sve je složenije, a vode se jalove rasprave bez konkretnih poteza, društvo tone u sve dublju krizu u svakom pogledu. Izlaz je u promjenama, prvo u individualnim pa će se desiti i društvene” – izjava iz intervjua Šemsudina Mehmedovića, poslanika u PS BiH i potpredsjednika SDA, portalu Sarajevo-x.com.

(Sarajevo-x.com, 8. 12. 2011.)

Komentar:

Na prvo čitanje, čini se kao da Mehmedović zaista govori ono što jest. No, granica između demagogije i iskrenosti je tanka, a Mehmedović ju je prešao. Evo i zašto:
SDA je (bila) na vlasti 20 godina. Izuzmemo li rat, već 15 godina (izuzetak su dvije godine vladavine Alijanse) ta stranka “vedri i oblači” u ovom društvu, zajedno sa svojim koalicionim partnerima. Krenimo redom: SDS, HDZ, SBiH, SNSD, SDP. Ako nekome nije jasno da je i SDA direktno odgovorna, ili barem suodgovorna, za sadašnje stanje u državi, možemo ga nazvati neinformisanim, da ne budemo grublji. Jer, SDA je jedina “konstanta” u vlasti, dok su se partneri te stranke mijenjali. Konstantna je i kriza ovog društva, koje sve dublje tone.
Ako je neko trebao inicirati individualne promjene, to je SDA. Društvene – takođe SDA.
No, ovo je društvo u kojem skoro pa ništa više ne funkcioniše – od javnog prevoza, preko nestašica vode i plina (sjetimo se prošle zime), pa do uspostave vlasti.
Uzevši navedeno u obzir, zadnji dio Mehmedovićeve izjave ima čak i više smisla – potpuno je jasno kakve “individualne” promjene su potrebne, da bi društvo prestalo da “tone”.

Hoće li Dodik ići do kraja sa kandidaturom za Predsjedništvo BiH?

U proteklom periodu bili smo svjedoci Dodikovog “nećakanja” o mogućoj kandidaturi za člana Predsjedništva BiH, i datumu...

Igor Crnadak

Primjereno ili nije?

Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak ima različit pristup kada je komentarisanje izjava članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine u pitanju.   U intervjuu koji je ministar...


Koliko bi zarađivao Milorad Dodik da je “sankciju za neistine” primjenio na samog sebe?

Milorad Dodik je sankcionisao Ramiza Salkića zbog “iznošenja notornih neistina”. Istovremeno, sam Dodik je u prošloj godini od “Istinomjera” 14 puta dobio ocjenu “neistinito” za izjave koje je davao...