Među 7 opština koje su dobile status grada, nema Ilidže

Načelnik općine Ilidža, Senaid Memić govorio je početkom 2018. godine kako će uputiti inicijativu Općinskom vijeću Ilidža, kojom će zahtijevati da ta općina dobije status grada. Naveo je da je to mišljenje većine vijećnika, te je dodao da stanovništvo, a ni ova općina nemaju interes da pripadaju Sarajevu.

 

… Prijedlog ću napraviti u dva naredna mjeseca, a ovo s tramvajskom prugom bit će na dnevnom redu već na narednoj sjednici Općinskog vijeća. Na Vijeću je da donese odluke jer će nam one utjecati na rebalans. Za žičare isto tako pregovaramo.”

Senaid Memić, 30.01.2018.

 

Načelnik Memić je također naglasio da neće odustati od inicijative, jer vjeruje da će se jedino tako Ilidža razvijati.

 Do sada smo plaćali njihove račune, više to ne želimo. Također, ne želimo ni da budemo nekakva seoska općina ili seljačka ili vangradska oblast, mislim da Ilidža zaslužuje da bude grad. Kada dođe na dnevni red sjednice, vijeće treba da odluči, a ukoliko ni tako ne bude moglo, onda za tako dobru stvar nije skupo napraviti ni referendum pa da se odluči da li je to ispravno ili ne. Ako bismo postali grad, onda bismo srušili one koji nas svojim monopolom drže pod zemljom”.

 

Senaid Memić, 08.02.2018.


S obzirom da je navedeni rok, u kojem je ova inicijativa trebala biti podnesena, prošao prije nešto više od 4 mjeseca, te ista nijednom nije pokrenuta na sjednicama Općinskog vijeća, obećanje, koje se tiče promjene statusa Općine Ilidža u status grada, načelnika Memića ocjenjujemo neispunjenim.

(istinomjer.ba)

Nastavlja se proširenje vrelovodne mreže u Lukavcu

Još 2017. godine počelo se sa provođenjem aktivnosti u cilju  finansiranja, proširenja i rekonstrukcije vrelovodne...

Nezavisni odbor može predlagati Vladi USK imena kandidata za policijskog komesara

Premijer Unsko-sanskog kantona, Husein Rošić, govoreći o proceduri imenovanja policijskog komesara, ustvrdio je da Nezavisni odbor ne može predlagati Vladi USK kandidate za policijskog...Prolongirana rekonstrukcija Velike aleje na Ilidži

Općina Ilidža je u julu prošle godine potpisala ugovor sa Javnom ustanovom za zaštićena područja Kantona Sarajevo o sufinansiranju projekta rekonstrukcije Velike aleje. Tada je najavljeno da...