Mandatari za sastav Vijeća ministara i Vlade FBiH još nisu zvanično imenovani

izetbegovic_bakirČlan Predsjedništva BiH i zamjenik predsjednika SDA, Bakir Izetbegović, najavio je u ponedjeljak 5. januara da bi mandatari Vijeća ministara BiH i Vlade FBiH mogli biti konačno imenovani do kraja prošle sedmice, odnosno 16. januara. Međutim, iako su objavljena imena mandatara, oni još uvijek nisu potvrđeni u parlamentima.

Očekujem da ćemo iduće sedmice konačno imenovati oba mandatara”, istakao je Izetbegović.

(Fena, 05.01.2015.)

Još krajem prošle godine iz centrale SDA je potvrđeno da će Denis Zvizdić, nekadašnji premijer Kantona Sarajevo, predsjedavajući Skupštine KS i član predsjedništva SDA i kantonalnog odbora ove stranke u Sarajevu, biti mandatar za sastav Vijeća ministara u novom sazivu.

Međutim, iako je već mjesec dana poznato da će Zvizdić kao jedini kandidat biti mandatar za sastavljanje državne vlade njegovo ime još uvijek nije potvrđeno u Parlamentu. Da on neće biti potvrđen od strane PSBiH do roka koji je najavio Bakir Izetbegović već ranije je naznačio i predsjedavajući Predstavničkog doma PSBiH, Šefik Džaferović.

Sa druge strane, SDA je tek u srijedu 14. januara zvanično objavila da će kandidat za mandatara za sastav Vlade FBiH biti Fadil Novalić. Predsjedništvo Stranke demokratske akcije tog dana je jednoglasno prihvatilo prijedlog stranačke kadrovske komisije da Novalić bude mandatar Vlade FBiH, no ni njegovo ime još uvijek nije potvrđeno u Parlamentu FBiH.

Dakle, bez obzira što su iz SDA objavili imena kandidata za mandatara za sastav Vijeća ministara i Vlade FBiH, oni još uvijek nisu zvanično postali mandatari pošto nisu potvrđeni u zakonodavnim tijelima.

Prema tome, možemo zaključiti i da je obećanje Bakira Izetbegovića o imenovanjima mandatara do kraja prošle sedmice ostalo neispunjeno.

(Istinomjer.ba)

 

Kadrovi SNSD-a zaslužni su za trasiranje NATO puta

Komentirajući političku svakodnevnicu u Republici Srpskoj, koja se često svodi na protivljenje NATO integracijama od...

Zakazana vanredna sjednica na kojoj bi se trebalo raspravljati o izbornim jedinicama u FBiH

Prethodnih dana mnogo se govorilo o sjednici Doma naroda Parlamenta Federacije BiH, na kojoj bi se trebao razmatrati Zakon o izbornim jedinicama FBiH, kojeg je nedavno usvojio Predstavnički dom...


Nakon isteka “maksimalnih sedam” dana, migranti i dalje bez smještaja

Migrantska kriza u Unsko-sanskom kantonu ne jenjava, te je u pravcu rješavanja nagomilanih problema, ministar sigurnosti u Vijeću ministara BiH, Dragan Mektić  05.07.2018. godine najavio novi...