Mališani iz osjetljivih i marginalizovanih društvenih grupa dobit će “putujući vrtić”

Briga o najmlađima trebala bi biti prioritet svih razina vlasti, a pogotovo nadležnih na lokalnim nivoima. Nedostatak kapaciteta u vrtićima, nebriga o djeci sa poteškoćama u razvoju, neadekvatna zdravstvena zaštita djece, samo su neki od mnogobrojnih problema koji godinama ukazuju na potrebu sistemskog i boljeg zakonskog uređenja zbrinjavanja djece.

Uzimajući u obzir da djeca iz osjetljivih društvenih grupa često nemaju pristup predškolskim sadržajima, niti mogućnost odlaska u vrtić, ministar za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo, Elvir Kazazović, u saradnji sa Caritasom i JU Djeca Sarajeva najavio je realizaciju projekta “putujući vrtić”.

U interesu nam je da što veći broj mališana, posebno onih iz osjetljivih društvenih grupa, kojima su nažalost manje dostupni sadržaji predškolskih ustanova budu uključeni u sistem vaspitno obrazovnog rada.

(Elvir Kazazović, 07.07.2017.)

Planirano je da Caritas nabavi autobus za potrebe putujućeg vrtića, a pored vozača, za  mališane će biti odgovorne dvije odgajateljice i jedan asistent iz romske populacije. Realizacija ovog projekta trebala bi započeti naredne godine i trajati do 2020.

Finansijska sredstva za prvu godinu “putujućeg vrtića” obezbijedit će Caritas, a za sve naredne resorno ministarstvo, a vlasnik ovog autobusa biti će JU Djeca Sarajeva.

Istinomjer će sa posebnom pažnjom pratiti realizaciju ovog projekta.

 

(Istinomjer.ba)

 

Gdje predsjednici polažu zakletvu i idu na posao?

Predsjednik Republike Srpske, Milorad Dodik, nedavno je dao intervju televiziji N1. Upitan za mogućnost kandidature na...

Nijedan nivo vlasti ne brine o djeci s poteškoćama

Protekla dva dana su zasigurno bila veoma bolna za roditelje djece sa poteškoćama u razvoju. Na jučerašnjim sjednicama parlamenata na entitetskom i državnom nivou, predstavnici/e vladajuće većine u...

Dodik zakasnio sa podnošenjem zahtjeva

Povodom proslave 9. januara, Dana Republike Srpske i postrojavanja i angažmana Trećeg pješadijskog puka OS BiH na svečanom defileu, Mladen Ivanić, član Predsjedništva BiH i Milorad Dodik, predsjednik...