Mališani iz osjetljivih i marginalizovanih društvenih grupa dobit će “putujući vrtić”

Briga o najmlađima trebala bi biti prioritet svih razina vlasti, a pogotovo nadležnih na lokalnim nivoima. Nedostatak kapaciteta u vrtićima, nebriga o djeci sa poteškoćama u razvoju, neadekvatna zdravstvena zaštita djece, samo su neki od mnogobrojnih problema koji godinama ukazuju na potrebu sistemskog i boljeg zakonskog uređenja zbrinjavanja djece.

Uzimajući u obzir da djeca iz osjetljivih društvenih grupa često nemaju pristup predškolskim sadržajima, niti mogućnost odlaska u vrtić, ministar za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo, Elvir Kazazović, u saradnji sa Caritasom i JU Djeca Sarajeva najavio je realizaciju projekta “putujući vrtić”.

U interesu nam je da što veći broj mališana, posebno onih iz osjetljivih društvenih grupa, kojima su nažalost manje dostupni sadržaji predškolskih ustanova budu uključeni u sistem vaspitno obrazovnog rada.

(Elvir Kazazović, 07.07.2017.)

Planirano je da Caritas nabavi autobus za potrebe putujućeg vrtića, a pored vozača, za  mališane će biti odgovorne dvije odgajateljice i jedan asistent iz romske populacije. Realizacija ovog projekta trebala bi započeti naredne godine i trajati do 2020.

Finansijska sredstva za prvu godinu “putujućeg vrtića” obezbijedit će Caritas, a za sve naredne resorno ministarstvo, a vlasnik ovog autobusa biti će JU Djeca Sarajeva.

Istinomjer će sa posebnom pažnjom pratiti realizaciju ovog projekta.

 

(Istinomjer.ba)

 

Bez novog lica ViK-a i “tumbanja” kompletnog preduzeća

Prošlo je više od deset dana od obećanja premijera Kantona Sarajevo Elmedina Konakovića o “novom licu“ “Vodovoda i...

Selma Ašćerić

Do kraja mjeseca tehnički prijem i otvaranje državnog zatvora u Vojkovićima

BiH godinama nema sistemski riješen problem smještaja zatvorenika i zatvorskih kapaciteta. Kamen temeljac za državni zatvor, u sarajevskom naselju Vojkovići, postavljen je davne 2006. Izgradnja...

Selma Ašćerić

The EC Questionnaire awaits another deadline


Tijana Cvjetićanin

Selma Ašćerić

Dalio Sijah

Do kraja novembra uknjižba još tri lokacije vojne imovine

Iako se očekivalo da BiH u julu prošle godine, na samitu NATO pakta u Varšavi, dobije Akcioni plan za članstvo u NATO (MAP), to se nije desilo. Ni na ovogodišnjem samitu nije bilo pomaka, a jedna od...

Selma Ašćerić