KS: Škola u prirodi za osnovce

Krajem prošle godine, ministar za obrazovanje, nauku i mlade KS, Elvir Kazazović potpisao je sa Općinom Trnovo sporazum o sufinansiranju dogradnje objekta područne škole u Šabićima sa “školom u prirodi”, koja djeluje u sastavu OŠ “Zaim Kolar”, a u svrhu stvaranja uslova za besplatnu školu u prirodi. Tada je najavljeno i da će za oko 4.000 osnovaca u KS biti obezbijeđena “škola u prirodi”.

Namjera je da proširivanjem kapaciteta ovog objekta omogućimo svim učenicima četvrtih razreda, za njih oko 4.000, da “Školu u prirodi” provedu u tom predivnom prirodnom ambijentu Bjelašnice, besplatno i u boljim uslovima. To će se dešavati u kontinuitetu tokom cijele školske godine.

Elvir Kazazović, 17.04.2018.

Ipak, planovi sada izgeldaju drugačije, a besplatan boravak u “školi u prirodi”, do kraja ove godine biće realizovan za oko 2.000 osnovaca, te će se “u budžetu za narednu godinu”, koji će kreirati nova kantonalna vlada “planirat sredstva za nastavak realizacije ovog projekta”.

Naime, resorni ministar Kazazović potpisao je prošle sedmice sa rukovodstvom OŠ. „Zaim Kolar“ Sporazum o realizaciji ranije najavljenog. Međutim, ovim sporazumom, umjesto za 4.000 osnovaca, predviđen je besplatan boravak za njih “oko 2.000”, “u trajanju od po tri dana po grupi učenika na bazi dva puna pansiona sa uključenim prijevozom na relaciji škola – Šabići – škola”.

Za ovu namjenu smo osigurali sredstva u iznosu od 150.000 KM koja će biti utrošena u posljednjem kvartalu tekuće godine. U budžetu za narednu godinu planirat će se sredstva za nastavak realizacije ovog projekta, jer nam je cilj da svi učenici pomenutih razreda o trošku Kantonu Sarajevo imaju mogućnost da borave u školi u prirodi. To je naš objekt koji smo mi u mandatu ove Vlade KS rekonstruisali. Pravimo i novi objekt koji će imati dodatne smještajne kapacitete, jer je opredjeljenje ove Vlade i resornog ministarstva da omogućimo svim učenicima u KS besplatnu školu u prirodi.

Elvir Kazazović, 25.09.2018.

Podsjećamo, projekt “Škola u prirodi” resorno ministarstvo realizuje u saradnji sa općinom Trnovo. Za ovu namjenu, tokom ove godine, vršena je dogradnje objekta područne škole u Šabićima, koja djeluje u sastavu OŠ “Zaim Kolar”, za šta je iz Budžeta Kantona Sarajevo planirano izdvajanje od ukupno 600.000 KM u svrhu sufinansiranju ovog projekta.

Iako je bilo izdvajanja, i radilo se na realizaciji obećanog, iz navedenog je jasno da će tek oko 2.000 osnovca, do kraja ove godine, otići na tri dana u “školu u prirodu”, dok će ostali morati sačekati narednu budžetsku godinu i odluku nove kantonalne vlasti, zbog čega ministar Kazazović za realizaciju ovog projekta dobija ocjenu djelimično ispunjeno.

 

(Istinomjer.ba)

Još jedna netačna tvrdnja o broju neprovedenih odluka Ustavnog suda BiH

Veoma često se od strane visokih političkih dužnosnika u Bosni i Hercegovini iznose netačne tvrdnje kada je u pitanju...

RS: Obavljanje pravnih poslova elektronskim putem

Prema najavi direktora Agencije za informaciono društvo Republike Srpske, Srđana Rajčevića, od sredine naredne godine građanima/kama RS biće omogućeno brže i efikasnije obavljanje pravnih poslova...Formiranje vlasti u Kantonu Sarajevo je moguće bez SDA?

Sastanak i dogovori o formiranju postizborne vlasti na nivou Kantona Sarajevo najavljen je za sutra, 19.10.2018. godine. Inicijator i domaćin sastanka je Naša stranka, a ideja vodilja pregovora ove...