KS: 2018. biće godina zdravstva

Vlada Kantona Sarajevo započela je kompletnu reformu zdravstva, doneseni su strateteški dokumenti, usvojeni akcioni planovi, ali provedba je otežana, jer “određeni ljudi gube komoditete i benefite na što su dosad imali pravo” rekao je prošle godine premijer Kantona Sarajevo, Elmedin Konaković. Govoreći o aktuelnim temama, proteklom periodu i planovima o raspodjeli budžeta za 2018. godinu Konaković je, između ostalog, rekao i da je zdravstvo Kantona Sarajevo jedan od prioriteta, na kojem će se početi raditi već početkom godine.

Nova informacija je da ćemo poslije Nove godine zaposliti 105 ljekara, koliko ih se ukupno nalazi na biroima za zapošljavanje, u javne zdravstvene ustanove u KS. Pored toga, izdvojili smo novac za specijalizacije, jer je do sada neplanski plaćana specijalizacija. To je dovelo do toga da mi sada imamo deficit pedijatara. S druge strane, na Univerzitet u Sarajevu će biti zaposleno i 150 asistenata na fakultete i to garantuje novi budžet.

(Elmedin Konaković, 24.12.2017.)

Da u zdravstvu Kantona Sarajevo baš i “ne cvjetaju ruže”, kako se u protekloj godini pokušavalo predstaviti, svjestan je i premijer Konaković.

Nisam baš najzadovoljniji reformom zdravstvenog sistema u KS koju smo najavili. Do sada je ipak urađeno puno. Ostala nam je završna faza koja je najosjetljivija. Do sada smo usvojili strateški dokument o spajanju javnih ustanova, jer nigdje nema 13 javnih zdravstvenih ustanova sa 13 direktora, vozača, sekretarica itd. Izradili smo i akcioni plan kojim Vlada KS treba krenuti u implementaciju i s tim malo kasnimo. Ja se nadam da ćemo već početkom godine krenuti u skupštinsku raspravu o akcionom planu, a to bi značilo da od februara ili marta neke javne zdravstvene ustanove možemo spajati i rasteretiti one koji mnogo rade, a opteretiti one koji malo rade. Nisam baš najzadovoljniji konceptom i tu Zavod zdravstvenog osiguranja treba da donese drugačiji način finansiranja zdravstvenih ustanova.

(Elmedin Konaković, 24.12.2017.)

Vlada KS je na 111. redovnoj sjednici donijela Prijedlog programa o izmjenama i dopunama Programa mjera za podsticaj zapošljavanja i održavanja više stope zaposlenosti u KS. Mjerama je planirano i zapošljavanje najmanje 70 doktora medicine koji se trenutno vode na evidencijama nezaposlenih osoba u Kantonu Sarajevo.

Programom mjera za podsticaj zapošljavanja, između ostalog, predviđeno je i sufinansiranja zapošljavanja asistenata na fakultete „150+“, a za što su izdvojena sredstva od 2.340.000 KM.

Istinomjer će pratiti realizaciju akcionog plana za poboljšanje zdravstvenih usluga i uslova u zdravstvenim ustanovama KS, te da li će ljekari i asistenti dobiti obećano zaposlenje, a ustanove bolje uslove rada i opremu.

 

(Istinomjer.ba)

Bivši radnici “FAMOSA” očekuju obećanu isplatu

Od kupoprodaje "FAMOSA" trebalo bi biti isplaćeno po 2.500 KM za 327 bivših radnika. Nakon što je stavljen pod...

Vlada FBiH izdvaja milione za zapošljavanje

Poduzimanje aktivnosti u oblasti rada i zapošljavanja osim što su velika potreba bh. društva također su i u samom vrhu liste prioriteta kada je u pitanju provođenje Reformske Agende. U oktobru 2016....Vlada HNK ostaje pri svom stavu

Nakon konferencije za štampu glasnogovornika Vlade HNK, održane 09.03.2018. godine, jasno je da strane ostaju i dalje na svojim prethodnim pozicijama. Borbi između Strukovnog sindikata doktora...