Do kraja mjeseca tehnički prijem i otvaranje državnog zatvora u Vojkovićima

BiH godinama nema sistemski riješen problem smještaja zatvorenika i zatvorskih kapaciteta. Kamen temeljac za državni zatvor, u sarajevskom naselju Vojkovići, postavljen je davne 2006. Izgradnja državnog zatvora ukupne površine 24.000 kvadratnih metara, kao najmodernijeg i najsigurnijeg u Europi pompezno i dugo je najavljivana. 

Prvi rok za završetak radova bio je predviđen za 2008., ali to se nije desilo. Najveći donator za realizaciju projekta izgradnje ove visokosigurnosne ustanove je EU, koja učestvuje sa 10,8 miliona eura. Ostatak sredstava, za izgradnju objekta maksimalne sigurnosti i kapaciteta 348 mjesta, osigurali su Ministarstvo pravde BiH, Kraljevina Švedska, Sjedinjene Američke Države, kao i Razvojna banka Vijeća Evrope putem kredita. Vrijednost projekta procjenjuje se na oko 40 miliona KM.

Ozbiljniji radovi na izgradnji počeli su sedam godina kasnije, odnosno 2014. godine, a rok za izgradnju bio je 24 mjeseca. Obzirom da do kraja 2016. godine nije završena izgradnja državnog zatvora, obećanje Ministarstva pravde BiH, Istinomjer je već ocijenio kao neispunjeno.

Ministar pravde BiH, Josip Grubeša, prošlog mjeseca ponovo je najavio otvaranje državnog zatvora, odnosno tehnički prijem i raspisivanje natječaja za upravnika.

Ovo je prvi državni zatvor na nivou BiH, a zadnji put je bio napravljen u Austrougarsko doba. Čekamo tehnički prijem zatvora i istovremeno ćemo imati natječaj za upravnikom zatvora. Tehnički prijem ne zavisi o nama već o općini na kojoj se nalazi, ali vjerujem da ćemo to do kraja mjeseca završiti. Ono što je zanimljivo jeste staviti zatvor u funkciju. To je jedan mali grad i on mora imati i ambulantu i mrtvačnicu i kantinu i vjerske zajednice – sve mora imati na jednom prostoru i nezgodno je jer nemamo iskustva u tome te moramo biti pažljivi. Ne želim da prvi zatvor na nivou BiH bude ‘labav’. Tražićemo od svih zaposlenika da prođu provjere i da pokažu sposobnosti na visokom nivou.

(Josip Grubeša, miinistar pravde BiH, 26.09.2017.)

Tragom ministrove najave da se tehnički prijem zatvora očekuje do kraja septembra, kontaktirali smo i nadležnu općinu, te dobili sljedeći odgovor:

Obavještavamo Vas da je u toku izbor komisije za tehnički prijem državnog zatvora koji se pravi na teritoriji opštine Istočna Ilidža. Očekujemo da će se kompletan proces izbora komisije i tehničkog prijema biti završen u roku od 30 dana.

(Kabinet načelnika opštine Istočna Ilidža, 09.10.2017.)

Osim što je pomalo ishitreno najavio tehnički prijem, ministar Grubeša nije bio upoznat ni sa redosljedom planiranih aktivnosti svog ministarstva, vezano za imenovanje upravnika, budući da se isto neće provoditi “istovremeno” sa procedurom tehničkog prijema nego:

Nakon što se obavi tehnički prijem, Ministarstvo pravde BiH će od Vijeća ministara BiH zatražiti raspisivanje natječaja za upravnika novog zatvora, a nakon toga će uslijediti procedura upošljavanja i drugih zaposlenika.

(Ministarstvo pravde BiH, Služba za protokolarne poslove i odnose s javnošću, 11.10.2017.)

Podsjećamo, kraj maja je bio novi rok za završetak radova na državnom zatvoru, potom je ministar na konferenciji za medije, održanoj sredinom juna, informisao javnost o aktivnostima na izgradnji i opremanju prvog državnog zatvora u našoj zemlji, pri čemu je konstatovano da posao nije završen, a nedavno smo ponovno čuli najavu rokova koji nisu ispunjeni.

Sudeći prema navedenom još neko vrijeme ćemo čekati svečano otvorenje državnog zatvora, zbog čega ministar Grubeša, za svoju izjavu o raspisivanju natječaja za prijem upravnika i rokove u kojima je trebao biti izvršen tehnički prijem, od Istinomjera dobija ocjenu neispunjeno.

 

(Istinomjer.ba)

Za Karamatića, Praljak nije pravosnažno osuđen

Žalbeno vijeće Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju, u predmetu “Prlić i drugi” potvrdilo je prvostepene...

Teško se suzdržati od povećanja plata u javnom sektoru

Fiskalno vijeće BiH, u ime države Bosne i Hercegovine i njenih zvaničnih institucija Pismom namjere iz 2016. godine, ali i kasnijim Dopunskim pismima, koja su upućena MMF-u obavezalo se na mnogo toga...Strategija reforme javne uprave BiH u završnoj fazi

Na press konferenciji povodom predstavljanja rezultata rada Vijeća ministara BiH za protekle tri godine, Denis Zvizdić između ostalog je najavio i da će u narednih mjesec dana Vijeće ministara...