Korak nazad za zaštitu domaće proizvodnje

Posljednjim utvrđenim izmjenama Zakona o unutrašnjoj trgovini u FBiH, trgovci na policama više ne moraju imati minimalno 50 posto domaćih proizvoda, što je daleko od borbe za plasman domaćih proizvoda koje su obećavali nosioci vlasti u tom bh entitetu.

zito

Vlada FBiH je na sjednici održanoj prije par dana, utvrdila Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o unutrašnjoj trgovini, čiji je cilj stvaranje uslova za ispunjenje međunarodnih obaveza BiH iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i ugovora o slobodnoj trgovini, kao i otklanjanje prepreka u pregovorima BiH za ulazak u WTO.

Izmjenama i dopunama Zakona izbrisana je odredba člana 13. prema kojoj su, do sada, trgovci koji obavljaju djelatnost u trgovačkim objektima (lancima) imali obavezu da u asortimanu robe imaju do 50% domaćih prehrambenih proizvoda. Po ocjeni Evropske komisije, ova odredba “narušava dosljednu primjenu principa slobodne trgovine iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju”.

Brisanje ovog člana Zakona u suprotnosti je sa obećanjem premijera FBiH, Fadila Novalića, koji je, preuzimajući funkciju u martu prošle godine, obećao borbu za plasman domaćih poljoprivrednih proizvoda na sve moguće načine.  

Na svaki mogući način moramo poticati plasman domaćih poljoprivrednih proizvoda i to kroz: robne rezerve, program kupujmo domaće, kupovinu za državne i javne institucije, pa i moguću isplatu jednog dijela socijalnih davanja u vaučeru za kupovinu domaćih proizvoda.

Fadil Novalić, Ekspoze, 31.03.2015.

 

Premijer Novalić nije jedini koji je obećavao borbu da domaće proizvode. Prije nešto manje od tri mjeseca i predsjednik FBiH, Marinko Čavara, obećao je poljoprivrednicima pomoć koja će dati pozitivne efekte na poljoprivrednu proizvodnju.

Kao predsjednik FBiH zatražit ću da otvorimo dijalog zajedno s poljoprivrednicima kako bi zakone i pravilnike koji se donose zajedno izrađivale institucije s onima na koje se ti zakoni i pravilnici odnose jer samo na takav način možemo napraviti ono što će sutra biti primjenjivo i što će imati pozitivne efekte na poljoprivrednu proizvodnju.

Marinko Čavara, 05.05.2016.

Teško je zamisliti “dijalog” ili program “kupujmo domaće,” koji bi rezultirao brisanjem zakonske odredbe kojom je do sada bila osigurana balansirana zastupljenost domaćih proizvoda u trgovinama.    

Iz Udruženja “Kupujmo i koristimo domaće” tvrde kako ovim izmjenama Zakona ne bi trebalo doći do značajnih promjena, jer dosadašnja zakonska odredba o 50% obaveznih domaćih proizvoda u trgovinama u praksi nikada nije ni zaživjela. 

Ta odluka Vlade FBiH ništa značajnije neće promijeniti, jer vlast nije stvorila mehanizme kojima bi natjerala da u praksi bude 50 posto domaćih proizvoda u trgovinama. To nikada nije ni zaživjelo.

Admir Kapo, Udruženje “Kupujmo i koristimo domaće”, 25.07.2016.

 

Činjenica da do sada propisana obaveza nikada nije zaživjela, pokazuje da se na zaštiti domaće proizvodnje ni do sada nije ozbiljno radilo, a prijedlogom za ukidanje jednog od rijetkih mehanizama koji su služili zaštiti domaće proizvodnje, Vlada FBiH pokazala je da ni izbliza nije posvećena plasiranju domaćih proizvoda u mjeri u kojoj je to najavio njen predsjednik. Da li će u budućnosti isti ponuditi nove načine zaštite domaćih proizvoda, te kakve će zaista efekte imati Izmjene i dopune Zakona, ukoliko se usvoje, ostaje da se vidi. Do tada, i Novalić i Čavara za do sada učinjeno dobijaju ocjenu nedosljedno.

 

(istinomjer.ba)

Igor Crnadak

Primjereno ili nije?

Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak ima različit pristup kada je komentarisanje izjava članova Predsjedništva...

Još se čeka na usvajanje novog Zakona o stečaju

Nakon što je Ustavni sud FBiH u martu 2016. godine Zakon o stečaju proglasio neustavnim, Vlada FBiH je u oktobru prošle godine utvrdila Prijedlog novog Zakona o stečajnom postupku, koji je na kraju...Radnici Željezare Zenica još uvijek čekaju uplatu obećanog novca

Iako je Vlada FBiH 30. januara donijela Odluku o izdvajanju sredstava Razvojne banke FBiH za rješenje zaostalih plata, otpremnina i penzionisanje 64 radnika Željezare Zenica, sredstva još uvijek nisu...