Kojović o, kako je rekao, “sindromu tzv. preletača” u Skupštini KS

Predsjednik Naše stranke, Predrag Kojović na pitanje sa kim u obzir dolazi koalicija, a sa kim ne, odgovorio je da neće pristati na koaliciju sa SDA, pominjući u tom kontekstu kao problem, kako je rekao, “sindrom tzv. preletača”.

I pored toga što će se na objavu konačnih i zvaničnih rezultata na Opštim izborima 2018. godine još sačekati, lideri političkih partija već danas javno komentarišu moguće postizborne koalicije.

Tako je predsjednik Naše stranke, Predrag Kojović na pitanje sa kim u obzir dolazi koalicija, a sa kim ne, odgovorio da neće pristati na koaliciju sa SDA, pominjući u tom kontekstu kao problem, kako je rekao, “sindrom tzv. preletača”:

Sindrom tzv. preletača, odnosno ljudi koji su izabrani na listi jedne partije, a odmah po  izboru prelaze u nezavisne SDA-ovce je problem. DF je u prošlom mandatu samo u KS izgubio sedam zastupnika, SDP dva.

Predrag Kojović, 09.10.2018.

Nije jasno šta je Kojović tačno mislio kada je reko “nezavisne SDA-ovce”, ali ćemo ovom prilikom podsjetiti da je Demokratska fronta na Opštim izborima 2014. godine za Skupštinu kantona Sarajevo osvojila 7 mandata, dok je SDP BiH imao 4.

Tokom mandata 2014-2018. klub Demokratske fronte, ali i samu stranku, nije napustilo 7 zastupnika u Skupštini kantona Sarajevo kako to Kojović tvrdi, već šest, i to Sejo Bukva, Goran Akšamija, Mersiha Mehmedagić, Mirsad Pindžo, Mario Vukasović i Neira Dizdarević.

Navedeni zastupnici, kao i svi ostali koji su se odlučili na sličan korak nakon napuštanja matičnih klubova, nezavisni su zastupnici.

Sa druge strane, nakon što su izabrani sa liste SDP-a BiH, klub ove političke partije u Skupštini kantona Sarajevo tokom pomenutog perioda napustili su Amel Mekić i Hamed Aljović, te stoga Istinomjer izjavu Predraga Kojovića o broju zastupnika koji su napustili DF odnosno SDP BiH u Skupštini Kantona Sarajevo tokom prošlog mandata ocjenjuje poluistinitom.

(Istinomjer.ba)

 

Još jedna netačna tvrdnja o broju neprovedenih odluka Ustavnog suda BiH

Veoma često se od strane visokih političkih dužnosnika u Bosni i Hercegovini iznose netačne tvrdnje kada je u pitanju...

RS: Obavljanje pravnih poslova elektronskim putem

Prema najavi direktora Agencije za informaciono društvo Republike Srpske, Srđana Rajčevića, od sredine naredne godine građanima/kama RS biće omogućeno brže i efikasnije obavljanje pravnih poslova...Formiranje vlasti u Kantonu Sarajevo je moguće bez SDA?

Sastanak i dogovori o formiranju postizborne vlasti na nivou Kantona Sarajevo najavljen je za sutra, 19.10.2018. godine. Inicijator i domaćin sastanka je Naša stranka, a ideja vodilja pregovora ove...