Koalicijska klackalica

Posljednja dešavanja u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, gdje je oboren Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o akcizama BiH, navela su Dragana Čovića, člana Predsjedništva BiH i predsjednika HDZ-a BiH, da ponovo dovede u pitanje vladajuću koaliciju na državnom nivou vlasti.

SARAJEVO, 21.srpnja (FENA) - Predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Dragan Èoviæ, smatra da je temeljni preduvjet za razgovor o spajanju, odnosno istodobnom održavanju opæih i lokalnih izbora u BiH, donošenje novog izbornog zakona.  FOTO FENA/ARHIV

Najbolji način da vidite funkcionira li nešto jeste u parlamentu. Mislim da je suvišan bilo kakav dodatni komentar.

(Dragan Čović, Klix.ba, 20.10.2016. godine)    

Savez za promjene je, za razliku od svojih koalicionih partnera, SDA, SBB i HDZ BiH, na jučerašnjoj sjednici Predstavničkog doma PS BiH podržao negativno mišljenje Komisije za budžet i finansije o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama u BiH, što je bio povod za Čovićeve nezadovoljne izjave o koaliciji.

Danas krivac SDS, jučer SDA, od zavidno stabilne, pa do nefunkcionirajuće koalicije, i sve tako u krug, mijenjajo je Čović u posljednjih godinu dana mišljenje kako o državnoj, tako i o koaliciji na entittskom nivou vlasti.

Tako je početkom ove godine, u februaru, nakon razgovora sa Fahrudinom Radončićem, predsjednikom SBB-a o koalicionim odnosima i evropskom putu BiH, Čović zaključio da je koalicija stabilna.

Uvjeren sam da je i nakon današnjih razgovora ovdje, ali i opće ovih dana, ta koalicija zavidno stabilna.

(Dragan Čović, avaz.ba, 26.02.2016. godine)

Samo par mjeseci kasnije, stabilnost koalicije naglo je opala. Početkom augusta, Čović je govorio o već dužem nefunkcioniranju vlasti i koalicije, te je sa predsjednikom SDA bio najavljen i sastanak kako bi se koalicija vratila na pravi kolosjek.

To neću kriti, ne bismo ovaj sastanak ni zakazivali da imamo funkcioniranje te naše koalicije.

(Dragan Čović, kamenjar.com, 01.08.2016. godine)

Dodatno, Čoviću se tada nije dopao ni postignuti dogovor Bakira Izetbegovića i Milorada Dodika o pitanjima mehanizma kooridnacije i kreditnog aranžamana sa MMF-om, pa je čak zaprijetio i mogućim neodržavanjem sastanka.

Tu je trebalo razgovarati o nefunkcioniranju vlasti, kako promijeniti neke odnose, otkloniti neke dileme i ubrzati procese. Sve se češće spominje da nemamo koalicije i željeli smo to partnerstvo vratiti tamo gdje mu je mjesto. E sad, nakon ovog jučerašnjeg potpisa i ovakvog nastupa, vidjet ćemo hoće li sastanak biti održan.

(Dragan Čović, kamenjar.com, 01.08.2016. godine)

Ipak, koalicioni partneri su se ubrzo nakon toga izmirili.

Početkom septembra održan je sastanak lidera vladajuće koalicije u FBiH, a Čović je ovaj put izašao zadovoljan sa istog. Tom prilikom on je kazao da ove tri stranke imaju jasno opredjeljenje, a to je da prenesu atmosferu na ostale stranke u Vijeću ministara BiH.

Iduće sedmice ćemo svi zajedno sjesti oko koridora 5C i sličnih projekata da bi izbjegli bilo kakve nesporazume ili osjećaje da neko nekoga izigrava.

(Dragan Čović, oslobođenje.ba, 07.09.2016. godine)

Slično zadovoljstvo iskazano je i nakon sastanka lidera vladajuće koalicije u FBiH sa početka ovog mjeseca. Govoreći o koaliciji Čović je tada kazao da u ovom trenutku ona nije sporna, ali da mora praktično pokazati da funkcionira i početi raditi svoj posao.

Problema ima, ali u ovom trenutku oni nisu takvi da bi bili prepreka da mi radimo. Isto je i sa državnom razinom, nema razloga da nešto stoji.

(Dragan Čović, hayat.ba, 11.10.2016. godine)

Ali, kako današnji novinski napisi svjedoče, Čović je opet nezadovoljan. Potencira da do promjena unutar koalicije neće doći, no ako je suditi po dosadašnjim promjenama mišljenja, svašta se može očekivati.

Zbog dosadašnjih oscilacija na temu “funkcionalne koalicije”, Čović od Istinomjera dobija ocjenu nedosljedno.

(Istinomjer.ba)

Kriza vlasti već je primjetna nakon održanih izbora

Iako je lider HDZ-a, Dragan Čović uoči i tokom izborne kampanje za Opšte izbore 7. oktobra izjavljivao kako nakon...

Čović ranije tvrdio da izbora neće biti bez izmjena Izbornog zakona

Lider HDZ-a i još uvijek aktuelni član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda, Dragan Čović rekao je kako je “izmjena Izbornog zakona apsolutni uvjet za uspostavu vlasti u BiH.” Nikakva...


Dodik sada, ipak, za samo dva entiteta

Kada je broj entiteta u pitanju, ovom prilikom ćemo podsjetiti da postoji čitav niz izjava predsjednika SNSD-a u kojem on iznosi sasvim drugačiji stav, te ćemo navesti samo neke od...