Kasumović odobrio sredstva za reprogram duga NK Čelik

Još uoči izborne kampanje za Lokalne izbore 2016. godine, gradonačelnik Zenice, Fuad Kasumović je sa neformalnom grupom građana „Za Čelik“ potpisao Memorandum o aktivnostima sanacije stanja u NK Čelik Zenica u kom se između ostalog obavezao i na reprogramiranje obaveza ovog fudbalskog kluba.

Ipak, djelovanje gradonačelnika Kasumovića u prvi mah nije išlo u pravcu realizacije dogovorenih smjernica iz Memoranduma, a o njegovoj tadašnjoj nedosljednosti pisao je i Istinomjer. Međutim, Kasumović je nakon što je primio brojne javne reakcije nakon najave stečaja kluba umjesto reprograma obaveza, na svom facebook profilu objavio:

Stanje u NK Čelik se pogoršavalo proteklih dvadeset godina i kao odgovoran čovjek, danas sam na Gradskom vijeću rekao da se situacija u klubu može riješiti na dva načina. Žao mi je što su pojedinci pogrešno protumačili moj govor i naprasno zaboravili da sam bio zagovornik promjene Statuta i da sam konkretnim potezima proteklih mjeseci dokazao privrženost NK Čelik. Zahvaljući mojoj odlučnosti, uprkos pritiscima i podizanjem krivičnih prijava od strane onih koji su uništili Čelik, naš klub je došao u priliku da sačuva status premijerligaša i da danas pričamo o reprogramu. Kao gradonačelnik Zenice i navijač Čelika i sada odgovorno tvrdim, da ću učiniti sve što je u skladu sa zakonima i mojim mogućnostima da sačuvamo naš Čelik”.

Fuad Kasumović, 27.04.2017.

Osam mjeseci kasnije, na posljednjoj održanoj sjednici Gradske uprave 16. februara, na osnovu opredjeljenja Gradske uprave i Gradskog vijeća Zenica, Kasumović je potpisao zaključak kojim se za stvaranje uslova za reprogram poreznih dugova Nogometnog kluba Čelik odobrava 164.113,23 KM.

Uplati sredstava, kako je saopšteno, prethodilo je prikupljanje informacija na osnovu kojih se može zaključiti da će NK Čelik i Porezna uprava FBiH potpisati Sporazum o reprogramu.

Nadam se da ovo znači kraj jednog tamnog perioda u bogatoj istoriji Čelika i da na ovaj način trasiramo put ka novim uspjesima jednog od sinonima našeg grada. I ovom prilikom apelujem na sve navijače Čelika i ljubitelje sporta u Zenici, da prisustvom utakmicama, fer i korektnim navijanjem i na drugi način, pomognu voljeni klub, danas u borbi za opstanak u društvu najboljih, a nadam se uskoro i na međunarodnoj sceni.”

Fuad Kasumović, 16.02.2018.

S obzirom da je Kasumović odobrio sredstva za reprogram poreznih dugova, njegovo obećanje ćemo ocijeniti kao ispunjeno.  

(Istinomjer.ba)

BiH od sada može izvoziti sve vrste mlijeka i mliječnih proizvoda u EU

Sredinom jula ove godine ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Mirko Šarović izjavio je kako resorno...

Održana sjednica Komisije za usaglašavanje različito usvojenih tekstova zakona u domovima Parlamenta FBiH

Nakon što su najavili, kako se navodi, “blokadu ulica u Federaciji BiH ukoliko ne bude reakcija iz Parlamenta FBiH”, bivši borci Armije RBiH i HVO-a zatražili su ponovo datum zakazivanja sjednica oba...Skupština Zeničko-dobojskog kantona počela sa korištenjem sistema “eParlament”

Na press konferenciji održanoj 05.02.2018. godine, predsjednik Skupštine Zeničko-dobojskog kantona, Jasmin Duvnjak najavio je da će se u narednih mjesec dana izvršiti prilagodba sale za korištenje...