Kasipović štiti premijera

Anton Kasipović
Anton Kasipović

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Anton Kasipović izjavio je da entitetski premijer Aleksandar Džombić nije najavio „nikakve rigorozne mjere protiv direktora škola“, već istakao da će Vlada sankcionirati svako nezakonito ponašanje tokom štrajka prosvjetara u RS-u.

(razglasaj.ba, 23.01.2013.)

Komentar:

Istinomjer je nedavno ocijenio izjavu Aleksandra Džombića o nezakonistosti najavljenog štrajka prosvjetnih radnika kao neistinitu.

Istu ocjenu je, istim povodom, zaslužio i ministar prosvjete i kulture RS Anton Kasipović, koji je ustvrdio da najava otpuštanja direktora škola, koji ne ispoštuju ionako spornu Uredbu o minimumu rada u obrazovnom sistemu, nije “rigorozna mjera”, već da se radi o “sankcioniranju nezakonitog ponašanja”.

Ovim potezom, ministar obrazovanja RS je podržao premijera tog entiteta u najavama sankcija prema prosvjetnim radnicima, koje zapravo uopšte nisu u skladu sa Zakonom o štrajku RS. Zakon, naime, decidno propisuje da „poslodavac ne može spriječiti radnike da u učestvuju u štrajku, niti smije upotrebljavati prijetnje i prinude radi njegovog okončanja“, dok se, po istom tom zakonu, minimum procesa rada propisuje za djelatnosti među kojima nema onih iz sektora obrazovanja.

Jasno je da Kasipović nije govorio istinu kada je rekao da Džombić nije najavio rigorozne – ili nezakonite – mjere protiv direktora škola koji ne organizuju “minimum procesa rada”, te da je ovom izjavom naprosto podržao premijera Vlade RS u njegovim prijetnjama.

(istinomjer.ba)

 

 

 

Povećanje penzija u RS do ljeta 2018. godine

Penzije koje će se u Republici Srpskoj isplatiti u novembru, trebale bi biti za 3% veće u odnosu na...

Tijana Cvjetićanin

Najniža plata u Republici Srpskoj iduće godine iznosit će 405 KM

Veliki broj građana/ki cijele BiH žive u teškom siromaštvu. U Republici Srpskoj, najniža plata u prethodnih 6 godina iznosila je 370 KM, a krajem prošle godine povećana je na iznos od 395 KM, nakon...

Selma Ašćerić

Šta govori MMF, a šta predstavnici vlasti?


Tijana Cvjetićanin

Selma Ašćerić

Damir Dajanović

Republika Srpska na putu ka super(ne)likvidnosti

Građani/ke BiH svjesni su prezaduženosti u kojoj se nalaze. Kada se sagleda ukupan dug na nivou BiH, svaki građanin/ka Republike Srpske zadužen je blizu 4.700 KM, dok je svaki građanin/ka Federacije...

Selma Ašćerić