Kasipović štiti premijera

Anton Kasipović
Anton Kasipović

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Anton Kasipović izjavio je da entitetski premijer Aleksandar Džombić nije najavio „nikakve rigorozne mjere protiv direktora škola“, već istakao da će Vlada sankcionirati svako nezakonito ponašanje tokom štrajka prosvjetara u RS-u.

(razglasaj.ba, 23.01.2013.)

Komentar:

Istinomjer je nedavno ocijenio izjavu Aleksandra Džombića o nezakonistosti najavljenog štrajka prosvjetnih radnika kao neistinitu.

Istu ocjenu je, istim povodom, zaslužio i ministar prosvjete i kulture RS Anton Kasipović, koji je ustvrdio da najava otpuštanja direktora škola, koji ne ispoštuju ionako spornu Uredbu o minimumu rada u obrazovnom sistemu, nije “rigorozna mjera”, već da se radi o “sankcioniranju nezakonitog ponašanja”.

Ovim potezom, ministar obrazovanja RS je podržao premijera tog entiteta u najavama sankcija prema prosvjetnim radnicima, koje zapravo uopšte nisu u skladu sa Zakonom o štrajku RS. Zakon, naime, decidno propisuje da „poslodavac ne može spriječiti radnike da u učestvuju u štrajku, niti smije upotrebljavati prijetnje i prinude radi njegovog okončanja“, dok se, po istom tom zakonu, minimum procesa rada propisuje za djelatnosti među kojima nema onih iz sektora obrazovanja.

Jasno je da Kasipović nije govorio istinu kada je rekao da Džombić nije najavio rigorozne – ili nezakonite – mjere protiv direktora škola koji ne organizuju “minimum procesa rada”, te da je ovom izjavom naprosto podržao premijera Vlade RS u njegovim prijetnjama.

(istinomjer.ba)

 

 

 

Kadrovi SNSD-a zaslužni su za trasiranje NATO puta

Komentirajući političku svakodnevnicu u Republici Srpskoj, koja se često svodi na protivljenje NATO integracijama od...

Zakazana vanredna sjednica na kojoj bi se trebalo raspravljati o izbornim jedinicama u FBiH

Prethodnih dana mnogo se govorilo o sjednici Doma naroda Parlamenta Federacije BiH, na kojoj bi se trebao razmatrati Zakon o izbornim jedinicama FBiH, kojeg je nedavno usvojio Predstavnički dom...


Nakon isteka “maksimalnih sedam” dana, migranti i dalje bez smještaja

Migrantska kriza u Unsko-sanskom kantonu ne jenjava, te je u pravcu rješavanja nagomilanih problema, ministar sigurnosti u Vijeću ministara BiH, Dragan Mektić  05.07.2018. godine najavio novi...