Kasipović štiti premijera

Anton Kasipović
Anton Kasipović

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Anton Kasipović izjavio je da entitetski premijer Aleksandar Džombić nije najavio „nikakve rigorozne mjere protiv direktora škola“, već istakao da će Vlada sankcionirati svako nezakonito ponašanje tokom štrajka prosvjetara u RS-u.

(razglasaj.ba, 23.01.2013.)

Komentar:

Istinomjer je nedavno ocijenio izjavu Aleksandra Džombića o nezakonistosti najavljenog štrajka prosvjetnih radnika kao neistinitu.

Istu ocjenu je, istim povodom, zaslužio i ministar prosvjete i kulture RS Anton Kasipović, koji je ustvrdio da najava otpuštanja direktora škola, koji ne ispoštuju ionako spornu Uredbu o minimumu rada u obrazovnom sistemu, nije “rigorozna mjera”, već da se radi o “sankcioniranju nezakonitog ponašanja”.

Ovim potezom, ministar obrazovanja RS je podržao premijera tog entiteta u najavama sankcija prema prosvjetnim radnicima, koje zapravo uopšte nisu u skladu sa Zakonom o štrajku RS. Zakon, naime, decidno propisuje da „poslodavac ne može spriječiti radnike da u učestvuju u štrajku, niti smije upotrebljavati prijetnje i prinude radi njegovog okončanja“, dok se, po istom tom zakonu, minimum procesa rada propisuje za djelatnosti među kojima nema onih iz sektora obrazovanja.

Jasno je da Kasipović nije govorio istinu kada je rekao da Džombić nije najavio rigorozne – ili nezakonite – mjere protiv direktora škola koji ne organizuju “minimum procesa rada”, te da je ovom izjavom naprosto podržao premijera Vlade RS u njegovim prijetnjama.

(istinomjer.ba)

 

 

 

Akcijski plan za zaštitu od poplava

Velike poplave koje su zadesile BiH 2014. godine pokazale su sve slabosti i nedostatke sistema za rano upozoravanje na...

Šta je to Federacija BiH?

Juče smo ponovo svjedočili gafu trenutno predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, Dragana Čovića koji je u svom uvodnom obraćanju, na otvaranju naučno-stručnog skupa "Rješenje hrvatskog pitanja za...


Pitanja o broju stanovnika ipak se nalaze u Upitniku EK

Iako su odgovori na Upitnik EK za BiH predani 28. februara, u domaćoj javnosti i dalje se polemiše o sadržaju koji je poslan u Brisel. Tako je nakon brojnih polemika o postotku usaglašenosti odgovora...