Karamatić ponovo obećao “proces revitalizacije HZ HB sukladno međunarodnom pravu”

Već je jednom, ranije ove godine Karamatić obećao “proces revitalizacije Hrvatske republike Herceg-Bosne sukladno međunarodnom pravu”, ali i dao precizan rok.

Odgovarajući jučer na novinarsko pitanje “je li izvjesna politička i ustavna kriza u postizbornom periodu, s obzirom na nepostojanje dijela Izbornog zakona koji se odnosi na model izbora izaslanika u Dom naroda FBiH”, izaslanik u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, Mario Karamatić je, podvlačeći da je kriza, kako kaže, neminovna, te da “hrvatski narod u BiH zaslužuje bolje od ovakve neuređene i nefunkcionalne države”, između ostalo izjavio:

“Kako bi to ostvarili upotrijebit ćemo sve zakonske mogućnosti sukladne međunarodnom pravu i zakonima u BiH, uključujući i mogućnost pokretanja revitalizacije HR HB”.

Mario Karamatić, 02.10.2018.

Podsjetićemo da je već jednom, ranije ove godine, Karamatić obećao takvo nešto ali i dao precizan rok:

“Ukoliko ostane ovaj Izborni zakon… odmah sutra, dan nakon raspisivanja izbora HSS će pokrenuti proces revitalizacije Hrvatske republike Herceg-Bosne sukladno međunarodnom pravu…Mi ćemo ustrajati na tome da se to rješava tamo gdje mu je mjesto, a to je Međunarodni sud pravde u Hagu.”

Mario Karamatić, 23.04.2018.

Kako je poznato, Centralna izborna komisija BiH 08.05.2018. godine raspisala je Opšte izbore koji će se održati 7. oktobra ove godine, no, predsjednik HSS-a BiH nije ispunio tadašnje obećanje, te nije pokrenuo, kako je naveo, “proces revitalizacije Hrvatske republike Herceg-Bosne sukladno međunarodnom pravu” pred Međunarodnim sudom u Hagu.

Istinomjer mu stoga daje ocjenu neispunjeno, uz napomenu da ćemo pratiti da li će ovaj put Mario Karamatić ispuniti ono što je obećao.

(istinomjer.ba)  

 

Još jedna netačna tvrdnja o broju neprovedenih odluka Ustavnog suda BiH

Veoma često se od strane visokih političkih dužnosnika u Bosni i Hercegovini iznose netačne tvrdnje kada je u pitanju...

RS: Obavljanje pravnih poslova elektronskim putem

Prema najavi direktora Agencije za informaciono društvo Republike Srpske, Srđana Rajčevića, od sredine naredne godine građanima/kama RS biće omogućeno brže i efikasnije obavljanje pravnih poslova...Formiranje vlasti u Kantonu Sarajevo je moguće bez SDA?

Sastanak i dogovori o formiranju postizborne vlasti na nivou Kantona Sarajevo najavljen je za sutra, 19.10.2018. godine. Inicijator i domaćin sastanka je Naša stranka, a ideja vodilja pregovora ove...