Kanton Sarajevo i dalje bez premijera

Denis Zvizdić
Denis Zvizdić

Predsjednik Kantonalnog odbora Stranke demokratske akcije i novi mandatar Vijeća ministara BiH, Denis Zvizdić, najavio je 21. januara da će Kantonalni odbor SDA u narednih sedam dana poslati konačan prijedlog za mandatara Vlade Kantona Sarajevo u skupštinsku proceduru . Također, najavio je da očekuje da će ukupan proces imenovanja završiti u prvoj trećini februara. Međutim, ne samo da proces imenovanja nije završen, nego ni samo ime mandatara još uvijek nije poznato.

Konačan prijedlog za mandatara ćemo poslati u skupštinsku proceduru u narednih sedam dana. Poslije toga, slijedi imenovanje Vlade KS-a. Očekujem da će se ukupan proces završiti u prvoj trećini februara. (Oslobođenje, 21.01.2015.)

Nakon sjednice Izvršnog odbora Kantonalnog odbora SDA Sarajevo, održane 23.01.2015. godine, Zvizdić je ponovio kako bi se početkom naredne sedmice moglo raspravljati o imenima za ovu funkciju te da bi ono moglo biti poznato početkom februara. Ipak, o imenima se nije raspravljalo ni početkom ni tokom naredne sedmice.

Kako su mediji prenijeli početkom februara (04.02.), kadrovska komisija je za Izvršni odbor KO SDA pripremila prijedlog po kojem je rangirala kandidate za mandatara Vlade KS, ali je i tada naznačeno kako Izvršni odbor još uvijek nije zasjedao. Iz KO SDA opet je najavljeno kako će ime kandidata biti poznato u narednim danima. Prema tim informacijama, među ostalim, na listi kadrovske komisije našao se Jasmin Bućo, izvršni direktor za projektovanje i građenje u JP Autoceste.

Bez obzira što su iz SDA više puta najavili skoro okončanje procesa imenovanja mandatara i Vlade KS, vijesti o održavanju sjednice Izvršnog odbora KO SDA Sarajevo na kojem bi se trebao utvrditi prijedlog mandatara nove Vlade KS nisu dostupne, a javnost još uvijek ostaje uskraćena za te podatke.

Prema navedenom, možemo zaključiti da je obećanje Denisa Zvizdića o imenovanu mandatara Vlade KS u prvoj trećini februara neispunjeno.

(Istinomjer.ba)

 

 

Još nije počela izgradnja krematorija u Vlakovu

I pored toga što se sahrane posmrtnih ostataka kremiranih osoba obavljaju na gradskim grobljima “Vlakovo” i “Bare”,...

Ivanić nije dao saglasnost za održavanje vojne vježbe na Manjači

Šta Košarac pod “prećutnom saglasnošću” podrazumijeva, nije poznato. Ono što jeste poznato je da Mladen Ivanić, u svojstvu funkcije koju obavlja, nije dao saglasnost za održavanje pomenute vojne...Od sada online registracija stranaca koji borave u BiH

Ministarstvo sigurnosti BiH, krajem jula prošle godine, najavilo je uspostavljanje sistema za online registraciju stranaca koji borave u BiH, a kako bi se kontrole ulaska i boravka podigle “na veći...