Kanton Sarajevo: Od 2018. sve škole će imati elektronske dnevnike

Ministarstvo obrazovanja, nauke i mladih KS ispunilo je prošle godine obećanje o realizaciji pilot projekta uvođenja elektronskih školskih dnevnika. Početkom tekuće školske godine, u 10 škola na području KS uvedene su razredne knjige u elektronskom obliku, a ministar Elvir Kazazović je najavio i da će od naredne školske godine sve škole u KS imati elektronske dnevnike.

Za nabavku opreme za realizaciju projekta Elektronski dnevnik planirano je 1.100.000 KM. Namjera je da od nove školske godine prestane uporedno vođenje elektronskog i pisanog dnevnika, te će se preći na elektronski.

Elvir Kazazović, 06.12.2017.

 

Kako je rečeno, cilj uvođenja elektronskih dnevnika je  povećanje transparentnosti i poboljšanje komunikacije na relaciji učenik – nastavnik – roditelji.

Tokom godišnje press konferencije Ministarstva obrazovanja KS koja je održana u srijedu 21. marta, ministar Kazazović je ponovo najavio uvođenje elektronskih dnevnika u svim školama od septembra 2018. godine, kao i druge aktivnosti na modernizaciji obrazovanja.

Posebno je važan i naš cilj informatizacije, odnosno stvaranje digitalno zrelih škola u KS-u. Uradili smo mnogo toga na informatizaciji i učinili jedan veliki korak ka zahtjevima modernog obrazovanja. Tu je posebno važan projekt elektronskog dnevnika, koji bi trebao zaživjeti od naredne školske godine, te e-upis u srednje škole u KS.”

Elvir Kazazović, 21.03.2018.

S obzirom da je uvođenje elektronskih dnevnika ponovo najavljeno, možemo zaključiti da nadležno ministarstvo provodi aktivnosti na ovom projektu te ćemo ovo obećanje ocijeniti ocjenom “radi se na tome”.

(istinomjer.ba)

U nestašici citostatika ulogu ima i Vlada FBiH

Jučerašnja odluka Vlade FBiH, kojom je odobrena hitna interventna nabavka citostatika pokazala je da svi putevi do...

“Relevantni hrvatski političari” pominjali su “treći entitet”

Ponukan jučerašnjom izjavom delegata Hrvatske seljačke stranke (HSS BiH) u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, Maria Karamatića o nespominjanju “trećeg entiteta” od strane “relevantnih hrvatskih...


Stevandić o Erdoganovoj “poruci broj jedan”

Tokom jedne od dijaloških emisija, upitan da prokomentariše, kako novinarka kaže “poruku broj jedan... da Erdogan daje punu podršku BiH za uključivanje u NATO i EU...”, poslanik u Narodnoj skupštini...