Kako Dodik vidi CIK i izborna pravila

U jednom od svojih nedavnih intervjua predsjednik Republike Srpske, Milorad Dodik komentirajući rad Centralne izborne komisije BiH (CIK), izjavio je da su članovi te komisije samo “Bošnjaci i Hrvati”, te da oni, “pod snažnim uticajem stranaca” diktiraju izborna pravila. Međutim, Izborni zakon BiH i sastav CIK-a demantuju ove Dodikove navode.

U Komisiji su Bošnjaci i Hrvati, i ona je pod snažnim uticajem stranaca. Oni sprovode izbore, utvrđuju izborna i medijska pravila. Mi smo konzumenti tog procesa koji oni promovišu, ali su veoma spremni da kažu da li je nešto demokratski ili nije.

Milorad Dodik, 25.07.2018.

Uslovi za izbor i imenovanje članova CIK-a propisani su Izbornim zakonom BiH, i u istom je jasno naznačeno da u sastavu ove komisije ravnopravno moraju biti zastupljeni svi konstitutivni narodi, odnosno dva Bošnjaka, dva Srbina, dva Hrvata te jedan član iz reda ostalih.

Tako član 2.5 između ostalog kaže da se: 

Centralna izborna komisija BiH sastoji od sedam članova: dva iz reda Hrvata, dva iz reda Bošnjaka, dva iz reda Srba i jedan iz reda ostalih, te da “u komisiji za izbor i imenovanje moraju biti zastupljeni konstitutivni narodi, dva Bošnjaka, dva Srbina i dva Hrvata i jedan iz reda ostalih”.

Izborni zakon BiH

Podsjećamo, trenutni članovi Centralne izborne komisije BiH su: Irena Hadžiabdić, Brаnkо Pеtrić, Ahmet Šantić, Suad Arnautović, Vlado Rogić, Stjepan Mikić i Novak Božičković.

Osim toga, izborna pravila na osnovu kojih se provode izbori i implementiraju izborni rezultati prvenstveno su propisana Izbornim zakonom BiH, ali i državnim i entitetskim ustavima, te drugim zakonskim i podzakonskim akltima.

Na kraju, šta je Dodik mislio pod “snažnim uticajem stranaca” ostaje nejasno. Ono što jeste jasno je da saglasnost na izbor i imenovanje članova CIK-a daje Parlamentarna skupština BiH, kojoj CIK također podnosi i izvještaje o provođenju izbornih zakona shodno svojim nadležnostima, a što CIK čini tijelom nezavisnim od bilo kakvog stranog uticaja.

Obzirom da članovi CIK-a nisu samo Bošnjaci i Hrvati, da izborna pravila diktira normativno pravni okvir u Bosni i Hercegovini, te da CIK nije tijelo koje je pod stranim uticajem, Milorad Dodik za svoju izjavu dobija ocjenu neistina.

 

(Istinomjer.ba)

Nastavlja se proširenje vrelovodne mreže u Lukavcu

Još 2017. godine počelo se sa provođenjem aktivnosti u cilju  finansiranja, proširenja i rekonstrukcije vrelovodne...

Nezavisni odbor može predlagati Vladi USK imena kandidata za policijskog komesara

Premijer Unsko-sanskog kantona, Husein Rošić, govoreći o proceduri imenovanja policijskog komesara, ustvrdio je da Nezavisni odbor ne može predlagati Vladi USK kandidate za policijskog...Vlada RS odgovorila na dodatna pitanja iz Upitnika EK

Nakon što je Bosna i Hercegovina predala odgovore na 3.242 pitanja iz Upitnika Evropske komisije (EK), u svrhu pripreme mišljenja o zahtjevu BiH za članstvo u EU, 20. juna ove godine BiH je dobila i...