Još uvijek ništa od pokretanja proizvodnje u Cimosu

Početak proizvodnja u pogonima TMD Cimos najavljen je iz Gradske uprave Zenice krajem aprila ove godine, a prema tim najavama pogoni su trebali početi raditi u narednih mjesec dana.

Tada je iz GU Zenica, iako nije navedeno ime strateškog partnera, saopćeno da je “angažmanom Gradske uprave i gradonačelnika Zenice, Fuada Kasumovića pronađen strateški partner koji je potvrdio namjere da u Zenici nastavi sa proizvodnjom odlivaka od sivog liva, odlivaka iz nodularnog i legiranog nodularnog liva, ali i da proširi asortiman proizvoda.”

Ovo je radosna vijest i potvrda da napori koje je u posljednjih desetak mjeseci poduzela Gradska uprava na stvaranju povoljnog okruženja za domaće i strane investitore, nisu bili uzaludni. Naprotiv, sve je veći broj privrednika koji se javljaju sa željom da u Zenici stvaraju nove vrijednosti i to je dokaz da Grad Zenica zaslužuje BFC certifikat”

Fuad Kasumović, 23.04.2018.

Nakon što je prošao prvobitni rok od mjesec dana, Istinomjer je iz GU Zenica putem zvaničnog upita pokušao saznati da li je proizvodnja započela, no ni do danas nismo dobili odgovor. Poslije ponovnog telefonskog upita, iz Službe za odnose sa javnošću GU Zenice nam je rečeno da im nije poznato da li je Cimos započeo sa radom, kao i da se radi o privatnoj kompaniji.

Cimosov pogon u Zenici, zatvoren je sredinom prošle godine odlukom uprave većinskog vlasnika italijanskog fonda “Palladio Finanziaria”, a u fabrici je do tada radilo oko 140 radnika.

S obzirom da je upravo iz GU saopćeno kako “strateški partner” oživljava proizvodnju u Cimosu za mjesec dana, a da se to nije desilo, Istinomjer će obećanje gradonačelnika Zenice, Fuada Kasumovića, ocijeniti kao neispunjeno, tim više jer u Gradskoj upravi sada tvrde da nemaju veze sa pokretanjem proizvodnje u ovoj kompaniji.

(istinomjer.ba)

Klirinški dug uplaćen Federaciji BiH nije otišao u infrastrukturne projekte

Još prije nego su sredstva uplaćena, premijer Vlade FBiH, Fadil Novalić u par navrata izjavio je da će novac od...

Prolongirana rekonstrukcija Velike aleje na Ilidži

Općina Ilidža je u julu prošle godine potpisala ugovor sa Javnom ustanovom za zaštićena područja Kantona Sarajevo o sufinansiranju projekta rekonstrukcije Velike aleje. Tada je najavljeno da...


Kvesićevo treće obećanje vezano za početak gradnje Klinike za dječje bolesti u Mostaru

Inicijativa koju je najavio ravnatelj Sveučilišne kliničke bolnice Mostar, Ante Kvesić naglašavajući još tada da njena “izgradnja trebala početi za nekoliko mjeseci”, datira još od početka 2015....