Još jednom o "bijelom hljebu"

sasa_magazinovicKlub poslanika SDP-a BiH u Predstavničkom domu PSBiH podržao je izmjene Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH koje se odnose na ukidanje privilegije poznatije kao „bijeli hljeb“, a koje su predložili poslanici iz Kluba SBB-a. Predsjednik kluba poslanika SDP-a u ovom domu, Saša Magazinović, u intervjuu za “Oslobođenje” rekao je kako su poslanici njegove stranke podržali ove izmjene jer su i „u prethodnom mandatu podržavali inicijative u vezi sa uštedama“, te zbog činjenice da ni sami ne koriste ove privilegije:

„Ističem da u poslaničkom klubu kojim sam predsjedavao u prethodnom mandatu niko od poslanika SDP-a nije zatražio “bijeli hljeb”, rekao je Magazinović.

(Oslobođenje, 12.02.2015.)

Početkom ove godine, Istinomjer je poslao Sekretarijatu PSBiH upit o tome koliko je poslanika/ca koji nisu dobili novi mandat tražilo “bijeli hljeb”. U odgovoru koji smo dobili, navedena su imena delegata oba doma koji su zatražili da i nakon isteka mandata primaju platu, odnosno budu na „bijelom hljebu“. Na ovom spisku nema poslanika SDP-a iz Predstavničkog doma, što potvrđuje istinitost Magazinovićeve izjave.

Kako se navodi u odgovoru „delegati koji su ispunili uslove za ostvarivanje prava na naknadu za produženje radnopravnog statusa“ i koji se nisu odrekli ove privilegije su:

Darko Babalj (SDS), Dragan Vrankić (HDZ), Ismeta Dervoz (SBB), Krunoslav Vrdoljak (SDP), Martin Raguž (HDZ 1990), Mato Franjičević (HDZ), Milorad Živković (SNSD), Nermin Purić (DNZ), Niko Lozančić (HDZ), Ognjen Tadić (SDS), Slavko Jovičić (SNSD), Stjepan Krešić (HSP), Zijad Jagodić (SDA), Zvonko Jurišić (HSP), Drago Kalabić (SNSD) i Mladen Ivanković Lijanović (NSRZB).

Prema onome što su u odgovoru napisali iz Sekretarijata PSBiH, osnovica za obračun plate zaposlenicima u institucijama BiH iznosi 475,69 KM, dok im koeficijent iznosi 8,4, čime dolazimo do cifre od 3.999,75 KM mjesečno po svakom poslaniku/ci. Kada se saberu ove naknade, 16 bivših poslanika za 12 mjeseci mogu primiti ukupno 767.192,82 KM ukoliko svi budu primali ovu naknadu u maksimalnom predviđenom trajanju.

Iako na ovom spisku zaista nema nijednog poslanika SDP-a iz Predstavničkog doma, na njemu se ipak nalazi jedan član ove stranke dok jedini iz ove stranke koji je zatražio pomenutu privilegiju u institucijama BiH- delegat u Domu naroda, Krunoslav Vrdoljak. Od nabrojanih poslanika, Ismeta Dervoz je odlukom stranke isključena iz članstva SBB-a upravo zbog toga što je zatražila pravo na isplatu „bijelog hljeba“.

S obzirom da ni jedan od članova kluba poslanika SDP-a u Predstavničkom domu PSBiH nije na spisku onih koji će primati naknadu i nakon isteka mandata, možemo reći i da je izjava Saše Magazinovića istinita, ali i dodati da jedan delegat SDP-a u Domu naroda jeste odlučio da prima “bijeli hljeb” po isteku mandata.

(istinomjer.ba)

Ministar Jusko i BHNASA obećali su “kontrolu bh. neba” do kraja 2019. godine

Država Bosna i Hercegovina od završetka rata pa do 2014. godine nije imala kontrolu nad vlastitim nebom. Tek u novembru...

Čoviću se pričinila Herceg-Bosna u Washingtonskom sporazumu

Prije nekoliko dana, u Parlamentu FBiH održana je burna rasprava o brisanju imena Herceg Bosne i nacionalnog prefiksa iz naziva javnih preduzeća. Komentirajući inicijativu za ukidanje naziva...


Dosljedan stav i pogrešna saznanja

Zakon o akcizama BiH usvojen je na prošlosedmičnoj maratonskoj sjednici PD PSBiH. Za usvajanje ovog Zakona glasala su 22 zastupnika, dok je 20 bilo protiv. Aleksandra Pandurević, za razliku od mnogih...