Jesmo li spremni za borbu protiv terorizma?

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH i ministar sigurnosti BiH imaju potpuno drugačija viđenja stepena sigurnosti i spremnosti za borbu protiv terorizma u BiH.

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine najoštrije je osudilo napad na premijera Srbije Aleksandra Vučića tokom komemoracije i dženaze žrtava genocida u Srebrenici, u Potočarima 11. jula ove godine, i zatražilo od Ministarstva sigurnosti BiH hitno analizu i informaciju o događaju sa prijedlogom mjera (Denis Zuberi - Anadolu Ajansı)

Nakon niza terorističkih napada koji su se desili u Ankari, Istanbulu i Briselu, predsjedavajući Vijeća ministara BiH, Denis Zvizdić u utorak je održao sastanak Udarne grupe za borbu protiv terorizma. Kako Zvidić tvrdi, Bosna i Hercegovina treba kvalitetniji sistem za odbranu od terorizma.

Konstatovali smo da imamo vrstu parcijalnog pristupa globalnom problemu terorizma. To znači da nismo zadovoljni niti organizacionom niti normativnom povezanošću policijskih i obavještajnih agencija u BiH. To treba dići na veći nivo koji garantuje kvalitetnu, brzu i redovnu razmjenu podataka kako bi se protiv terorizma borili prije svega preventivno.

(Denis Zvizdić, 23.03.16.)

Trenutno stanje i situaciju po pitanju sigurnosti u BiH dodatno je istakao i rečenicom:

Stepen sigurnosti u Briselu je broj 4, dok u BiH ta vrsta stepenovanja ne postoji niti se zna šta koja agencija radi, niti s kim koordinira na bilo kojem stepenu sigurnosti. Deset kantonalnih MUP-ova, Federalni MUP, MUP RS, državne agencije…svako ima pravo da za sebe procjenjuje situaciju, a da pri tome ne postoji detaljan akt o tome šta bi ko trebao raditi.

(Denis Zvizdić, 23.03.16.)

Riječi predsjedavajućeg Zvizdića nisu zvučale nimalo umirujuće. Naročito zato što su došle nakon ohrabrujućih riječi ministra sigurnosti, Dragana Mektića, izrečenih uoči Ministarskog foruma pravosuđa i unutarnjih poslova „EU – Zapadni Balkan“, kojem je BiH bio domaćin. Mektić je tada naglasio da je BiH spremna odgovoriti terorizmu, izrekavši pri tome pravi mali hvalospjev o bosanskohercegovačkoj sigurnosti i borbi protiv terorizma.

Zahvaljujući rezultatima koje je Ministarstvo sigurnosti BiH postiglo u suzbijanju ilegalne trgovine oružjem, BiH se nametnula kao lider u ovoj oblasti i, kako saznajemo, u narednom razdoblju mogla bi postati centar iz kojeg bi se koordinirale zajedničke aktivnosti u regiji kada je riječ o borbi protiv ovih kaznenih djela i terorizma, posebno u svjetlu posljednjih događanja u svijetu i kod nas.

(Dragan Mektić, 05.12.16.)

U izjavama članova Vijeća ministara, BiH je, dakle, od potencijalnog regionalnog centra za koordinaciju aktivnosti u borbi protiv terorizma, za nepuna četiri mjeseca postala zemlja koja ove aktivnosti ne može da iskoordinira ni u svojim granicama, a ideje da bi mogla postati “regionalni koordinacioni centar” kao da su nestale u magli. Vijeće ministara BiH, zbog svoje neodlučnosti u pogledu spremnosti BiH za borbu protiv terorizma, dobija ocjenu nedosljedno.

(istinomjer.ba)

Kriza vlasti već je primjetna nakon održanih izbora

Iako je lider HDZ-a, Dragan Čović uoči i tokom izborne kampanje za Opšte izbore 7. oktobra izjavljivao kako nakon...

Čović ranije tvrdio da izbora neće biti bez izmjena Izbornog zakona

Lider HDZ-a i još uvijek aktuelni član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda, Dragan Čović rekao je kako je “izmjena Izbornog zakona apsolutni uvjet za uspostavu vlasti u BiH.” Nikakva...Potpis na Strategiju vanjske politike BiH potpis je za NATO

U kontekstu rasprava i međusobnih optužbi ko je, šta, kada i zašto potpisao kada su integracije Bosne i Hercegovine u NATO u pitanju, a koje se već duže vremena vode između visokih zvaničnika Saveza...