Izgradnja saobraćajnice Stolac-Neum pokrenuta s mrtve tačke

Radi se na 5,3 km asfaltiranja, zatim 1,7 km izgradnje nove trase i tunela Oštrovac dužine 190 m, uz rok izgradnje od 10 mjeseci.

Denis Lasić

Skoro četiri decenije prošlo je od prvih najava izgradnje ceste koja bi spajala Neum sa unutrašnjosti Bosne i Hercegovine. Samo u proteklih par godina, Istinomjer je pisao o mnogobrojnim, kako predizbornim tako i postizbornim obećanjima da će se konačno krenuti u realizaciju ovog infrastrukturnog projekta.

Jedno u nizu sličnih obećanja krajem juna 2017. godine dao je i federalni ministar saobraćaja i veza, Denis Lasić najavljujući za početak avgusta 2017. godine potpisivanje dva lota za izgradnju pomenute saobraćajnice, izrazivši očekivanja da će rokovi biti ispoštivani, te da bi radovi na terenu trebali bi započeti odmah nakon potpisivanja dvaju spomenutih lotova dodajući:

Treba napomenuti kako je Ministarstvo poduzelo mnogo aktivnosti oko toga projekta nakon što sam preuzeo dužnost ministra prometa i veza. Nitko to pitanje ne može riješiti preko noći, ali se radi sve kako bi što brže počela realizacija projekta.

Denis Lasić, 26.06.2017.

Ugovori nisu potpisani augusta mjeseca 2017. godine kako se to najvljivalo, već 24.01.2018. godine. Kako stoji u Ugovoru, dionicu Neum-Kiševo-Broćanac, podijeljenu u dva lota, graditi će firme “Integral inžinjering” iz Laktaša, te konzorcij “HP Investing” iz Mostara i “Putovi” iz Gruda, dok je početak radova planiran za februar  2018. godine.

U skladu sa potpisanim, krajem februara mjeseca 2018. godine mašine su na terenu, te su počeli pripremni radovi na pomenutim dionicama. Pojašnjavajući šta se u ovoj fazi planira uraditi, voditelj gradilišta “Integral” Banja Luka, Ljubiša Pilipović da se radi na “5,3 km asfaltiranja, zatim 1,7 km izgradnje nove trase i tunel od 190 m Oštrovac. Rok izgradnje je 10 mjeseci”.

03.03.2018.

Uz kašnjenje od šest mjeseci, potisivanjem Ugovora za dva lota za izgradnju pomenute saobraćajnice, te početkom radova na istoj, stvari su pokrenute sa mrtve tačke, a Istinomjer će nastaviti pratiti hoće dogovoreno biti u potpunosi ispoštovano.

(istinomjer.ba)

 

Vlada FBiH izdvaja milione za zapošljavanje

Poduzimanje aktivnosti u oblasti rada i zapošljavanja osim što su velika potreba bh. društva također su i u samom vrhu...

Vanjska politika BiH od sada u okviru usvojene Strartegije

“Ne možemo vanjsku politiku voditi od danas do sutra i korigirati neke odnose”. Problemi u vanjskopolitičkom djelovanju Bosne i Hercegovine evidentni su i postoje od samog potpisivanja...


Nova obećanja borcima

Proteklih dana svjedočili smo borbi bivših pripadnika Armije R BiH za svoja prava. Iako boračka populacija nema jedinstveno mišljenje i stav oko mnogih pitanja, većina se slaže da demobilisani borci...