Izgradnja podzemne garaže preko puta Vijećnice

Prva javna podzemna garaža u Starom Gradu, preko puta Vijećnice, ako je suditi prema ranijim  najavama, odavno je trebala biti završena. Ideja podzemne garaže, čiji je nadzemni dio zamišljen kao trg i dječije igralište, površine 3.500 kvadratnih metara s dvije etaže, te 155 parking mjesta, predstavljena je još 2013. godine.

U augustu prošle godine, bilo je najavljeno da će izgradnja garaže početi po okončanju postupka javne nabavke. Međutim, javni poziv ponovo je poništen. Naime, Općina Stari Grad je prethodno provela proces izbora najpovoljnijeg izvođača, i to dva puta, a Ured za žalbe ga je i po treći put poništio, te vratio na ponovni postupak, zbog čega je Općinsko vijeće stavilo van snage Odluku o realizaciji ovog kapitalnog projekta.

S obzirom na postojeća zakonska rješenja, ovaj postupak se može odvijati u nedogled, a konačno rješenje nije izvjesno. Iz tog razloga pokušat će se naći druga rješenja kako projekat provesti do kraja, a koja bi mu dala punu ekonomsku opravdanost i maksimalno slijedila interese Općine Stari Grad. 

(Općina Stari Grad, 30.11.2016.)

Načelnik Općine Stari Grad, Ibrahim Hadžibajrić, na press konferenciji povodom predstavljanja rezultata rada u prvih šest mjeseci ovog mandata, između ostalog govorio je i o dugo najavljivanoj podzemnoj garaži.

Općina se opredijelila da projekat realizuje kroz javno privatno partnerstvo, po modelu ugovornog J.P.P. ( Zakon o J.P.P. – Službene novine Kantona Sarajevo broj 27/11 i 16/17). Postupak je u toku. Postupak je dosta složen i sastoji se od više faza. Očekuje se da će postupak odabira privatnog partnera i zaključenje ugovora biti okončan u narednih šest mjeseci.

(Ibrahim Hadžibajrić, 20.07.2017.)

Istinomjer će pratiti da li će u narednih 6 mjeseci doći do zaključenja ugovora, odnosno da li će napokon početi realizacija ovog kapitalnog projekta, čija je vrijednost blizu  6 miliona KM.

 

(Istinomjer.ba)

Do kraja mjeseca tehnički prijem i otvaranje državnog zatvora u Vojkovićima

BiH godinama nema sistemski riješen problem smještaja zatvorenika i zatvorskih kapaciteta. Kamen temeljac za državni...

Selma Ašćerić

The EC Questionnaire awaits another deadline

In the 2010 elections, several parties promised to secure the Questionnaire of the European Commission for BiH and deliver the answers during the term. The Questionnaire came in December 2016. Almost...

Tijana Cvjetićanin

Rek’o pa porek’o


Selma Ašćerić

Dalio Sijah

Selma Ašćerić

Nedeljko Čubrilović, Predsjednik NSRS, ipak je poslao policiju “na narodne poslanike”

Istinomjer je u više navrata pisao o najburnijoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske koja je održana 13. septembra. Kršenje Poslovnika NSRS i zakona, te prekoračenje ovlasti, samo su neki od...

Selma Ašćerić