Izgradnja podzemne garaže preko puta Vijećnice

Prva javna podzemna garaža u Starom Gradu, preko puta Vijećnice odavno je trebala biti završena. Prvobitno se Općina opredijelila za realizaciju ovog projekata kroz model javno privatnog partnerstva, za što je postupak dosta složen, ali sada je došlo je do promjene plana. Nakon uspiješno okončanih pregovora za kreditno zaduženje kod Saudijskog fonda za razvoj, šanse za bržu realizaciju ovog kapitalnog projekata Općine Stari Grad su se povećale.

Naime, Općini Stari Grad Sarajevo odobren je kredit Saudijskog fonda za razvoj u iznosu od 30 miliona saudijskih riala (oko 13,4 miliona KM) za realizaciju četiri velika projekta, od kojih je jedan i podzemna garaža preko puta Vijećnice.

Konačno smo našli rješenje za izgradnju podzemne garaže u ulici Avdage Šahinagića i ona će se finansirati 100 posto sredstvima kredita. Zbog ovog projekta smo nažalost izgubili pune dvije godine, odnosno zbog obaranja tendera što je trajalo tokom čitave prošle godine i dogovora oko javno-privatnog partnerstva što traje čitavu ovu godinu.

(Ibrahim Hadžibajrić, 18.10.2017.)

Ideja podzemne garaže, čiji je nadzemni dio zamišljen kao trg i dječije igralište, površine 3.500 kvadratnih metara s dvije etaže, te 155 parking mjesta, predstavljena je još 2013. godine.

U augustu prošle godine, bilo je najavljeno da će izgradnja garaže početi po okončanju postupka javne nabavke. Međutim, javni poziv ponovo je poništen. Općina Stari Grad je prethodno provela proces izbora najpovoljnijeg izvođača, i to dva puta, a Ured za žalbe ga je i po treći put poništio, te vratio na ponovni postupak, zbog čega je Općinsko vijeće stavilo van snage Odluku o realizaciji ovog kapitalnog projekta.

S obzirom na postojeća zakonska rješenja, ovaj postupak se može odvijati u nedogled, a konačno rješenje nije izvjesno. Iz tog razloga pokušat će se naći druga rješenja kako projekat provesti do kraja, a koja bi mu dala punu ekonomsku opravdanost i maksimalno slijedila interese Općine Stari Grad. 

(Općina Stari Grad, 30.11.2016.)

Nakon toga Općina se “opredijelila” da projekat realizuje kroz javno privatno partnerstvo, ali nakon odobrenog kredita javno-privatno partnerstvo više nije opcija. Garaža će dakle u potpunosti biti uknjižena na općinu, kojoj će pripadati i svi prihodi od korištenja iste.

Izbor izvođača radova morat će potvrditi samo Saudijski fond za razvoj prema svojim procedurama, tako da ne bi trebalo biti smetnji od drugih federalnih ili državnih institucija. U najboljem slučaju, izgradnja garaže, ali i drugih projekata počet će na proljeće naredne godine, i to istovremeno. Mi procjenjujemo da će garaža ostvarivati dobit oko 60.000 KM mjesečno, dok će rata ovog kredita iznositi oko 53 – 54.000 KM. To znači da ćemo prihodom od garaže isplaćivati sva četiri projekta.

(Ibrahim Hadžibajrić, 18.10.2017.)

Iz Ureda za odnose s javnošću Općine Stari Grad Sarajevo za Istinomjer je potvrđeno da se intezivno radi na realizaciji ovog kapitalnog projekta.

Nakon uspješno okončanih pregovora za kreditno zaduženje kod Saudijskog fonda za razvoj, a u cilju osiguranja sredstava za realizaciju kapitalnih projekata Općine Stari Grad Sarajevo, uslijedio je postupak zaključivanja radi potpisivanja Sporazuma. Po potpisivanju Sporazuma o kreditnom zaduženju uslijedit će postupak ratifikacije istog, na višim nivoima vlasti.

U međuvremenu Općina Stari Grad Sarajevo, po uputama datim od strane Saudijskog fonda, izvršila je reviziju projektno-tehničke dokumentacije za sva četiri kapitalna projekta, te slijedi procedura odabira pojedinačnih konsultanata za pripremu, koordinaciju, upravljanje i implementaciju kapitalnih projekata Općine Stari Grad Sarajevo. Kao što je prethodno najavljeno, nabavka će se vršiti po procedurama Saudijskog fonda.

(Općina Stari Grad, Služba za odnose s javnošću i informacioni sistem, 19.01.2018.)

Iz općine su nam takođe kazali da se o ovom pitanju provede i određene konsultacije, a kako bi se izbjegle eventualne proceduralne greške prilikom izbora izvođača radova, koje bi mogle rezultirati prolongiranjem početka radova, obzirom da Saudijski fond za razvoj prethodno treba potvrditi izbor izvođača radova.

Istinomjer će pratiti da li će u martu napokon početi realizacija ovog kapitalnog projekta, čija je vrijednost blizu  6 miliona KM. Za sada načelnik Ibrahim Hadžibajrić od Istinomjera dobija ocjenu radi se na tome.

 

(Istinomjer.ba)

Strategija reforme javne uprave BiH u završnoj fazi

Na press konferenciji povodom predstavljanja rezultata rada Vijeća ministara BiH za protekle tri godine, Denis Zvizdić...

Pravila za proizvodnju naoružanja su jasna

Kako se bliže Opći izbori u BiH tako sve češće svjedočimo ratničkim narativima, izjavama o nabavci pušaka, naoružavanju za “ne daj Bože”, dometima namjenske industrije i sl. Posljednja u nizu izjava...


Unska pruga u fukciji od jula?

"Željeznice FBiH" najavile su još u augustu prošle godine elektrifikaciju Unske pruge, a prema posljednjim najavama željeznički saobraćaj na relaciji Sarajevo - Bihać trebao bi biti uspostavljen od...