Izetbegović: Sad nam ne valja ni aplikacija

Dok HDZ BiH osporava postignuti sporazum između SDA i SNSD-a, Bakir Izetbegović tvrdi da se njim rješavaju problemi koje je stvorio Dragan Čović.

SARAJEVO, 31. jula (FENA) - Šef delegacije EU i specijalni predstavnik EU Lars-Gunnar Wigemark, koji je bio domaćin sastanka delegacija SDA i SNSD-a predvođenih stranačkim liderima Bakirom Izetbegovićem i Miloradom Dodikom,  izjavio je novinarima nakon sastanka da je postignuta saglasnost o brojnim važnim pitanjima uključujući aranžman sa MMF-om, mehanizam koordinacije, strategije u  sektoru transporta te druga važna pitanja. Foto FENA /Almir Razic

Problemi koje sada rješavamo na putu evropskih integracija u dobroj mjeri su proizašli iz činjenice da je Dragan Čović insistirao na predavanju preuranjene i nedozrele aplikacije za članstvo u EU. Od tada sam lično mnogo i predano radio da naknadno obezbijedimo kredibilitet naše aplikacije. Ispregovarana je adaptacija SSP, postignut je dogovor o mehanizmu koordinacije. Reakcije iz EU pokazuju da smo postigli dobra rješenja.

(Bakir Izetbegović, Klix.ba, 01.08.2016.)

U nedjelju, 31.07.2016. godine, održan je sastanak između lidera SDA i SNSD-a, Bakira Izetbegovića i Milorada Dodika. Sastanak, održan u Istočnom Sarajevu, rezultirao je dogovorom ovih stranaka o pitanjima mehanizma kooridnacije i kreditnog aranžmanu BiH sa Međunarodnim monetarnim fondom.

Na postignuti sporazum između ovih partija burno je reagovao predsjednik HDZ-a BiH, Dragan Čović, smatrajući da isti “eliminira participiranje kantona, sukladno njihovim ustavnim ovlastima, u mehanizmu koordinacije”, te ga proglasio za “mrtvo slovo na papiru”.

S druge strane, Izetbegović smatra da su problemi, nastali na putu BiH ka evropskim integracijama, krivica Čovića i njegove preuranjene aplikacije za članstvo u EU, te da sporazumom sa Dodikom pokušava iste da riješi.

Međutim, prisjetimo li se Izetbegovićevih hvalospjeva o uspjehu bh vlasti koja je rezultirala aplikacijom članstvom u EU, pitamo se kako je ta ista aplikacija od “povratka na evropski put”, postala kočnica istog. Izetbegović je u periodu nakon predaje aplikacije davao brojne izjave iz kojih se nije dalo naslutiti da je Čović uzrok buduće krize vlasti u BiH.

Naša država se vratila na evropski put. Predajom zahtjeva za članstvo u EU potvrdili smo napredak koji je nova vlast postigla u posljednjoj godini u okviru novog pristupa Evropske unije, koji je otpočeo izjavom Predsjedništva BiH o opredijeljenosti institucija na svim nivoima vlasti za sprovođenje neophodnih reformi u okviru procesa pristupanja Evropskoj uniji, a zatim usvajanjem Reformske agende.

(Bakir Izetbegović, Faktor.ba, 18.03.2016.)

To je put napretka i integracije, put koji će našim građanima omogućiti da u punoj mjeri iskoriste sve prednosti koje imamo.

(Bakir Izetbegović. Sda.ba,12.04.2016.)

Preko Zakona o igrama na sreću, Zakona o šumama, pa do evropskih integracija, problemi i neslaganja među vladajućom kolalicijom se i dalje nastavljaju. Dok čekamo da vidimo da li to znači i novo prekomponovanje vlasti u budućnosti, Bakiru Izetbegoviću za iznenadni preokret u pogledu na aplikaciju za članstvo u EU dajemo ocjenu nedosljedno.

(istnomjer.ba)

Da li je SDA zatečena potezom Konakovića ili nije?

Jučerašnja izjava potpredsjenika SDA, Safeta Softića vezana za izlazak bivšeg premijera Kantona Sarajevo iz svoje...

Iako nije provedena presuda Sejdić-Finci, Naša stranka ovaj put u utrci za Predsjedništvo BiH

Da je politička partija na čijem je čelu Kojović promijenila mišljenje kada je kandidovanje za navedenu poziciju u izvršnoj vlasti u pitanju, svjedoči odbijanje Naše stranke da na Opštim izborima...


Ključne dokumente u procesu NATO integracija potpisali su kadrovi SNSD-a

Nakon što je Predsjedništvo BiH jednoglasno usvojilo Strategiju vanjske politike BiH 2018 – 2023. godine, ovaj potez naišao je na osudu predsjednika Republike Srpske, Milorada Dodika posebno u...