Izetbegović: Sad nam ne valja ni aplikacija

Dok HDZ BiH osporava postignuti sporazum između SDA i SNSD-a, Bakir Izetbegović tvrdi da se njim rješavaju problemi koje je stvorio Dragan Čović.

SARAJEVO, 31. jula (FENA) - Šef delegacije EU i specijalni predstavnik EU Lars-Gunnar Wigemark, koji je bio domaćin sastanka delegacija SDA i SNSD-a predvođenih stranačkim liderima Bakirom Izetbegovićem i Miloradom Dodikom,  izjavio je novinarima nakon sastanka da je postignuta saglasnost o brojnim važnim pitanjima uključujući aranžman sa MMF-om, mehanizam koordinacije, strategije u  sektoru transporta te druga važna pitanja. Foto FENA /Almir Razic

Problemi koje sada rješavamo na putu evropskih integracija u dobroj mjeri su proizašli iz činjenice da je Dragan Čović insistirao na predavanju preuranjene i nedozrele aplikacije za članstvo u EU. Od tada sam lično mnogo i predano radio da naknadno obezbijedimo kredibilitet naše aplikacije. Ispregovarana je adaptacija SSP, postignut je dogovor o mehanizmu koordinacije. Reakcije iz EU pokazuju da smo postigli dobra rješenja.

(Bakir Izetbegović, Klix.ba, 01.08.2016.)

U nedjelju, 31.07.2016. godine, održan je sastanak između lidera SDA i SNSD-a, Bakira Izetbegovića i Milorada Dodika. Sastanak, održan u Istočnom Sarajevu, rezultirao je dogovorom ovih stranaka o pitanjima mehanizma kooridnacije i kreditnog aranžmanu BiH sa Međunarodnim monetarnim fondom.

Na postignuti sporazum između ovih partija burno je reagovao predsjednik HDZ-a BiH, Dragan Čović, smatrajući da isti “eliminira participiranje kantona, sukladno njihovim ustavnim ovlastima, u mehanizmu koordinacije”, te ga proglasio za “mrtvo slovo na papiru”.

S druge strane, Izetbegović smatra da su problemi, nastali na putu BiH ka evropskim integracijama, krivica Čovića i njegove preuranjene aplikacije za članstvo u EU, te da sporazumom sa Dodikom pokušava iste da riješi.

Međutim, prisjetimo li se Izetbegovićevih hvalospjeva o uspjehu bh vlasti koja je rezultirala aplikacijom članstvom u EU, pitamo se kako je ta ista aplikacija od “povratka na evropski put”, postala kočnica istog. Izetbegović je u periodu nakon predaje aplikacije davao brojne izjave iz kojih se nije dalo naslutiti da je Čović uzrok buduće krize vlasti u BiH.

Naša država se vratila na evropski put. Predajom zahtjeva za članstvo u EU potvrdili smo napredak koji je nova vlast postigla u posljednjoj godini u okviru novog pristupa Evropske unije, koji je otpočeo izjavom Predsjedništva BiH o opredijeljenosti institucija na svim nivoima vlasti za sprovođenje neophodnih reformi u okviru procesa pristupanja Evropskoj uniji, a zatim usvajanjem Reformske agende.

(Bakir Izetbegović, Faktor.ba, 18.03.2016.)

To je put napretka i integracije, put koji će našim građanima omogućiti da u punoj mjeri iskoriste sve prednosti koje imamo.

(Bakir Izetbegović. Sda.ba,12.04.2016.)

Preko Zakona o igrama na sreću, Zakona o šumama, pa do evropskih integracija, problemi i neslaganja među vladajućom kolalicijom se i dalje nastavljaju. Dok čekamo da vidimo da li to znači i novo prekomponovanje vlasti u budućnosti, Bakiru Izetbegoviću za iznenadni preokret u pogledu na aplikaciju za članstvo u EU dajemo ocjenu nedosljedno.

(istnomjer.ba)

Kriza vlasti već je primjetna nakon održanih izbora

Iako je lider HDZ-a, Dragan Čović uoči i tokom izborne kampanje za Opšte izbore 7. oktobra izjavljivao kako nakon...

Čović ranije tvrdio da izbora neće biti bez izmjena Izbornog zakona

Lider HDZ-a i još uvijek aktuelni član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda, Dragan Čović rekao je kako je “izmjena Izbornog zakona apsolutni uvjet za uspostavu vlasti u BiH.” Nikakva...Potpis na Strategiju vanjske politike BiH potpis je za NATO

U kontekstu rasprava i međusobnih optužbi ko je, šta, kada i zašto potpisao kada su integracije Bosne i Hercegovine u NATO u pitanju, a koje se već duže vremena vode između visokih zvaničnika Saveza...