Ivanić nije dao saglasnost za održavanje vojne vježbe na Manjači

Šta Košarac pod “prećutnom saglasnošću” podrazumijeva, nije poznato. Ono što jeste poznato je da Mladen Ivanić, u svojstvu funkcije koju obavlja, nije dao saglasnost za održavanje pomenute vojne vježbe.

Navodi koji su se prije izvjesnog vremena pojavili u medijima prem kojima bi “na banjalučkom poligonu Manjača trebala biti organizirana NATO-ova vježba…”, i dalje su tema u javnim raspravama u političkom prostoru u Bosni i Hercegovini, o čemu je Istinomjer već pisao.

Tako je predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu PS BiH, Staša Košarac komentarišući djelovanje člana Predsjedništva BiH, Mladena Ivanića po tom pitanju, između ostalog “upozorio da građani RS-a ne smiju zaboraviti prećutnu saglasnost koju je Mladen Ivanić dao za održavanje vojne vježbe sa američkim snagama i zloglasnim američkim avionima na vojnom poligonu na Manjači”.

14.06.2018.

Šta Košarac pod “prećutnom saglasnošću” podrazumijeva, nije poznato. Ono što jeste poznato je da Mladen Ivanić, u svojstvu funkcije koju obavlja, nije dao saglasnost za održavanje pomenute vojne vježbe. Tome svjedoči i njegovo otvoreno pismo na tu temu upućeno predsjedniku Republike Srpske, MIloradu Dodiku, objavljeno na službenoj stranici Predsjedništva BIH.  U njemu Ivanić između ostalo navodi da “Predsjedništvo Bosne i Hercegovine nije dobilo službenu obavijest od strane Ministarstva odbrane BiH u vezi s navedenom vojnom vježbom”, te da ovaj organ “nije razmatralo niti usvojilo Plan međunarodnih vojnih vježbi za 2019. godinu, tako da ova vježba bez usvajanja plana ne može biti održana”, te na kraju pisma dodaje:

I sam, kao i nadležni iz Oružanih snaga BiH, smatram neprihvatljivom upotrebu municije s osiromašenim uranijem. Uvjeren sam da niti jedna institucija BiH to ne bi podržala. Također, s naše strane ćemo nastojati da se za ovu vježbu dobiju saglasnosti civilnih struktura na čijoj teritoriji bude predviđeno održavanje navedene vojne vježbe.

Mladen Ivanić, 20.02.2018.

Slične izjave i stavove Ivanić je potvrdio i početkom ovog mjeseca:

Predsjedništvo BiH nije dobilo nikakav prijedlog. Vježbe sigurno neće biti ako ne bude stava Predsjedništva BiH, a ja sigurno neću donijeti nikakvu odluku koja bi bila štetna za Republiku Srpsku i njen narod.

Mladen Ivanić, 05.06.2018.

Obzirom na jasno izrečene stavove iz kojih je vidljivo da Mladen Ivanić nije dao nikakvu vrstu saglasnosti za pomentu vojnu vježbu, Istinomjer izjavu Staše Košarca ocjenjuje kao neistinitu.

(istinomjer.ba)

Parlamentarni angažman i ostvarena zarada

Kandidat Naše stranke za člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda, Boriša Falatar, u jednom od svojih nedavnih...

Ruska Federacija nije “progledala kroz oči” zloupotrebama prilikom izvoza jabuka iz BiH

U vezi zloupotreba prilikom uvoza jabučastog voća iz Bosne i Hercegovine u Rusku Federaciju koje Ivanić pominje, podsjećamo da je Ruska Federacija obavijestila Upravu za zaštitu zdravlja bilja BiH da...Kontinuitet stavova Kasumovića po pitanju zaduživanja BiH kod MMF-a

U jednoj od debatnih emisija koja se emitovala u sklopu predizborne kampanje za Opšte izbore 2018. godine, gostujući u svojstvu kandidata za Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH, Fuad...