Ispunjenost predizbornih obećanja: Trebinje 2012-2016

Gradonačelnik Trebinja Slavko Vučurević (PDP) u svom programu imao je 72 obećanja, od kojih je u potpunosti ispunio 14, isto toliko je djelimično ispunjenih, dok ih je 44 ostalo uglavnom neispunjeno.U kampanji 2012. godine Vučurević je svoja obećanja dao u Programu razvoja opštine Trebinje.

trebinje

Među neispunjenim obećanjima Slavka Vučurevića su i ona veoma ambiciozna koja su se odnosila na izgradnju naučno – tehnološkog parka i uređenju Ski centra „Zubačka Ubla“ koji je između ostalog trebalo dobiti i ski lift, ali i obećanja o izmještanju benzinske pumpe iz centra grada, izmještanju mosta kralja Aleksandra. Neispunjeno je ostalo i obećenje o izgradnji zatvorenog gradskog bazena. Tender za izgradnju ovog bazena raspisan je tek početkom oktobra ove godine, a raspisalo ga je preduzeće Hidroelektrane na Trebišnjici (HET). Bazen bi se trebao graditi u okviru sportskog kompleksa “Abazovina”, o čemu bi odluku tek trebala donijeti Skupština grada Trebinja.

U Trebinju je zabilježeno i prekršeno obećanje i to ono o obustavi gradnje nove autobusne stanice. Gradonačelnik Trebinja Slavko Vučurević ne da nije obustavio izgradnju nove autobusne stanice kako je najavio tokom predizborne kampanje, nego je čak izdvojio i velika sredstva za završetak ovog projekta.

Kako je izjavio prilikom otvaranja stanice u oktobru 2014. godine, izgradnju autobuske stanice, u potpunosti je finansirao grad Trebinje, a prva faza izgradnje koštala 1.175.000 KM, dok je za drugu, započetu u junu 2014. godine, izdvojeno 700.000 KM. Stanica je u junu 2015. godine iznajmljena kompaniji Globtour iz Međugorja koja je sa radom započela krajem augusta iste godine.

trebinje_1

Neispunja su ostala i obećanja o otvaranju gradske zaobilaznice i otvaranju konzularnih predstavništava u Trebinju.

Vučurević je imao i 10 neutemeljenih od kojih možemo spomenuti obećanje o decentralizaciji vlasti, jačanju lokalnih institucija, svođenju republičkih na lokalne donacije, ali i “odvajanju politike od sporta”.

Sa druge strane Vučurević je ispunio obećanje o izgradnji sportske dvorane u naselju Bregovi, a radovi na rekonstrukciji Sportske dvorane „Miloš Mrdić“ privedeni su kraju u junu 2016. godine.

Vučurević je tokom mandata povećao i izdvajanja za Dom i Udruženje penzionera, a ispunjena su i obećanja o održavanju korita rijeke Trebišnice, rješavanju gradskog i prigradskog saobraćaja te transformisanju preduzeća „CIKO“ Trebinje u dva nova gradska javna preduzeća – Javna ustanova Dom kulture i Javna ustanova Radio i Glas Trebinja.

Skupština Grada Trebinje tako je na sjednici od 29.07.2013.g. donijela Odluku o osnivanju Javne ustanove „Kulturni centar“ Trebinje. Odlukama Skupštine je takođe promjenjen naziv i djelatnost JU „Centra za informisanje i obrazovanje“ (u okviru koga djeluju Radio Trebinje i Glas Trebinja).

trebinje_2

Djelimično su ispunjena obećanja o asfaltiranju lokalnih puteva i gradskih ulica, povećanju saradnje sa susjednim opštinama, ali i obećanje uređenju fasada na glavnim gradskim ulicama te izgradnji zelenih pijaca.

Iz provedenog istraživanja može se zaključiti kako je Vučurević provodio određene aktivnosti na ispunjavanju obećanja u oblasti socijalne politike, uređenju grada i gradnji sportskih terena, no izostale su aktivnosti u smjeru ispunjavanja velikih predizbornih obećanja iz 2012. godine.

SDA i HDZ dosljedni ranijim izbornim programima, SNSD bez programa

Na proteklim Općim izborima najveći broj glasova ponovo su ovojile iste političke partije koje su bile na vlasti u...

Još jedna netačna tvrdnja o broju neprovedenih odluka Ustavnog suda BiH

Veoma često se od strane visokih političkih dužnosnika u Bosni i Hercegovini iznose netačne tvrdnje kada je u pitanju broj neprovedenih presuda i odluka Ustavnog suda BiH. Kometarišući položaj...Načelnici na opštim izborima – nedosljednost koja je u skladu sa zakonom

Praksa da se načelnici opština i gradonačelnici koji su od strane građana dobili mandate na lokalnim izborima, još na polovini svojih tekućih mandata kandiduju na opštim izborima za neka od...