Ispunjenost predizbornih obećanja: Sarajevo 2012-2016

Načelnici četiri sarajevske općine u predizbornoj kampanji za lokalne izbore dali su ukupno 410 obećanja, od kojih je ispunjeno 231, ili 56%. Među njima je, ipak, bilo velikih razlika, kako u broju datih, tako i u broju ispunjenih obećanja.

sarajevo

 

Općina Stari Grad

 

Predizborni program načelnika Općine Stari Grad Sarajevo, Ibrahima Hadžibajrića, bio je fokusiran isključivo na infrastrukturne projekte, od rekonstrukcije i asfaltiranja ulica, izgradnje potpornih zidova, saniranja stepeništa, rukohvata, izgradnje sportskih i dječijih igrališta, do rekonstrukcija i utopljavanja škola.

Predizborni program proslijedila nam je sama Općina, zajedno sa statusom svakog obećanja i stepenom njegove realizacije. Istraživanjem su utvrđena manja odstupanja u stepenu realizacije ispunjenja obećanja, u odnosu na one koje nam je dostavila Općina. U pitanju su najčešće bila obećanja koja su ispunjena prije početka aktuelnog mandata, te u skladu sa metodologijom nisu ušla u finalne ocjene za ovu Općinu.

Istinomjer je zabilježio 70 obećanja, u kojima je sadržano oko 190 pojedinačnih projekata. 14 obećanja ovog načelnika je u potpunosti ispunjeno, 10 ih je ispunjeno većim dijelom, a 12 djelimično ispunjeno. 18 obećanja nije ispunjeno.

Općina je tako završila rekonstrukciju Baščaršijskog trga, radove na školi Vrhbosna, kao i uređenje Trga Kovači.

Sva obećanja data za općinu Stari Grad i njihove ocjene možete pogledati na ovom linku.

 

Općina Centar

 

Općina Centar Sarajevo bila je jedna od općina čiji je načelnik, Dževad Bećirević (SDP/DF), imao najveći broj predizbornih obećanja, a tehnički, u ovoj općini ostvaren je najbolji rezultat, jer je ispunjeno 190 od ukupno 267 obećanja. Međutim, tokom istraživanja, Istinomjer je pronašao da se veliki broj navedenih “obećanja” podudara sa prijedlozima predstavnika mjesnih zajednica koji su dati prilikom javnih rasprava o budžetu tokom mandata 2012. – 2014, pa smo ovaj program uzeli sa rezervom. U ovoj općini Istinomjer je ostvario dobru saradnju sa kabinetom načelnika iz kojeg smo blagovremeno dobili program sa komentarima, budžete, ali i izvršenja budžeta iz proteklog mandata.

Među krupnijim obećanjima iz ove općine koja su ostala neispunjena možemo izdvojiti izgradnju podzemnih garaža na Merhemića trgu u sarajevskom naselju Ciglane, kao i izgradnju podzemne garaže ispod igrališta Metalac iza Prve gimnazije.

Sva obećanja data za općinu Centar Sarajevo i njihove ocjene možete pogledati na ovom linku.

 

Općina Novi Grad

 

U sarajevskoj općini Novi Grad u proteklom mandatu planirani su veliki infrastrukturni projekti, prije svega kada je u pitanju cestovna infrastruktura. Od njih svakako treba izdvojiti rekonstrukciju kompletne ulice Adema Buće, koja je završena u 2014. godini, te izgradnju Lota 2c sarajevske zaobilaznice čija se gradnja privodi kraju. U planu je bio i završetak izgradnje IX transferzale, ali je u ovom mandatu započeta izgradnja tek prvog dijela trase (100 metara od ukupno 600) metara, koja neće biti ni završena prije izbora.

Općina Novi Grad je u proteklom mandatu znatnu pažnju posvetila i stvarnju preduslova za legalizaciju bespravno izgrađenih objekata, pa je tako doneseno 6 regulacionih planova, kojima je planirana legalizacija više od 6000 objekata, a formiran je i poseban Odsjek za legalizaciju, te omogućeno sukcesivno plaćanje zemljišne rente.

U ovom mandatu, međutim, nisu napravljeni značajniji pomaci ka izgradnji Kongresnog centra Sarajevo, te Sportsko-rekreativnog centra Dobrinja, te se ova obećanja, ukoliko Samir Efendić ponovo bude izabran za načelnika ove općine prenose na sljedeći mandat. U ovoj općini je evidentirano i jedno prekršeno obećanje, a vezano je za sigurnost dječijih igrališta.

Sva obećanja data za općinu Novi Grad i njihove ocjene možete pogledati na ovom linku.

 

Općina Novo Sarajevo

 

Najmanje obećanja (14) među sarajevskim načelnicima dao je Nedžad Koldžo (SDA), načelnik Novog Sarajeva, koji se u svojoj predizbornoj kampanji 2012. godine vrlo malo bavio planovima za predstojeći mandat, govorivši uglavnom o onome što je u općini urađeno u proteklim godinama.

Od malobrojnih obećanja koja je načelnik općine dao prije prošlih izbora ispunjena su dva – izgradnja Centra za zdravo starenje u Velešićima i obnova doma “Boško Buha”. Zanimljiv je slučaj obećanja o izgradnji Južne longitudinale i rondoa, koje je načelnik općine dao u predizbornoj kampanji. U protekle četiri godine, vršene su aktivnosti na izgradnji ove saobraćajnice, ali ne u okviru rada općine, već isključivo od strane kantonalnog nivoa vlasti, te se ne može smatrati da je ovo ispunjeno obećanje općinskog načelnika.

Načelnik Novog Sarajeva prije četiri godine obećao je i izgradnju novog bazena u naselju Hrasno, koja nije niti započeta. Istu sudbinu doživjelo je i obećanje koje se ponavljalo i u ranijim mandatima, o izgradnji nove ambulante na Hrasnom brdu. Pretvaranje parka-šume Hum u sportsko-rekreativnu zonu također se nije desilo u proteklom mandatu.

Sva obećanja data za općinu Novo Sarajevo i njihove ocjene možete pogledati na ovom linku.

(istinomjer.ba)

HDZ u programu za predstojeće izbore ponovio niz ranijih obećanja

U svojoj novoj programskoj platformi sa kojom izlazi pred birače 7. oktobra, HDZ BiH je ostao prilično dosljedan...

Predizborne debate kao ogledalo političke kulture u BiH

I pored toga što su im na samom početku jasno predočena pravila ove debatne emisije, učesnici su ih često kršili. Većinu vremena koje im je dodijeljeno za izlaganje kandidati su trošili govoreći o...

Ispunjenost predizbornih obećanja u mandatu 2014-2018: Poboljšanje u promilima

U trećem mandatu u kom “Istinomjer” prati ispunjenost predizbornih obećanja na tri nivoa vlasti u BiH, nije bilo značajne razlike u uspješnosti partija na vlasti kada se radi o implementaciji...