Ispunjenost predizbornih obećanja: Banja Luka 2012-2016

Kao najveći grad u Republici Srpskoj, Banja Luka se suočava sa daleko manje problema od većine malih lokalnih zajednica, u kojima je nezaposlenost veća, a sadržaji koje mogu ponuditi svojim građanima/kama znatno ograničeniji. Ipak, aktuelni gradonačelnik nije uspio ostvariti ni trećinu od 59 obećanja koja je dao na lokalnim izborima 2012. godine.

walkway_in_banja_luka

Slobodan Gavranović (SNSD) je prije četiri godine svojim sugrađanima i sugrađankama ponudio izborni program pod nazivom Banja Luka najbolje zna“, a brojna obećanja za mandat koji je na izmaku dao je i u medijskim istupima tokom predizborne kampanje.

Jedan od intervjua u kojima je Gavranović iznio svoje planove za mandat 2012-2016 objavljen je u Nezavisnim novinama sa naslovom “Nisam čovjek lažnih obećanja”.  Ispostavilo se, ipak, da je većina Gavranovićevih obećanja ostala u potpunosti ili najvećim dijelom, neispunjena. Gavranović je uspio u iole značajnoj mjeri ispuniti tek 9, to jest 15% datih obećanja. Istinomjer je isto istraživanje proveo u 12 bh. opština, u kojima je ukupno ispunjeno oko 44% obećanja, što znači da je učinkovitost banjalučkog gradonačelnika bila znatno ispod ovog prosjeka.

bl1

Među neispunjenim obećanjima su i ona o izgradnji 5 novih škola, te podizanju 8 novih vrtića, od kojih bi svaki mogao primiti po 200 djece. Da je ovo obećanje ispunjeno, potpuno bi se riješio problem smještajnih kapaciteta u banjalučkim vrtićima. Liste čekanja su, međutim, i dalje ogromne, pa se ovog ljeta za oko 1.500 djece nije moglo naći mjesto u vrtićima.

SNSD-ov kandidat koji je osvojio prošle izbore obećao je i 10 novih ambulanti porodične medicine za mjesne zajednice kojima nedostaju ovakvi objekti. rekonstrukciju Banskog dvora, novi gradski trg i trgove u mjesnim zajednicama, novu koncertnu dvoranu,  mrežu pješačkih trgova i biciklističkih staza, nove parkove i mnoge druge projekte, od kojih većina nije ni započeta.

bl2

Infografika: Radio Sarajevo

 

Da je program Slobodana Gavranovića bio ispunjen u potpunosti, danas bi đaci i studenti plaćali manju cijenu gradskog prevoza, dok bi se sva djeca i penzioneri/ke vozili potpuno besplatno. Penzioneri/ke bi, pored toga, mnogo manje plaćali komunalne troškove, za koje im je obećano subvencioniranje iz gradskog budžeta. Ovo obećanje ispunjeno je tek djelimično, uvođenjem određenih subvencija za troškove grijanja. No, u istom obećanju navedeno je da neće biti poskupljenja komunalnih usluga, koje se ipak desilo u 2015. godini  – grad je tada komunalnim preduzećima odobrio poskupljenje vode i kanalizacije za 10 odsto, te usluga prikupljanja i odvoza otpada iz domaćinstva za 20 odsto.

Među rijetkim ispunjenim obećanjima Slobodana Gavranovića našla se rekonstrukcija tvrđave Kastel, na kojoj se i dalje radi, kao i sanacija Studentskog pozorišta, te dvorana Borik i Obilićevo. Gradska uprava poboljšala je i svoju transparentnost, te ubrzala proces registracije preduzetništva, kako je i obećano. Ovo su, ipak, ostali izuzeci u odnosu na sve ambiciozne projekte koje je Gavranović ponudio prije 4 godine. Da je bar polovina istih realizovana, Banja Luka bi danas bila mnogo drugačiji grad i prijatnije mjesto za život.

(istinomjer.ba)

 

Usložnjavanje situacije nakon odlaska Venecijanske komisije

Nakon što je HDZ BiH izričito rekao da je za njih vrijeme izmjene Izbornog zakona završeno, nije u potpunosti jasno na...

SBB: Kako biti i vlast i opozicija

Savez za bolju budućnost (SBB) participira na svim nivoima vlasti još od oktobra 2015. godine, a od tada do danas predstavnici ove stranke, u prvom redu njen lider, Fahrudin Radončić u više navrata i...Azil u Prači kupljen prije pola godine, ali ulaganja tek slijede

Iako je Vlada kantona Sarajevo još prije pola godine otkupila azil za napuštene životinje u Prači, on je tek nedavno dat na upravljanje kantonalnoj Veterinarskoj stanici Sarajevo. Kako saznaje...