Ispunjenost predizbornih obećanja: Banja Luka 2012-2016

Kao najveći grad u Republici Srpskoj, Banja Luka se suočava sa daleko manje problema od većine malih lokalnih zajednica, u kojima je nezaposlenost veća, a sadržaji koje mogu ponuditi svojim građanima/kama znatno ograničeniji. Ipak, aktuelni gradonačelnik nije uspio ostvariti ni trećinu od 59 obećanja koja je dao na lokalnim izborima 2012. godine.

walkway_in_banja_luka

Slobodan Gavranović (SNSD) je prije četiri godine svojim sugrađanima i sugrađankama ponudio izborni program pod nazivom Banja Luka najbolje zna“, a brojna obećanja za mandat koji je na izmaku dao je i u medijskim istupima tokom predizborne kampanje.

Jedan od intervjua u kojima je Gavranović iznio svoje planove za mandat 2012-2016 objavljen je u Nezavisnim novinama sa naslovom “Nisam čovjek lažnih obećanja”.  Ispostavilo se, ipak, da je većina Gavranovićevih obećanja ostala u potpunosti ili najvećim dijelom, neispunjena. Gavranović je uspio u iole značajnoj mjeri ispuniti tek 9, to jest 15% datih obećanja. Istinomjer je isto istraživanje proveo u 12 bh. opština, u kojima je ukupno ispunjeno oko 44% obećanja, što znači da je učinkovitost banjalučkog gradonačelnika bila znatno ispod ovog prosjeka.

bl1

Među neispunjenim obećanjima su i ona o izgradnji 5 novih škola, te podizanju 8 novih vrtića, od kojih bi svaki mogao primiti po 200 djece. Da je ovo obećanje ispunjeno, potpuno bi se riješio problem smještajnih kapaciteta u banjalučkim vrtićima. Liste čekanja su, međutim, i dalje ogromne, pa se ovog ljeta za oko 1.500 djece nije moglo naći mjesto u vrtićima.

SNSD-ov kandidat koji je osvojio prošle izbore obećao je i 10 novih ambulanti porodične medicine za mjesne zajednice kojima nedostaju ovakvi objekti. rekonstrukciju Banskog dvora, novi gradski trg i trgove u mjesnim zajednicama, novu koncertnu dvoranu,  mrežu pješačkih trgova i biciklističkih staza, nove parkove i mnoge druge projekte, od kojih većina nije ni započeta.

bl2

Infografika: Radio Sarajevo

 

Da je program Slobodana Gavranovića bio ispunjen u potpunosti, danas bi đaci i studenti plaćali manju cijenu gradskog prevoza, dok bi se sva djeca i penzioneri/ke vozili potpuno besplatno. Penzioneri/ke bi, pored toga, mnogo manje plaćali komunalne troškove, za koje im je obećano subvencioniranje iz gradskog budžeta. Ovo obećanje ispunjeno je tek djelimično, uvođenjem određenih subvencija za troškove grijanja. No, u istom obećanju navedeno je da neće biti poskupljenja komunalnih usluga, koje se ipak desilo u 2015. godini  – grad je tada komunalnim preduzećima odobrio poskupljenje vode i kanalizacije za 10 odsto, te usluga prikupljanja i odvoza otpada iz domaćinstva za 20 odsto.

Među rijetkim ispunjenim obećanjima Slobodana Gavranovića našla se rekonstrukcija tvrđave Kastel, na kojoj se i dalje radi, kao i sanacija Studentskog pozorišta, te dvorana Borik i Obilićevo. Gradska uprava poboljšala je i svoju transparentnost, te ubrzala proces registracije preduzetništva, kako je i obećano. Ovo su, ipak, ostali izuzeci u odnosu na sve ambiciozne projekte koje je Gavranović ponudio prije 4 godine. Da je bar polovina istih realizovana, Banja Luka bi danas bila mnogo drugačiji grad i prijatnije mjesto za život.

(istinomjer.ba)

 

HDZ u programu za predstojeće izbore ponovio niz ranijih obećanja

U svojoj novoj programskoj platformi sa kojom izlazi pred birače 7. oktobra, HDZ BiH je ostao prilično dosljedan...

Predizborne debate kao ogledalo političke kulture u BiH

I pored toga što su im na samom početku jasno predočena pravila ove debatne emisije, učesnici su ih često kršili. Većinu vremena koje im je dodijeljeno za izlaganje kandidati su trošili govoreći o...

Ispunjenost predizbornih obećanja u mandatu 2014-2018: Poboljšanje u promilima

U trećem mandatu u kom “Istinomjer” prati ispunjenost predizbornih obećanja na tri nivoa vlasti u BiH, nije bilo značajne razlike u uspješnosti partija na vlasti kada se radi o implementaciji...