Infografika: Mladost i svježina Vlade RS

Komentarišući izjavu Igora Radojičića o mijenjanju kadrova SNSD-a, premijerka Republike Srpske, Željka Cvijanović, pohvalila se “podmlađenom” Vladom RS.

snsd (1)

O nesuglasicama između Igora Radojičića i Milorada Dodika govori se već neko vrijeme, a posljednji povod za to bio je Radojičićev izostanak sa sjednice Glavnog odbora SNSD-a, održane u subotu, 14. marta. Radojičić je istog dana na svom Twitter profilu napisao:

SNSD treba ispraviti greške, ponuditi nove i realne politike, a, naročito, promijeniti “kadrove”. Bez toga  ostaće samo fasada.

Upitana za komentar ove izjave, Željka Cvijanović je rekla kako je “promjena kadrova i smjena generacija” uobičajena stvar, najavivši “uvođenje novih kadrova u stranačke organe, ali i drugačiji koncept rada stranačke Kadrovske komisije”. No, premijerka RS tu nije stala, već se pohvalila time da je SNSD već postavio nove kadrove u Vladu RS:

I među ministrima imamo sasvim nova i mlađa lica, a dolaze iz stranačke strukture. Uostalom, i u naš banjalučki Gradski odbor Igor Radojičić je uveo dosta novih kadrova, što je sigurno doprinijelo našem dobrom rezultatu na proteklim izborima.

(Srna/Glas Srpske, 15.3.2015.)

Cvijanović je dalje pojasnila koja je starosna granica između “mladih i starih lica”:

Taj proces u SNSD-u vidim tako što će pojedina ‘stara’ lica svoj još aktivan politički angažman uskoro zamijeniti savjetodavnim u okviru stranačkih tijela. Pa, onda vidim jednu generaciju ljudi od oko 50 godina starosti, a koji imaju popriličan politički staž, u koje, između ostalog, spadamo i Igor Radojičić i ja, kao ljude koji su sada most između starijih i mlađih političkih generacija, ali će za par godina neminovno preći u ‘staru garnituru’, a mlađi će zauzimati naše pozicije.

Trenutni sastav Vlade RS se, međutim, nikako ne može pohvaliti značajnom zastupljenošću “novih i mladih lica”, čak ni po prilično širokom kriteriju koji je postavila sama Željka Cvijanović. Među 8 ministara/ki koje je kandidovao SNSD, samo je jedna osoba (Zlatan Klokić) koja je i mlada i nova – u smislu da ranije nije obnašala nikakvu funkciju u Vladi RS. Samo njih troje mlađe je od 50 godina, a prosjek godina SNSD-ovih kadrova u Vladi RS je 53.

Pogleda li se cijela Vlada RS, premijerkina izjava je još dalja od istine. Kadrovi postavljeni od strane SNSD-ovih koalicionih partnera još su stariji, te je prosječna dob svih članova/članica vlade skoro 55 godina.

Ni tvrdnja o tome da se među ministrima i ministarkama Vlade RS nalaze “sasvim nova” lica nije sasvim tačna. Od ukupno 8 SNSD-ovih ministara/ki, svega ih je dvoje kojima je ovo prvi mandat u izvršnoj vlasti ovog entiteta. U cijeloj Vladi RS, koja broji 17 ministarstava, samo je 5 osoba koje ranije nisu obnašale nikakvu funkciju u ovom tijelu.

Vlada RS

S obzirom da je većina ministara/ki u Vladi RS već bila na istim funkcijama, te da je među njima vrlo mali broj onih koji/e se mogu smatrati “novim i mlađim licima”, izjava Željke Cvijanović u najboljem slučaju je poluistinita.

(Istinomjer.ba)

 

 

 

 

Vlada FBiH izdvaja milione za zapošljavanje

Poduzimanje aktivnosti u oblasti rada i zapošljavanja osim što su velika potreba bh. društva također su i u samom vrhu...

Vanjska politika BiH od sada u okviru usvojene Strartegije

“Ne možemo vanjsku politiku voditi od danas do sutra i korigirati neke odnose”. Problemi u vanjskopolitičkom djelovanju Bosne i Hercegovine evidentni su i postoje od samog potpisivanja...


Nova obećanja borcima

Proteklih dana svjedočili smo borbi bivših pripadnika Armije R BiH za svoja prava. Iako boračka populacija nema jedinstveno mišljenje i stav oko mnogih pitanja, većina se slaže da demobilisani borci...