Infografika: Mladost i svježina Vlade RS

Komentarišući izjavu Igora Radojičića o mijenjanju kadrova SNSD-a, premijerka Republike Srpske, Željka Cvijanović, pohvalila se “podmlađenom” Vladom RS.

snsd (1)

O nesuglasicama između Igora Radojičića i Milorada Dodika govori se već neko vrijeme, a posljednji povod za to bio je Radojičićev izostanak sa sjednice Glavnog odbora SNSD-a, održane u subotu, 14. marta. Radojičić je istog dana na svom Twitter profilu napisao:

SNSD treba ispraviti greške, ponuditi nove i realne politike, a, naročito, promijeniti “kadrove”. Bez toga  ostaće samo fasada.

Upitana za komentar ove izjave, Željka Cvijanović je rekla kako je “promjena kadrova i smjena generacija” uobičajena stvar, najavivši “uvođenje novih kadrova u stranačke organe, ali i drugačiji koncept rada stranačke Kadrovske komisije”. No, premijerka RS tu nije stala, već se pohvalila time da je SNSD već postavio nove kadrove u Vladu RS:

I među ministrima imamo sasvim nova i mlađa lica, a dolaze iz stranačke strukture. Uostalom, i u naš banjalučki Gradski odbor Igor Radojičić je uveo dosta novih kadrova, što je sigurno doprinijelo našem dobrom rezultatu na proteklim izborima.

(Srna/Glas Srpske, 15.3.2015.)

Cvijanović je dalje pojasnila koja je starosna granica između “mladih i starih lica”:

Taj proces u SNSD-u vidim tako što će pojedina ‘stara’ lica svoj još aktivan politički angažman uskoro zamijeniti savjetodavnim u okviru stranačkih tijela. Pa, onda vidim jednu generaciju ljudi od oko 50 godina starosti, a koji imaju popriličan politički staž, u koje, između ostalog, spadamo i Igor Radojičić i ja, kao ljude koji su sada most između starijih i mlađih političkih generacija, ali će za par godina neminovno preći u ‘staru garnituru’, a mlađi će zauzimati naše pozicije.

Trenutni sastav Vlade RS se, međutim, nikako ne može pohvaliti značajnom zastupljenošću “novih i mladih lica”, čak ni po prilično širokom kriteriju koji je postavila sama Željka Cvijanović. Među 8 ministara/ki koje je kandidovao SNSD, samo je jedna osoba (Zlatan Klokić) koja je i mlada i nova – u smislu da ranije nije obnašala nikakvu funkciju u Vladi RS. Samo njih troje mlađe je od 50 godina, a prosjek godina SNSD-ovih kadrova u Vladi RS je 53.

Pogleda li se cijela Vlada RS, premijerkina izjava je još dalja od istine. Kadrovi postavljeni od strane SNSD-ovih koalicionih partnera još su stariji, te je prosječna dob svih članova/članica vlade skoro 55 godina.

Ni tvrdnja o tome da se među ministrima i ministarkama Vlade RS nalaze “sasvim nova” lica nije sasvim tačna. Od ukupno 8 SNSD-ovih ministara/ki, svega ih je dvoje kojima je ovo prvi mandat u izvršnoj vlasti ovog entiteta. U cijeloj Vladi RS, koja broji 17 ministarstava, samo je 5 osoba koje ranije nisu obnašale nikakvu funkciju u ovom tijelu.

Vlada RS

S obzirom da je većina ministara/ki u Vladi RS već bila na istim funkcijama, te da je među njima vrlo mali broj onih koji/e se mogu smatrati “novim i mlađim licima”, izjava Željke Cvijanović u najboljem slučaju je poluistinita.

(Istinomjer.ba)

 

 

 

 

U nestašici citostatika ulogu ima i Vlada FBiH

Jučerašnja odluka Vlade FBiH, kojom je odobrena hitna interventna nabavka citostatika pokazala je da svi putevi do...

“Relevantni hrvatski političari” pominjali su “treći entitet”

Ponukan jučerašnjom izjavom delegata Hrvatske seljačke stranke (HSS BiH) u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, Maria Karamatića o nespominjanju “trećeg entiteta” od strane “relevantnih hrvatskih...


Stevandić o Erdoganovoj “poruci broj jedan”

Tokom jedne od dijaloških emisija, upitan da prokomentariše, kako novinarka kaže “poruku broj jedan... da Erdogan daje punu podršku BiH za uključivanje u NATO i EU...”, poslanik u Narodnoj skupštini...