I Skopljaković se predomislio-neće biti kandidat za Predsjedništvo BiH

Početkom maja ove godine, predsjednik Hrvatske stranke, Božo Skopljaković odlučno je najavio svoju kandidaturu za člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda.

Početkom maja ove godine, predsjednik Hrvatske stranke, Božo Skopljaković odlučno je najavio svoju kandidaturu za člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda. Obrazlažući svoju odluku, Skopljaković je tada istakao da njegova Hrvatska stranka “u intenzivnim razgovorima s hrvatskim strankama zainteresiranim za saradnju i zajednički izlazak na predstojećim izborima, a to su stranke koje se zalažu za jednakopravnost Hrvata na cijelom prostoru BiH, a ne samo na jednom njenom dijelu”, te dodao:

S obzirom na novonastalu situaciju i veliki broj kandidata za hrvatskoga člana Predsjedništva BiH, odlučio sam se i sam kandidirati na narednim izborima za tu poziciju.

Božo Skopljaković, 03.05.2018.

Međutim, u današnjem saopštenju Hrvatske stranke navodi se da se “Božo Skopljaković ipak neće kandidirati za hrvatskoga člana Predsjedništva BiH”.

Kako dalje kažu u ovoj stranci, procijenjeno je “kako bi Skopljakovića kandidatura dovela do daljnje polarizacije i raslojavanja hrvatskoga biračkoga tijela što bi samo išlo u korist HDZ BiH, odnosno kandidatu te stranke. Tijela Hrvatske stranke BiH će u sljedećem razdoblju donijeti odluku o eventualnoj potpori kandidatu iz neke druge političke stranke ovisno o uspostavi partnerstva ili koalicije sa nekom opcijom i ljudskim i obrazovnim kvalitetama nekoga od kandidata”.

24.05.2018.

Obzirom na ranije iznešenu oduku po pitanju svoje kandidature za člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda, stav predsjednika Hrvatske stranke, Bože Skopljakovića po ovom pitanju Istinomjer ocjenjuje nedosljednim.

(istinomjer.ba)

SDP BiH ustupio partnerima kandidatska mjesta za potpredsjednike RS-a

Jedna u nizu koalicija, saveza i blokova uspostavljenih u svrhu zajedničkog izlaska na predstojeće Opšte izbore u...

Plate u Federaciji BiH su, ipak, “nešto veće” nego u RS-u

Istinomjer je u vezi ove izjave konsultovao zvanične stranice Federalnog zavoda za statistiku FBiH i Republičkog zavoda za statistiku RS-a, te izračunao razliku u procentima u prosječnoj neto plati u...Većina u NS RS-a odbila Šukalovu inicijativu o izmjenama i dopunama Zakona o javnim tužilaštvima i Zakona o krivičnom postupku Srpske.

Šukalo je svoju inicijativu obrazložio time da “treba brisati član 29. Zakona o izmjenama zakona o javnim tužilaštvima Srpske po kome glavni tužilac, njegov zamjenik i svi tužioci u Srpskoj ne mogu u...