Hoće li napokon biti završena zgrada ASU u Sarajevu?

Izgradnja nove zgrade Akademije scenskih umjetnosti (ASU) u Sarajevu trebala je biti završena još davne 2013. godine. Međutim, izgradnja ovog objekta već godinama je na čekanju zbog administrativno pravnih problema i nedostatka novčanih sredstava. Međutim, iz Vlade Kantona Sarajevo nedavno smo svjedočili nagovještaju da bi zgrada ASU konačno mogla biti završena do naredne godine.

Nakon sastanka predstavnika Skupštine i Vlade Kantona Sarajevo sa dekanom Akademije scenskih umjetnosti i prorektorom UNSA za umjetnost, kulturu i sport, čija je teme bila izgradnja zgrade za potrebe Akademije scenskih umjetnosti iz Vlade KS, između ostalog, sapšteno je sljedeće:Premijer Zolj je rekao kako Kanton Sarajevo od samog početka podržava ovaj vrlo značajan projekt te da će učiniti sve da se radovi što prije privedu kraju.Zavod za izgradnju Kantona Sarajevo je investitor, a zadužen je i za nadzor radova. Njegov direktor Hulusić pojašnjava da je u toku realizacija treće faze ovog projekta. Završena je izgradnja fasade, a za vanjsko uređenje će ovaj zavod obezbijediti sredstva u iznosu od 950.000 KM i 500.000 KM kroz kapitalni projekt opremanja.

(Saopštenje Vlade KS, 08.05.2018.)

Sastanak je sazvan i održan na inicijativu predsjedateljice Skupštine Kantona Sarajevo, Ane Babić koja je istakla da je “u interesu” nadležnih da studenti glume, režije, dramaturgije i produkcije “što prije dobiju funkcionalan prostor, kao i najbolje uvjete za njihovu edukaciju”. Podsjećamo, kamen-temeljac za novu zgradu Akademije scenskih umjetnosti (ASU) položen je još 2010. godine. Vlada Kantona Sarajevo obezbijedila je za ovu namjenu lokaciju na Skenderiji, a s ciljem da se studentima glume, režije, dramaturgije i produkcije osigura funkcionalan prostor i omoguće bolji uslovi za rad. Vrijednost ovog projekta procijenjena je na oko 10 miliona KM. Nakon završetka prve dvije faze gradnje, radovi na izgradnji zgrade Akademije scenskih umjetnosti su obustavljeni, i od tada se radovi na izgradnji zgrade odvijaju sporadično i bez kontinuiteta.Nova zgrada Akademije scenskih umjetnosti (ASU) u Sarajevu mi je noćna mora. Sada radimo u uslovima koji su vrlo dramatični, naprosto nemamo prostora što ne utiče ključno na kvalitet, ali je potpuno besmisleno da se ta zgrada gradi već pet-šest godina, ima potpunu podršku svih struktura, a radovi su zaustavljeni zbog stvari koje su administrativno-političke prirode.

(Pjer Žalica, dekan Akademije scenskih umjetnosti, 27.03.2015.)

Nakon dužeg zastoja radovi na izgradnji nove zgrade Akedemije scenskih umjetnosti nastavljeni su sredinom prošle godine, kada je iz Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo, koji je investitor, saopšteno da je izvođač radova za treću fazu uveden u posao i da je rok za završetak staklene fasade august 2017. godine. Osim što je najavljena mogućnost da će ovi radovi trajati duže, obzirom na nadolazeći zimski period, rečeno je da postoje i problemi sa nedostatkom novčanih sredstava.

Nemamo obezbijeđena sredstva za cijeli ugovor. Naš je ugovor dva miliona i 400.000 KM, a od toga smo ugovorili krov i tri fasade. U planu imamo pripremiti novi tender za priključke objekta i vanjsko uređenje, a to će sve raditi Zavod.

Za unutrašnje radove nisu obezbijeđena sredstva, a i ovo do sada smo radili vlastitim sredstvima – to je milion i po KM iz kreditnih sredstava putem Ministarstva obrazovanja KS-a od čega radimo fasadu. Radit ćemo i priključke da spojimo krov slivnicima kako se voda ne bi razlijevala unutar podzemnog dijela objekta. Pokušavamo da zaštitimo zgradu kako više ne bi bila izložena kiši i propadanju. To nam je cilj. Ukupna vrijednost objekta je deset miliona KM, a u dosadašnjim radovima nismo došli još ni do pet miliona.

(Anka Petrović, Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo 20.06.2017.)

Ako je suditi prema tematskom sastanku koji je održan nedavno u Vladi KS čini se da se nazire kraj “administrativno-političkim” problemima. Istinomjer će s posebnom pažnjom pratiti da li će, i šta, premijer Zolj i predsjedateljica Skupštine KS poduzeti na realizaciji obećanog u narednom periodu.

 

(Istinomjer.ba)

Kantonalna televizija TVSA uskoro dobija tumača znakovnog jezika

Nakon nedavno održanog sastanka ministra pravde i uprave Kantona Sarajevo, Maria Nenadića sa direktorom JP Televizija...

Predsjednička pomilovanja u entitetima

Rekorderi po broju pomilovanja u Federaciji BiH su Vladimir Šoljić i Ejup Ganić. Kada su u pitanju pomilovanja u Republici Srpskoj, najdarežljiviji su bili Mirko Šarović i Dragan Čavić. Živko Budimir...


I Skopljaković se predomislio-neće biti kandidat za Predsjedništvo BiH

Početkom maja ove godine, predsjednik Hrvatske stranke, Božo Skopljaković odlučno je najavio svoju kandidaturu za člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda. Početkom maja ove godine,...