Hoće li Dodik ići do kraja sa kandidaturom za Predsjedništvo BiH?

U proteklom periodu bili smo svjedoci Dodikovog “nećakanja” o mogućoj kandidaturi za člana Predsjedništva BiH, i datumu objave iste za predstojeće Opće izbore 2018. godine. Iz neodlučnosti je proizišla objava kandidature prije nego što se očekivalo.

Dodik je u decembru rekao da će odluku donijeti na proljeće.

Ne znam da li ću se kandidovati za Predsjedništvo BiH. Prerano je, ali ću o tome odlučiti u aprilu.

(Milorad Dodik, 28.12.2017.)

Početkom godine, Dodik je u razgovoru za televiziju N1 ponovio da je “prerano o tome govoriti” i pri tome je datum odluke malo prolongirao.

18. maja reći ću to konkretno. Maj, tad se odlučuje o tome.

(Milorad Dodik, 16.01.2018.)

Da je prerano govoriti o njegovoj kandidaturi, Dodik je ponovio i prije par dana, gostujući u emisiji “Pošteno” na FTV, ali je, kako je sam rekao “malo pojačao” izjavu o tome da li će se kandidovati.

Na pitanje da li je sada izvjesnija njegova kandidatura, odgovorio je:

Mislim da je to prerano, da je počelo da se priča o tome, ali očigledno da su izbori zauzeli javni prostor već odavno. I da taj javni prostor, je ne mislim samo medijski, nego je politički i stranački. (…) Pošto ne mogu da se kandidujem za predsjednika Republike Srpske ponovo, i da je uobičajeno da predsjednik jedne političke partije, pogotovo ovako moćne kao što je SNSD, uvijek se kandiduje za jednu od tih pojedinačnih funkcija, kako bi povukao i samu stranačku infrastrukturu, i naravno samu partiju… U tom smislu i u tom logiciranju će se svakako razmatrati moja kandidatura, na stranačkim organima.

Ali je to daleko još, (…) ne želim da podlegnem nekoj opštoj euforičnoj priči, mislim da je to ozbiljna tema. Mnogi ljudi u mojoj partiji misle da je to izvjesno. Ja naravno neću moći da odbijem stavove organa moje partije i vjerujem da se kreće stvar ka tome.

(Milorad Dodik, 12.02.2018.)

Tri dana kasnije, Milorad Dodik je potvrdio za SRNA-u da će ipak biti kandidat za Predsjedništvo BiH na Općim izborima 2018. godine – samo mjesec dana nakon što je najavio da će to uraditi u maju.

Obzirom da je Milorad Dodik bio neodlučan u proteklom periodu, kako po pitanju same kandidature tako i kada je u pitanju datum objave iste, te da su njegove izjave više vodile ka tome da neće biti kandidat, na konačni epilog svega morat ćemo ipak sačekati zvaničnu odluku stranačkih organa SNSD-a.

 

(Istinomjer.ba)

Vlada FBiH izdvaja milione za zapošljavanje

Poduzimanje aktivnosti u oblasti rada i zapošljavanja osim što su velika potreba bh. društva također su i u samom vrhu...

Vanjska politika BiH od sada u okviru usvojene Strartegije

“Ne možemo vanjsku politiku voditi od danas do sutra i korigirati neke odnose”. Problemi u vanjskopolitičkom djelovanju Bosne i Hercegovine evidentni su i postoje od samog potpisivanja...


Nova obećanja borcima

Proteklih dana svjedočili smo borbi bivših pripadnika Armije R BiH za svoja prava. Iako boračka populacija nema jedinstveno mišljenje i stav oko mnogih pitanja, većina se slaže da demobilisani borci...