Hitne mjere za smještaj migranata?

Nakon radno-konsultantskog sastanka o migrantskoj krizi, predsjedavajući Vijeća ministara BiH, Denis Zvizdić koji je bio i organizator sastanka, obećao je kako će BiH poduzeti hitne mjere kako bi migranti u našoj zemlji bili zbrinuti na adekvatan i human način.

Vrlo brzo, hitno ćemo raditi na adekvatnom smještaju za trenutne i buduće migrante. Imamo dio objekata koji imaju dovoljan broj slobodnih mjesta. One migrante koji su na otvorenom prostoru smjestit ćemo na humani i dostojan način uz prateću zdravstvenu zaštitu i ostalo. Nastavit će se raditi i sarađivati sa Srbijom i Crnom Gorom, bit će pojačana kontrola granica. I druge policijske agencije će biti uključene. Očekujemo da institucije Evropske unije pomognu BiH kao što su pomogli Srbiji, Crnoj Gori i drugim zemljama, što uključuje stručno-theničku i finansijsku pomoć. Pripremili smo akcione planove i sutra će bit usvojeni, imamo rokove i zadatke za sve institutucije” 

Denis Zvizdić, 14.05.2017.

Na sjednici Vijeća ministara, održanoj dan kasnije, usvojen je tek Nacrt akcionog plana hitnih mjera, a njime je, između ostalog, predviđeno da dosadašnji Koordinacioni tim prerasti u Operativni štab.

Također, usvojeni Nacrt sadrži i paket hitnih mjera usmjerenih na osiguranje bolje kontrole granice, efikasniju borbu protiv nezakonitih migracija na teritoriji BiH, realiziranje sporazuma o readmisiji, te jačanje readmisijskih i kapaciteta u području azila, te intenziviranje aktivnosti za sprečavanje krijumčarenja migrantima.

Nakon radno-konsultativnog sastanka postalo je poznato i da će Izbjeglički centar Salakovac u blizini Mostara postati jedno od mjesta za zbrinjavanje migranata, a prema navodima iz medija ovaj centar će imati 290 mjesta.

Istinomjer će pratiti na koji način i kojom dinamikom će domaće vlasti odgovoriti na sve veći priliv migranata u BiH, te kada će se akcioni plan čiji je Nacrt usvojen na sjednici Vijeća ministara, početi provoditi.

(Istinomjer.ba)

Kantonalna televizija TVSA uskoro dobija tumača znakovnog jezika

Nakon nedavno održanog sastanka ministra pravde i uprave Kantona Sarajevo, Maria Nenadića sa direktorom JP Televizija...

Zvizdiću se ne sviđaju pravila igre u utrci za Predsjedništvo BiH

Otkako je započela predizborna utrka za Opće izbore 2018. godine bh. javnost s nestrpljenjem očekuje imena kandidata za Predsjedništvo BiH. Najvećoj neizvjesnosti ipak svjedočimo unutar Stranke...Teško se suzdržati od povećanja plata u javnom sektoru

Fiskalno vijeće BiH, u ime države Bosne i Hercegovine i njenih zvaničnih institucija Pismom namjere iz 2016. godine, ali i kasnijim Dopunskim pismima, koja su upućena MMF-u obavezalo se na mnogo toga...