Gratz ponovo u proceduru uputio izmjene zakona koje se tiču provedbe presude u vezi sa statusom notara

U najavi 27. Redovne sjednice Zastupničkog doma Parlamenta FBiH, na prijedlogu dnevnog reda, između ostalog našao se ipaket izmjena nekoliko zakona koji se tiču provedbe presude Ustavnog suda u vezi sa statusom notara”, a koje je u parlamentarnu proceduru uputio zastupnik u ovom zakonodavnom tijelu, Dennis Gratz.

Redovna sjednica Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH, 27. po redu, koja je počela 20.06.2018. godine prekinuta je usljed nedostatka kvoruma, a o terminu njenog nastavka javnost će biti naknadno obaviještena.

U najavi sjednice, na prijedlogu dnevnog reda, između ostalog našao se ipaket izmjena nekoliko zakona koji se tiču provedbe presude Ustavnog suda u vezi sa statusom notara”, a koje je u parlamentarnu proceduru uputio zastupnik u ovom zakonodavnom tijelu, Dennis Gratz:

To uključuje izmjene Zakona o stvarnim pravima, Porodičnog zakona, Zakona o notarima, Zakona o tržištu vrijednosnih papira i Zakona o registraciji poslovnih subjekata. Ne želimo ošteti notare, ali želimo prekinuti monopol i otvoriti prostor za više ljudi kako bi te usluge postale dostupne građanima i povoljnije za sva fizička i pravna lica.

Dennis Gratz, 19.06.2018.

Podsjećamo, još maja 2016. godine, Gratz je isti ovaj paket zakona pokušao staviti na dnevni red Zastupničkog doma Parlamenta FBiH, ističući tada da se “prijedlogom ovih izmjena želi provesti odluka Ustavnog suda Federacije FBiH”, te uz “kompromisno rješenje, djelovati u interesu privrede, ali i građana i građanki Federacije”.

Ova inicijativa je odbačena “jer se trebalo sačekati da se odluči po žalbi na tu odluku Ustavnog suda”, te je Gratz nakon odbacivanja žalbe kao neosnovane od strane nadležne sudske instance, isti paket prijedloga izmjena zakona ponovo pokušao uputiti u parlamentarnu proceduru polovinom jula 2017. godine. Međutim, ni ovaj put, prijedlozi Dennisa Gratza nisu uvršteni na dnevni red niti jedne od sjednica Zastupničkog doma Parlamenta FBiH.

Obzirom da je zastupnik Dennis Gratz, kako je vidljivo iz predloška dnevnog reda posljednje, 27. Redovne sjednice Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH, isti paket zakona ponovo uputio u parlamentarnu proceduru, a iz kojeg su na pomenutoj sjednici za sada usvojena tri, Istinomjer njegovom stavu i djelovanju po ovom pitanju daje ocjenu dosljedno, uz napomenu da ćemo pratiti da li će i kojoj formi i preostala dva zakona biti usvojena od strane Zastupničkog doma Parlamenta FBiH.

(istinomjer.ba)

 

Renoviranje i rekonstrukcija Bosanskog narodnog pozorišta Zenica

Iz gradskog budžeta Grada Zenice izdvojeno je 80.000 KM za realizaciju projekta rekonstrukcije i sanacije Bosanskog...

Kadrovi SNSD-a zaslužni su za trasiranje NATO puta

Komentirajući političku svakodnevnicu u Republici Srpskoj, koja se često svodi na protivljenje NATO integracijama od strane aktuelne vlasti u RS, potpredsjednica SDS-a i zastupnica u PSBiH,...


“Zloupotreba u predizbornoj kampanji” krivac za neaktiviranje MAP-a?

Šta tačno Dragan Čović podrazumijeva pod “zloupotrebom u predizbornoj kampanji”, nejasno je, ali ono što je javnosti odavno poznato su jasni i nedvosmisleni stavovi zvaničnika NATO kada je riječ o...